Ο φόβος της νέας μαμάς: "Και αν δεν μπορέσω να θηλάσω;"

Δημοσιεύθηκε στις

Το να είστε υπεύθυνη για ένα μικρό ανθρωπάκι είναι ταυτόχρονα το πιο όμορφο και τρομακτικό πράγμα στον κόσμο Όμως τα καλά νέα είναι ότι για οποιαδήποτε από τις ανησυχίες σας σαν μέλλουσα μαμά δεν είστε μόνες. Υπάρχουν μαμάδες που έχουν βιώσει αυτά τα συναισθήματα πριν από σας και φυσικά για κάθε φόβο σας υπάρχουν απαντήσεις που θα σας ανακουφίσουν και θα σας ξεαγχώσουν.

Και αν δεν μπορέσω να θηλάσω...

Ειλικρινά μπορεί να πάρει κάποιο διάστημα για να αποκτήσετε εσείς και το παιδί σας επαφή και ο θηλασμός να γίνει μία καθημερινότητα.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λύσεις αν χρειάζεστε βοήθεια (και πολλές γυναίκες χρειάζονται). Αν ανησυχείτε, μιλήστε με κάποια πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού ή τη μαία σας πριν γεννήσετε και ρωτήστε αν μπορείτε να έχετε τις υπηρεσίες της μόλις φέρετε στον κόσμο το παιδί σας. Ή ακόμα καλύτερα όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί του θηλασμού πριν γεννήσετε να παρατηρήσετε τη φίλη σας, την ξαδέλφη σας  που μόλις γέννησε ή μία νέα μαμά στο κοντινό σας περιβάλλον επι τω έργω. Δηλαδή να θηλάζει. Είναι το πιο απλά και αποτελεσματικό μάθημα.
Φυσικά υπάρχουν πάντα ομάδες υποστήριξης θηλασμού ακόμα και μέσα από τα social media αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε απορίες πριν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. O γιατρός σας βέβαια είναι ο βασικός άνθρωπός σας όπου θα ζητήσετε βοήθεια είτε στον ίδιο είτε για να σας παραπέμψει σε μία από τις παραπάνω ειδικότητες.


Σύμφωνα πάντως με έρευνες μόνο ένα 1-5 % όλων των γυναικών δεν έχουν την ικανότητα να παραγάγουν αρκετό γάλα για το μωρό τους. Ακόμα λιγότερες, περίπου 2 % των γυναικών δεν μπορούν να θηλάσουν φυσιολογικά ή έχουν προβλήματα που οδηγούν στην ανικανότητα να θηλάσουν (το παιδί έχει υπερωιοσχιστία, η μητέρα έχει πρόβλημα στον αδενώδη ιστό κ.ο.κ). Από το υπόλοιπο 95% των μητέρων που έχουν την ικανότητα να θηλάσουν, το 81 % προσπαθεί να θηλάσει, το 17% εξακολουθεί να θηλάζει αποκλειστικά στους τρεις μήνες και το 14 % στους 4 μήνες. Ο αποκλειστικός θηλασμός  στους 6 μήνες παρατηρείται μόνο στο 1 % των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο (NHS 2010 Infant Feeding Survey).