Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

Δημοσιεύθηκε στις

Η μαμά, δικηγόρος και βουλευτής της Ν.Δ. στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, Νίκη Κεραμέως μοιράζεται μαζί μας τις δυσκολίες και την προσπάθεια της να γίνει μητέρα, εξηγεί τί σημαίνει σήμερα γυναίκα πολιτικός αλλά και πώς είναι να συνδυάζει την μητρότητα με την πολιτική.

Συνέντευξη στη Ζωή Κρονάκη


-  Το 2015 υπήρξατε το πρόσωπο-έκπληξη που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς για να «κλείσει» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, το 2019, 4 χρόνια μετά και λίγο πριν τις εκλογές, πόσα πράγματα έχουν αλλάξει για εσάς πολιτικά και προσωπικά;

Προσωπικά, έχουν αλλάξει πολλά! Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής μου θητείας γέννησα τα δύο αγόρια μου, γεγονός που άλλαξε τη ζωή μας με το σύζυγό μου ριζικά και, ασφαλώς, με εξαιρετικά ευχάριστο τρόπο. Πολιτικά, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μεγάλωσαν, επίσης, κυρίως από τότε που ανέλαβα να παρακολουθώ τα θέματα Παιδείας ως αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας. Η ενασχόλησή με τα εκπαιδευτικά θέματα ήταν πολύ δημιουργική, γιατί γνώρισα από κοντά τα προβλήματα και τις προκλήσεις όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και ακολούθως συμμετείχα στη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων για την επόμενη μέρα.

Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

- Τι χρειάζεται να αποδείξει πια μία γυναίκα πολιτικός στην Ελλάδα του 2019;

Ό,τι και οι άνδρες συνάδελφοί της: ότι εκπροσωπεί επάξια τους πολίτες από τη θέση την οποία υπηρετεί, ότι ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της, ότι αξίζει να βρίσκεται στη θέση της. Και κάτι επιπλέον. Χρειάζεται να καταρρίψει ορισμένα παρωχημένα στερεότυπα που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Για παράδειγμα, υπάρχει η πεποίθηση ότι η γυναίκα πολιτικός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, εξαιτίας της γυναικείας ευαισθησίας της, άρα είναι καλή μόνο για κοινωνικά χαρτοφυλάκια, ή ότι προωθείται χάρη σε ιδιαίτερες σχέσεις που μπορεί να διατηρεί. Επομένως, οι γυναίκες πολιτικοί πρέπει να αποδείξουμε επιπλέον ότι οι στρεβλές, παγιωμένες αντιλήψεις δεν ισχύουν, αλλά ότι έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να αναλάβουμε θέσεις ευθύνης.

- Πόσο εύκολο είναι για μια τόσο ενεργή πολιτικό να είναι και μητέρα δυο μικρών παιδιών;

Καθόλου εύκολο, όπως για κάθε εργαζόμενη μητέρα. Οι γυναίκες καλούμαστε σήμερα να ανταποκριθούμε σε πολλαπλούς και σημαντικούς, παράλληλους ρόλους: αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης. Ο συγκερασμός αυτών των ιδιοτήτων είναι πράγματι δύσκολος στην πράξη. Χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες. Πάνω από όλα, όμως, προϋποθέτει ισχυρή προσωπική βούληση και στήριξη από το σπίτι, το σύντροφο και τα παιδιά.

Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

- Tι είδους μαμά είστε; 

Ελαφρώς ενοχική! Ιδίως την περίοδο αυτή. Εξ αιτίας της έλλειψης χρόνου,  αναρωτιέμαι συχνά αν τα καταφέρνω καλά, αν είμαι επαρκής. Πολλές μητέρες έχουν, εκτιμώ, αντίστοιχες ανησυχίες γιατί οι παράλληλοι ρόλοι μας είναι απαιτητικοί.

 - Τι σας έμαθε η μητρότητα πού μπορεί να σας βοήθησε και στην πολιτική; 

Μου έμαθε να είμαι ακόμη πιο υπομονετική, ακόμη πιο πειθαρχημένη. Και να βλέπω πιο καθαρά τη μεγάλη εικόνα, χωρίς να χάνομαι στα μικρά. Με εξασκεί καθημερινά στην κατανόηση, στην ενσυναίσθηση, στη σωματική και ψυχική αντοχή.

Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

 - Είχατε εύκολες εγκυμοσύνες;   

Την πρώτη μου εγκυμοσύνη σχεδόν δεν την κατάλαβα. Εργαζόμουν μέχρι την ημέρα που γέννησα, αφού «έσπασαν τα νερά» μου καθ’ οδόν για το πλατώ τηλεοπτικής εκπομπής! Επέστρεψα, μάλιστα, στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα μία εβδομάδα μετά, καθώς ήμουν εισηγήτρια σε νομοσχέδιο. Η δεύτερη εγκυμοσύνη μου με βρήκε λίγο πιο επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα να εμφανίσω διαβήτη κύησης και να κουράζομαι ευκολότερα. Ωστόσο, δεν έλειψα και πάλι από τις υποχρεώσεις μου παρά μόνο για λίγες ημέρες.

 - Σήμερα με δύο παιδιά τι περιλαμβάνει η καθημερινότητα σας;

Πολλές υποχρεώσεις και τρέξιμο, αλλά και στιγμές γεμάτες χαρά και πληρότητα. Η ημέρα μου ξεκινά νωρίς το πρωί. Ρίχνω μια ματιά στην επικαιρότητα και την ηλεκτρονική μου αλληλογραφία, μετά πηγαίνω συχνά το μεγάλο μου γιο στον παιδικό σταθμό, και συνεχίζω για τη Βουλή, το πολιτικό ή το δικηγορικό μου γραφείο. Αν έχω εμφάνιση σε τηλεόραση ή ραδιόφωνο, το πρόγραμμα προσαρμόζεται αναλόγως.  Αν προλάβω, περνώ σύντομα νωρίς το απόγευμα από το σπίτι να δω λίγο τα παιδιά– είναι οι στιγμές που «ξαναγεμίζω τις μπαταρίες μου». Αργότερα το απόγευμα συνεχίζω στο ίδιο εργασιακό μοτίβο μέχρι αργά το βράδυ. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

- Δυσκολευτήκατε ως ζευγάρι να κάνετε το πρώτο σας παιδί. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό η υιοθεσία;

Ήμαστε και οι δύο τότε πολύ απασχολημένοι με τις δουλειές μας, με αποτέλεσμα να μη συνειδητοποιούμε πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος, αλλά και να μην έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρουμε τελικά. Εκ των υστέρων σκεπτόμενη, και εκτιμώντας ότι η υιοθεσία είναι ύψιστη πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης, θα έπρεπε να την έχουμε όλοι κατά νου.

 - Ποια είναι η άποψή σας για το πώς λειτουργεί η υιοθεσία στην Ελλάδα;

Το καθεστώς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς προβληματικό, εξ ου και το παράδοξο να υπάρχουν ταυτόχρονα άκληρα ζευγάρια που επιθυμούν διακαώς να υιοθετήσουν ένα παιδί και πολυάριθμα παιδιά σε ιδρύματα και νοσοκομεία που δεν μπορούν να βρουν οικογένεια. Για το λόγο αυτό, πριν από τρία χρόνια παρουσιάσαμε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος των εγκαταλελειμμένων παιδιών, της αναδοχής και της υιοθεσίας στην Ελλάδα και έκτοτε φαίνεται να έχουν γίνει κάποια βήματα προς την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις που εν τέλει εμποδίζουν την οικογενειακή ολοκλήρωση των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά και τα ίδια τα παιδιά από το να ζήσουν την οικογενειακή θαλπωρή. Ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ φορέων, κατακερματισμός αρμοδιοτήτων, υποστελέχωση κομβικών υπηρεσιών είναι ορισμένα από τα διαχρονικά προβλήματα.

Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

- Κάποιοι δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά, κάποιοι άλλοι διστάζουν να κάνουν παιδιά λόγω κρίσης. Τι κίνητρα θα δίνατε σε αυτούς τους γονείς;

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας. Ενδεικτικά: έχουμε εξαγγείλει επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται, όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ. Θα θεσμοθετηθεί, επίσης, η δυνατότητα οι νέες μητέρες να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα “βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Επίσης, επενδύουμε στην δημόσια προσχολική αγωγή, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη στήριξη στους εργαζόμενους γονείς. Συμπληρωματικά, σε κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο για να επιλέγει ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό, με βάση ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια.

 - Ως τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε θέματα παιδείας τι θα αλλάζατε στο εκπαιδευτικό σύστημα;

Η πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα, με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι η επένδυση στην Παιδεία. Ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας προς τα πάνω, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Θα απελευθερώσουμε το δημόσιο σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, οργανωτικά και διοικητικά, θα δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια των ήπιων και των ψηφιακών δεξιοτήτων, δείχνοντας παράλληλα περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Κεντρική προτεραιότητα, επίσης, η ανάκτηση του αυτόνομου παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου. Στην ανώτατη εκπαίδευση, τα Ιδρύματα γίνονται πραγματικά αυτοδιοικούμενα και εξωστρεφή, με παράλληλη ενίσχυση  των πολιτικών διασύνδεσής τους με την αγορά εργασίας.

- Ως εργαζόμενη μαμά, ποιο μυστικό θέλετε να αποκαλύψετε στις μαμάδες που εργάζονται για να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ οικογένειας και καριέρας;

Αυτή την ισορροπία αναζητώ και εγώ, επομένως αν κάποια εργαζόμενη μητέρα γνωρίζει το μυστικό, την παρακαλώ να μας το πει! Βασική προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, είναι η στήριξη από το σπίτι, την οικογένεια, τον πατέρα των παιδιών. Από το σύζυγό μου αντλώ δύναμη και βεβαιότητα ότι σε αυτό τον δύσκολο αγώνα δεν βαδίζω μόνη, αλλά έχω συνοδοιπόρο.

Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

- Έχετε χρόνο για τον εαυτό σας;  

Προσπαθώ να βρίσκω λίγο χρόνο, πρωτίστως για τα παιδιά μου και δευτερευόντως για τον εαυτό μου. Μου αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία και η γυμναστική. Με γεμίζει, επίσης, να ασχολούμαι εθελοντικά με το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Δεσμός”.

Νίκη Κεραμέως: "Η Πολιτική χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες όπως και η Μητρότητα"

 - Τι μήνυμα θέλετε να περάσουμε στις μανούλες του all4mama;

Οι γυναίκες είμαστε πολυπράγμονες, φύσει ανθεκτικές και ικανές το μήνυμά μου είναι ότι ενωμένες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Αναφέρομαι, ενδεικτικά, σε ένα πρόσφατο παράδειγμα. Πριν από τρία χρόνια, 45 γυναίκες βουλευτές, διακομματικά, αιτηθήκαμε στον Υπουργό Υγείας να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες για την ψηφιακή μαστογραφία, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό. 4.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού εμφανίζονται ετησίως στην Ελλάδα, με ένα ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 4,7% για όσες γυναίκες υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία, όταν το ποσοστό όσων δεν υποβάλλονται φτάνει το 56%. Ήταν μία πρωτοβουλία με αντίκτυπο στις ζωές χιλιάδων γυναικών, που ξεκίνησε από την πεποίθησή μας ότι όλες μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Οι γυναίκες μπορούμε και αξίζουμε την ευκαιρία να προσπαθήσουμε.