Μεγάλη έρευνα: Γιατί το 85% των μαμάδων πιστεύει ότι η κοινωνία δεν καταλαβαίνει και δεν υποστηρίζει τη μητρότητα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μεγάλη έρευνα: Γιατί το 85% των μαμάδων πιστεύει ότι η κοινωνία δεν καταλαβαίνει και δεν υποστηρίζει τη μητρότητα;

Για πολλές μαμάδες η μητρότητα είναι ένα όνειρο που εκπληρώνεται και μια επιλογή και η "Mαμά" είναι ένα όνομα, μια προσφώνηση που αποτελεί σήμα τιμής. Πολλές μητέρες φορούν μπλουζάκια, μεταφέρουν κούπες και άλλα χίλια δυο πράγματα με την αφιέρωση "της μαμάς".


Αμέτρητες γενιές γυναικών έχουν φέρει αυτόν τον τίτλο, ενώ φέρουν το βάρος των οικογενειών τους, αλλά το 2019, το να ορίζουμε μια γυναίκα ΜΟΝΟ ως μαμά είναι αρκετά παρωχημένο. Οι μητέρες είναι αυτές που υποστηρίζουν τις οικογένειές τους και χρειάζονται την κοινωνία για να τις θεωρήσει άξιες υποστήριξης.

Έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των μαμάδων αισθάνονται ότι η μητρότητα είναι αυτό που τις καθορίζει περισσότερο και όταν ερωτήθηκαν και πάλι το 2019, το 67% αυτών είπε ότι η μητρότητα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πώς βλέπουν τους εαυτούς τους. Ο αριθμός είναι υψηλότερος για τις μητέρες κάτω από των 30 ετών -το 76% των μητέρων ηλικίας κάτω των 30 ετών αισθάνονται ότι ορίζονται από τη μητρότητα, ενώ μόνο το 62% των μητέρων άνω των 35 λένε το ίδιο.

 

Μεγάλη έρευνα: Γιατί το 85% των μαμάδων πιστεύει ότι η κοινωνία δεν καταλαβαίνει και δεν υποστηρίζει τη μητρότητα;

 

Αυτό δείχνει ότι καθώς οι μαμάδες (ή ίσως και τα παιδιά τους) γερνούν είναι σε θέση να διατηρήσουν ή να επανασυνδεθούν με τμήματα της ταυτότητάς τους που δε σχετίζονται με τη γονική μέριμνα. Αυτό βέβαια είναι άξιο χειροκροτήματος, γιατί ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να βλέπει μια γυναίκα τον εαυτό της πρώτα ως μαμά, οι μητέρες είναι επίσης άνθρωποι με σταδιοδρομία, χόμπι και προσωπικές ζωές.

Ακολουθούν ορισμένα επιπλέον βασικά ευρήματα σχετικά με την έννοια της μητρότητας σήμερα:

Οι μαμάδες αισθάνονται  πίεση να κάνουν σεξ

Η μητρότητα δημιουργεί πίεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μιας γυναίκας. Πολλές μητέρες αισθάνονται πίεση να επιστρέψουν στη δουλειά τους και ακόμα περισσότερο αισθάνονται πίεση να ξαναγυρίσουν στο σεξ με το σύντροφό τους. Σχεδόν το 1/3 των γυναικών (31%) δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό τους προτού αισθανθούν ουσιαστικά έτοιμες να το κάνουν, αλλά το 53% δήλωσαν ότι άρχισαν να αισθάνονται ενδιαφέρον για το σεξ και πάλι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό (το 11% ήταν έτοιμες νωρίτερα).

Οι μητέρες κάτω των 30 ετών αναφέρουν ότι ήταν έτοιμες για σεξ πριν από τις μητέρες που ήταν λίγο μεγαλύτερες σε ηλικία.  Το 67% των μαμάδων ηλικίας κάτω των 30 ετών ήταν έτοιμες να κάνουν σεξ έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ μόνο το 54% των μητέρων ηλικίας 30 έως 34 ετών και το 44% των γυναικών ηλικίας 35 ετών και άνω δήλωσαν το ίδιο.

Πίεση + πρόοδος στην εργασία

Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από τις μισές εργαζόμενες μητέρες (55%) θεωρούν ότι η εργασία τους έχει ενδυναμώσει ή εμπνεύσει μια καλύτερη μαμά και το 90% δηλώνει ότι η δουλειά τους τις βοήθησε να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα για τα παιδιά τους,. Ενώ, όμως, η δουλειά έχει θετικά στοιχεία για τη μητρότητα, η μητρότητα δεν ωφελεί τις μητέρες που εργάζονται.

Μεγάλη έρευνα: Γιατί το 85% των μαμάδων πιστεύει ότι η κοινωνία δεν καταλαβαίνει και δεν υποστηρίζει τη μητρότητα;

 

Μόνο το 9% των μαμάδων αισθάνονται ότι η μητρότητα τις βοήθησε στη δουλειά τους και η πλειοψηφία όσων αισθάνονται ότι έχουν την ικανότητα να εργάζονται (σχεδόν το 60%) λένε ότι αισθάνθηκαν έτσι  λίγο μετά τη γέννηση, υποδεικνύοντας ότι αυτή η ενδυνάμωση προέρχεται μέσα από αυτές τις γυναίκες, όχι επειδή ο χώρος εργασίας αναγνωρίζει την αξία τους.

Πέρυσι, το 78% των μαμάδων συμφώνησε ότι υπάρχουν πραγματικά ανταλλάγματα στην καριέρα όταν μια γυναίκα γίνεται γονέας και φέτος, πάνω από το ήμισυ (51%) των μαμάδων είπαν ότι αισθάνονται αποθαρρυμένες, γιατί είναι μεγάλη πρόκληση να διαχειριστείς μητρότητα και καριέρα. Το 33% είπε χαρακτηριστικά: "Νιώθω αισιόδοξη, πιστεύω ότι είναι δυνατό να τα συνδυάσουμε όλα δημιουργικά".

Υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία, αλλά υπάρχει επίσης περιθώριο ο επαγγελματικός χώρος να γίνει πιο φιλικός για τις μαμάδες, διότι η πραγματικότητα είναι ότι το 53% των μαμάδων εργάζονται με πλήρη απασχόληση και το 15% εργάζονται  με μερική απασχόληση.

Οι οικονομικές ανάγκες παραμένουν ο κορυφαίος λόγος για τους οποίους οι μητέρες επιλέγουν να εργαστούν, αλλά το 49% των μητέρων που εργάζονται με μερική απασχόληση δηλώνουν ότι επιθυμούν να δουλεύουν εκτός σπιτιού και το 28% που ασχολούνται με τα οικιακά σκοπεύουν να επιστρέψουν στην εργασία τους στο μέλλον.

Οι μητέρες φέρουν το βάρος της εργασίας 

Σχεδόν το 70% των εργαζόμενων μαμάδων αισθάνονται ότι οι εργοδότες τους υποστηρίζουν το θηλασμό, κάτι που είναι εξαιρετικό, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίεσης για τους οποίους οι εργαζόμενες μαμάδες επιθυμούν από τους εργοδότες τους επιπλέον υποστήριξη.

Σχεδόν το 1/4 των μητέρων λέει ότι η άδεια μητρότητας θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για τους εργοδότες να υποστηρίζουν τις μητέρες, ενώ το 21% επιθυμεί επιδοτήσεις ημερήσιας φροντίδας ή παιδικής μέριμνας. Ακόμη, τα ευέλικτα ωράρια και η εξ αποστάσεως εργασία είναι μερικά από τα αιτήματα πολλών μαμάδων.

 

Μεγάλη έρευνα: Γιατί το 85% των μαμάδων πιστεύει ότι η κοινωνία δεν καταλαβαίνει και δεν υποστηρίζει τη μητρότητα;

 

Οι σύγχρονες μαμάδες εξακολουθούν να έχουν το 
ρόλο του αρχηγού στο σπίτι

Περισσότεροι από τις μισές ερωτηθείσες δήλωσαν ότι δίνουν λιγότερη σημασία στη δουλειά τους από  τότε που γίνονται γονείς, ενώ το 59% δηλώνει ότι η σταδιοδρομία του συντρόφου τους δεν αλλάζει. Το 31% δηλώνει ότι η καριέρα του συντρόφου τους εκτοξεύεται.

Το 2019 οι μητέρες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τις περισσότερες οικιακές εργασίες. Το 61% των μητέρων αναφέρουν ότι αναλαμβάνουν τις περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού και τις ευθύνες, με το 32% να λέει ότι αυτά μοιράζονται ισότιμα.

Το 68% των εργαζόμενων μαμάδων ισχυρίζεται ότι αισθάνεται υποστήριξη από τους συντρόφους τους, ενώ το 28% λέει ότι αυτό συμβαίνει "μερικές φορές".

Οι γυναίκες λένε ότι η κοινωνία δεν τις καταλαβαίνει ή δεν τις υποστηρίζει

Πέρυσι, οι μαμάδες υποστήριζαν ότι η κοινωνία δεν κάνει καλή δουλειά  για να υποστηρίξει τη μητέρα, αλλά φέτος το φωνάζουν. Το 85% των μανάδων πιστεύουν ότι η κοινωνία δεν καταλαβαίνει ή δεν υποστηρίζει τις γυναίκες που υποστηρίζουν και μεγαλώνουν την επόμενη γενιά. Αυτή η άποψη, μάλιστα, κυριαρχεί σε όλες τις ομάδες ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, την ηλικία, τον αριθμό των παιδιών.

Γιατί όλες είναι μάνες!

 

Διαβάστε επίσης: 11 τύποι μαμάδων που συναντάμε στο σχολείο

 

 

tags:


tags: