Η ενδυμασία του βρέφους: Ένα εγχειρίδιο για να ακολουθήσετε πριν γίνετε μητέρα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Της Σοφίας Χαλκίτη

Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά πράγματα , ενώ περιμένεις ένα παιδί είναι η προετοιμασία των μωρουδιακών ρούχων. Κάθε νέα μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης “προετοιμάζει” με τον δικό της τρόπο την άφιξη του μωρού της .Οι σημερινές μέλλουσες μητέρες γνωρίζουν ήδη το φύλλο του μωρού πριν ακόμα γεννήθει , έτσι προμηθεύονται τον απαραίτητο εξοπλισμό. Θα ήταν καλό να αποφευχθούν οι υπερβολικές αγορές στα ρούχα καθώς μέσα σε λίγους μήνες το μέγεθος του μωρού αλλάζει.


1. Τα Λινά
Πρώτα είναι σημαντικό να αγοραστούν βαμβακερά ρουχαλάκια. Καλό είναι να υπάρχουν 7 με 8 βαμβακερά φορμάκια με μακρύ ή κοντό μανίκι, 2-3 πιτζαμάκια, φανελάκια.

2. Σαλιάρες και Γάντια
Για να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τον ύπνο χωρίς κόπο μπορεί να είναι χρήσιμος ο υπνόσακος . Επίσης να μην ξεχνάμε τις σαλιάρες (τουλάχιστον 8)από βαμβάκι είναι πραγματικά χρήσιμες για τους πρώτους 24 μήνες του παιδίου . Απαραίτητο είναι ένα κάλυμμα για την προστασία του μωρού σας από τις κακές καιρικές συνθήκες το χειμώνα ή την ζέστη το καλοκαίρι .Θα μπορούσατε ακόμη να φορέσετε στο μωρό σας άνετα γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια του όχι μόνο από το κρύο αλλα και την πιθανότητα να ερεθίσει το προσωπό του με τα αιχμηρά νυχάκια του.

3. Πάνες σε αφθονία
Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά την πάνα, που στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα χρειαστεί το νεογγένητο αρκετές φορές την ημέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ στην ποιότητα της πάνας ( πρέπει να είναι απαλή και άνετη) αλλά και στο μεγεθός της. Για τους πρώτους μήνες θα πρέπει να πάρετε το μικρότερο μέγεθος (2-5kg) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μεταβείτε στο μεσαίο μέγεθος (4-6kg) . Για να αλλάξετε το μωρό σας πρέπει να υπάρχει βρεφική συρταρίερα ή αλλαξιέρα που θα μπορεί να μεταφέρεται οπουδήποτε.

4. Αξεσουάρ Μπάνιου
Για την προετοιμασία της άφιξης του μωρού σημαντικός παράγοντας είναι τα αξεσουάρ μπάνιου : Μία μπανιέρα που στηρίζει το κεφαλάκι και τον λαιμό του μωρού αλλά και βάσεις που τοποθετούνται μέσα στη μπανιέρα σας.Πετσέτες μπάνιου ή αυτές που έχουν κουκούλα.Ειδικό βρεφικό σαπούνι και σαμπουάν κρέμα ενυδατική για να μην ξεραθεί το δερματάκι του μωρού όπου την τοποθετείτε αμέσως μετά το μπάνιο μια βούρτσα, χτένα και ψαλιδάκι για τα νύχια.
*Το θέμα του μπάνιου καλό είναι να το κουβεντιάσετε πρώτα με το γιατρό σας καθώς οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν τις πρώτες εβδομάδες να πλένετε τοπικά το μωράκι σας με σφουγγάρι, μέχρι δηλαδή να πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου.

5. Χειμωνιάτικες Συμβουλές
Αν η γέννηση του μωρού σας πραγματοποιηθεί το χειμώνα μπορείτε να αγοράσετε ένα πάπλωμα ή ένα κάλυμμα που προσαρμόζεται στο καρότσι για τις εξόδους

6. Η Ώρα του Φαγητού
Από τις πρώτες μέρες κιόλας θα χρειαστείτε έναν αποστειρωτή, πιπίλες λάτεξ ή σιλικόνης (0-3 μηνών) ,μπιμπερό και βούρτσα μπιμπερού *για την πιπίλα καλό είναι να μας ενημερώσει ο γιατρός μας.

EXTRA TIPS
• Καλό είναι να προτιμηθούν βαμβακερά ρούχα χωρίς πολλά κουμπιά και φερμουάρ “το βαμβάκι είναι σε θέση να κάνει το δέρμα να αναπνέει“
• Να αγοράζετε μισό μέγεθος μεγαλύτερο “ τα παιδία μεγαλώνουν γρήγορα”
• Να πλένετε όλα τα ρούχα πριν την κάθε χρήση τους , όχι όμως με τα συμβατικά απορρυπαντικά ή μαλακτικά
• Αντλία μαστού για τις θηλάζουσες μητέρες
Οι αντλίες μαστού σας βοηθούν να αντλήσετε το γάλα από το στήθος σας, να το αποθηκεύετε σε μπιμπερό και να το πιει το μωράκι σας όταν πεινάσει. Αυτό είναι πολύ εύχρηστο ειδικά αν πρέπει να αφήσετε για λίγες ώρες το μωρό σας (για παράδειγμα, αν εργάζεστε).

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
7-8 Βαμβακερά Φορμάκια
3 Κάλτσες
2-3 Ζιπουνάκια
2-3 Πυτζάμες
4 Φλις ή Πουλοβεράκια ή Φανελάκια
1 Πάπλωμα
1 Πάπλωμα που εφαρμόζεται στο καρότσι
1 Πετσέτα
8 Σαλιάρες
1 Καπέλο
1 Ζευγάρι Γάντια
Πάνες
1 Χτένα
1 Ψαλίδι Νυχιών
1 Μπουρνούζι
2 Καλύμματα στρώματος
1 Υποαλλεργικό στρώμα για την κούνια
1 Αποστειρωτής
2-3 Πιπίλες
1 Μπιμπερό
1 Βούρτσα μπιμπελού
1 Τσάντα εξόδου
1 Πακέτο μωρομάντιλα