6 μύθοι που αφορούν την ώρα του τοκετού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης σας θα ακούσετε πολλές και διαφορετικές σκέψεις, από τις γυναίκες, που έχουν γεννήσει, για την ώρα εκείνη του τοκετού. Όπως κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και δε μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη, έτσι και η ώρα του τοκετού είναι μοναδική και η κάθε γυναίκα τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο.  Σίγουρα είναι μια στιγμή που σας αγχώνει  αλλά εμείς προκειμένου να διαφυλάξουμε την ψυχική σας ηρεμία, θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για να μην προβληματίζεστε χωρίς λόγο!

Η μυωπία οδηγεί στην καισαρική
Πολλοί θα σας έχουν ενημερώσει από καιρό πριν ότι, εάν έχετε μυωπία και αυτή ξεπερνά τους 5 βαθμούς, τότε θα γεννήσετε με καισαρική.  Αυτό λέγεται, γιατί την ώρα του φυσιολογικού τοκετού λόγω της αύξησης της ενδοθωρακικής πίεσης από τις εξωθήσεις που κάνει η επίτοκος γυναίκα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως όλες οι μέλλουσες μαμάδες που έχουν υψηλή μυωπία θα πάθουν οπωσδήποτε αποκόλληση την ώρα που «σπρώχνουν» ή ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αυτό που πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να γεννήσετε φυσιολογικά, είναι να επισκέπτεστε συχνά το γιατρό σας για να κάνετε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους. Έτσι, ο οφθαλμίατρος θα μπορεί να εντοπίσει από νωρίς πιθανές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς που προδιαθέτουν για αποκόλληση, οπότε θα σας συστήσει να προχωρήσετε στην καισαρική.


Πρώτα σπάνε τα νερά και μετά έρχονται οι πόνοι
Οι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν για το μαιευτήριο πριν σπάσουν τα νερά. Το ότι δεν έχει υπάρξει ρήξη υμένων δε σημαίνει ότι δεν θα νιώθετε, όταν θα έχει έρθει η ώρα εκείνη πόνους από τις συσπάσεις της μήτρας και τη διαστολή του τραχήλου. Στην αρχή οι πόνοι που νιώθει η μέλλουσα μαμά δεν είναι ιδιαίτερα έντονοι και έρχονται σε αραιά τακτά διαστήματα (θυμίζουν πονάκια περιόδου κάτω χαμηλά στην κοιλιά). Στη συνέχεια, η ένταση των συσπάσεων  αυξάνει και έρχονται πιο συχνά. Σε άλλες γυναίκες πρώτα σπάνε τα νερά και σπανιότερα κάποιες γυναίκες βλέπουν αίμα από τον κόλπο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να πάρετε τη βαλίτσα σας και να κατευθυνθείτε στο μαιευτήριο δε χρειάζεται να νιώσετε όλα τα συμπτώματα. Αρκεί ένα από τα  τρία παραπάνω  και σε λίγες ώρες θα κρατάτε αγκαλιά το μωράκι σας!

Εάν έχετε σκολίωση, τότε θα πονέσετε την ώρα του τοκετού
Μια ακόμα παρεξηγημένη άποψη είναι πως, εάν μια γυναίκα έχει σκολίωση, τότε δεν υπάρχει λόγος να κάνει επισκληρίδιο γιατί ούτως ή άλλως δε θα επιδράσει.   Η αλήθεια είναι πως ένα υπάρχει μια κλίση στην σπονδυλική στήλη της μέλλουσας μαμάς μπορεί πράγματι να εμποδίσει στην αρχή, τη σωστή τοποθέτηση του ειδικού καθετήρα αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε διορθώνεται. Ο ειδικός θα βρει τρόπο να το αντιμετωπίσει, είτε ζητώντας σας να αλλάξετε θέση (για να φτάνει ίση ποσότητα φαρμάκου σε όλες τις νευρικές ίνες από τη μέση και κάτω) είτε απλώς προσαρμόζοντας σωστά τη θέση του καθετήρα. Εάν πονάτε θα ενημερώσετε το προσωπικό του μαιευτηρίου και  τότε θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Ο πελαργός έρχεται πιο γρήγορα με το σεξ
Ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όλοι σας συμβούλευαν να αποφεύγετε το σεξ, τώρα σας προτρέπουν να κάνετε σεξ για να γεννήσετε πιο γρήγορα. Καλό θα ήταν όμως, εάν θέλετε να γεννήστε στην ώρα σας μετά την 37η εβδομάδα της κύησης να αποφεύγετε τις ελεύθερες επαφές γιατί το σπέρμα περιέχει μια ουσία την προσταγλανδίνη, η οποία συμβάλλει στην έναρξη των ωδίνων.

Εάν το πρώτο παιδί ήρθε με καισαρική και το δεύτερο  θα γεννήστε με καισαρική
Έχει επικρατήσει αυτή η άποψη λόγω του ότι κατά το φυσιολογικό τοκετό, υπάρχει κίνδυνος για ρήξη της ουλής της καισαρικής πάνω στη μήτρα, η αλήθεια είναι όμως πως κάτι τέτοιο αφορά μόνο το 1% των γυναικών. Αν είστε στη δεύτερη εγκυμοσύνη και έχετε τις προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό και θέλετε, τότε μπορείτε να γεννήστε φυσιολογικά. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν είναι η τομή της καισαρικής να είναι οριζόντια να είστε  κάτω των 40 ετών, το μωρό να έχει πάρει σωστή θέση, να μην υπάρχει δίδυμη κύηση και να μην υπάρχει ο παράγοντας που «απαίτησε» καισαρική στην πρώτη  σας εγκυμοσύνη (π.χ. διαβήτης κύησης)

Οι μεγάλες σε ηλικία μέλλουσες μαμάδες γεννούν με καισαρική
Η ηλικία της μέλλουσας μαμάς δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίοι το μωρό θα έρθει στον κόσμο. Ωστόσο πρέπει να πούμε πως μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσει επιπλοκές όπως διαβήτη ή προεκλαμψία που θα της στερήσουν την εμπειρία του κολπικού τοκετού. Τονίζουμε όμως. πως η ηλικία από μόνη της δεν είναι κριτήριο για τον τρόπο τοκετού.

govastileto.gr