Εγκυμοσύνη και σεξ

Δημοσιεύθηκε στις

Πολύ συχνά οι έγκυες μαμάδες καθώς και οι σύντροφοι τους αναρωτιούνται για το σεξ. «Είναι ασφαλές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;», «Μπορεί να προκαλέσει αποβολή;», «Θα βλάψει το αγέννητο μωρό μας;» , «Ποιες στάσεις πρέπει να αποφεύγουμε ;»

Είναι το σεξ ασφαλές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;


Το σεξ είναι ένα φυσικό συναίσθημα καθώς και ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης. Η διείσδυση και οι εσωτερικές μετακινήσεις δεν θα βλάψουν το μωρό., διότι προστατεύτε από την κοιλία και το τοιχώματα της μήτρας. Το μωρό επίσης προστατεύετε και από το υγρό που εμπεριέχει μέσα ο αμνιακός σάκος.

Οι συστολές κατά την διάρκεια του οργασμού δεν είναι ίδιες με τις συστολές μια εγκύου γυναίκας. Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν και συμβουλεύουν τα ζευγάρια να αποφεύγουν το σεξ τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, διότι το σπέρμα του άντρα εμπεριέχει ορμόνες ονόματι προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συστολές στην μήτρα της εγκύου γυναίκας και να γεννήσει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που έχουν καθυστερήσει να γεννήσουν και θέλουν να δημιουργηθούν συστολές. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει διότι οι ορμόνες αυτές από το σπέρμα του άντρα, ωριμάζουν τον τράχηλο και προκαλούν συστολές. Ωστόσο άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι η σχέση σπέρματος και συστολής είναι καθαρά θεωρητική.

Πότε να μην κάνουμε σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα είδη υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνης ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην κάνετε σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Τα είδη αυτά είναι:

  • Περιμένεις δίδυμα ή τρίδυμα
  • Ο τράχηλος σου έχει ανοίξει πιο νωρίς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Ο αμνιακός σας σάκος έχει διαρροή υγρού
  • Είστε σε κίνδυνο για αποβολή ή έχετε ιστορικό αποβολών
  • Διατρέχετε κίνδυνο πρόωρου τοκετού (συσπάσεις πριν από την 37η εβδομάδα κύησης)
  • Έχετε κολπική αιμορραγία ή κράμπες για άγνωστους λόγους
  • Ο πλακούντας σας είναι πολύ χαμηλά στην μήτρα

Η επιθυμία του σεξ στην εγκυμοσύνη

 Η εμπειρία της κάθε γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, έτσι είναι και η εμπειρία με το σεξ. Για κάποιες γυναίκες η επιθυμία για σεξ κατά την εγκυμοσύνη εξασθενεί, ενώ για κάποιες άλλες αναζωπυρώνει.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό η σεξουαλική επιθυμία να έρχεται και να φεύγει καθώς το σώμα αλλάζει. Πρέπει να συζητάς με τον σύντροφο σου. Πες τι είναι αυτό που σε απασχολεί, συζήτα τι δουλεύει και τι όχι. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε στάσεις και να βρείτε πιο ασφαλείς, ειδικά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη.

Ένα απλό παράδειγμα είναι να αποφύγετε την ιεραποστολική στάση μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης, διότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε το αυξανόμενο βάρος του μωρού να πιέζει μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Ένας άλλος εύκολος τρόπος να νιώσετε πιο άνετα και ασφαλείς κατά την διάρκεια του σεξ είναι να βρίσκεστε και οι δυο στα πλάγια ή εσείς να βρίσκεστε από πάνω.

Οι πρώτες 6 εβδομάδες μετά την γέννα είναι ιδιαίτερες, διότι το σεξ εκείνη την περίοδο είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι και αυτό για του εξής λόγους:

  • Ανάρρωση από την επισιτομή (τομή που γίνετε στον κόλπο την ώρα της γέννας)
  • Ανάρρωση από τις κοιλιακές τομές μετά από καισαρική
  • Φυσιολογική αιμορραγία μετά τον τοκετό, συχνά για 4 με 6 εβδομάδες μετά την γέννα
  • Κόπωση μετά την διαδικασία της γέννας
  • Απαιτήσεις του νεογέννητου ειδικά εάν μιλάμε για δίδυμα και τρίδυμα
  • Πόνος στο στήθος από τον θηλασμό

Η διείσδυση είναι ασφαλής όταν οι ιστοί του κόλπου είναι ασφαλείς. Η ανάρρωση συνήθως παίρνει αρκετές εβδομάδες. Καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν να περιμένεις τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά την γέννα και μετά να προβείς σε διείσδυση. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να νιώθεις εσύ ασφαλείς και έτοιμη, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Τόσο για σένα όσο και για τον σύντροφο σου η υπομονή είναι αρετή.

Q&A για το σεξ και το ζευγάρι

  1. Η διείσδυση θα τραυματίσει το μωρό μου;

Κατά την διάρκεια της διείσδυσης η μήτρα κουνιέται και μπορεί να την αισθανθείς. Πολλές είναι οι γυναίκες που φοβούνται διότι νιώθουν αυτό το κούνημα και τρομοκρατούνται ότι θα πληγωθεί το μωρό. Ωστόσο αυτό που ισχύει είναι ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρας κουνιέται πιο συχνά από ότι κανονικά. Το μωρό είναι απόλυτα ασφαλές κατά την διείσδυση, επειδή έχει το δικό του σύστημα φίλτρου. Μπορεί να ελέγξει το τι μπαίνει και το τι βγαίνει. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως πχ ένα σας έχουν δοθεί οδηγίες για πυελική ανάπαυση.

Εκτός από τους φόβους της γυναίκας υπάρχουν και του άντρα. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι το πέος τους θα τραυματίσει το μωρό και αγχώνονται πολύ για αυτό. Καλό θα ήταν στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας, να πάρετε μαζί σας τον σύντροφο σας για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πάνω σε αυτό το θέμα.

  1. Μπορεί η εγκυμοσύνη να προκαλέσει αποβολή;

Το σεξ δεν θα προκαλέσει αποβολή. Η αποβολή είναι συχνή όταν το βρέφος δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σεξ δεν προκαλεί έκτακτες συστολές σε χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνες.

  1. Είναι η αιμορραγία μετά το σεξ κάτι στο οποίο θα έπρεπε να ανησυχώ;

Εννοείται πως για οποιαδήποτε ανησυχία και συμβουλή θα πρέπει πρώτα να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλά πράγματα αλλάζουν. Ο τράχηλος σου είναι ευαίσθητος και μπορεί να τραυματιστεί εύκολα οδηγώντας σε αιμορραγείς. Συχνά παρατηρούνται κηλίδες κατά την διάρκεια, μετά το σκούπισμα ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Προσοχή, εάν οι κηλίδες έρχονται και φεύγουν, και αυτό συμβαίνει για ημέρες ή και εβδομάδες, τότε υπάρχει κίνδυνος για προδρομικό πλακούντα ή αλλιώς επιπωματικό πλακούντα. Εάν επίσης έχετε άλλα συμπτώματα όπως διαξιφιστικό πόνο, πρωκτική πίεση ή ακανόνιστη αιμορραγία θα μπορούσε να είναι έκτοπη εγκυμοσύνη την οποία το σεξ δεν την προκαλεί.

  1. Είναι φυσιολογικό το σεξ να πονάει κατά την εγκυμοσύνη;

Η αιματική ροή και οι ορμόνες μπορεί να κάνουν μερικές φορές την κλειτορίδα αρκετά ευαίσθητη στον πόνο.

  1. Γιατί δεν αισθάνομαι σέξι;

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε γυναικά. Κάποιες γυναίκες νιώθουν υπέροχα κάποιες άλλες όχι. Αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο δύσκολη ή εύκολη εγκυμοσύνη έχει μια γυναίκα. Με συνεχώς μεταβαλλόμενες ορμόνες και ένα σώμα που όλο ένα και αλλάζει, υπάρχουν πολλές στιγμές που τα πράγματα περιπλέκουν την επιθυμία για σεξ. Σύμφωνα με έρευνες πολλές γυναίκες σημειώνουν μείωση του ενδιαφέροντος και της άνεσης στο πρώτο 3μηνο. Επίσης η κούραση και η πρωινή αδιαθεσία (εμετοί, ζαλάδες) θεωρείται για πολλές ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας.