Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η Στέλλα Κάσδαγλη αναρωτιέται "μπορούμε να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας όταν γινόμαστε γονείς;"

Δημοσιεύθηκε στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, που γιορτάζεται σήμερα, η Στέλλα Κάσδαγλη γράφει στο all4mama για το αν και πώς μπορείτε να συνεχίσετε να κυνηγάτε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας από τη στιγμή που γίνεστε γονείς:

 


Διεθνής Ημέρα Οικογένειας: Η Στέλλα Κάσδαγλη αναρωτιέται "μπορούμε να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας όταν γινόμαστε γονείς;"

 

"Μπορεί να το έχετε συναντήσει σε κάποιο σεμινάριο διαχείρισης χρόνου ή κάποιο εγχειρίδιο παραγωγικότητας: είναι το διάγραμμα του Κόβεϊ, με τους δύο κάθετους άξονες: έναν για τα επείγοντα -τα πράγματα, τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν τώρα, για να αντιμετωπιστούν θέματα άμεσα και πιεστικά- και έναν για τα σημαντικά αυτά που χρειάζεται να γίνουν για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας. Εκείνους που ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της μέρας, της εβδομάδας, του μήνα, αλλά απαιτούν από εμάς να κάνουμε κάτι, έστω, μικρό, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα και κάθε μήνα για να τους πετύχουμε.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Από το να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ αλλά ο οποίος κάνει κάτι που μας εμπνέει, να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο για να μάθουμε να μιλάμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση μπροστά σε κοινό, να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε,να γράψουμε μία σελίδα από το βιβλίο που έχουμε κατά νου, να κάνουμε λίγη έρευνα για την επιχειρηματική ιδέα που μας τριβελίζει. Να κάνουμε κάτι που μας φαίνεται δύσκολο, εγωιστικό, μη πρακτικό, μια μικρή πολυτέλεια στην καθημερινότητά μας, η οποία όμως θα μπορούσε να γίνει μία από τις πέτρες που θα χτίσουν ένα καλύτερο αύριο για μας και την οικογένειά μας. Να κάνουμε κάτι απ’ όλα αυτά που αφήνουμε στην άκρη όταν μεγαλώνουμε, κι ακόμα περισσότερο όταν γινόμαστε γονείς, επειδή αισθανόμαστε ότι οι ανάγκες των άλλων -των παιδιών,των συντρόφων, των γονιών, των συναδέλφων μας- είναι, όλες μαζί, ασφυκτικά περισσότερες και πιο πιεστικές από τις υποχωρητικές δικές μας.

Οι μαμάδες πέφτουμε σ’ αυτήν την παγίδα ακόμα πιο συχνά. Μας απορροφούν τόσο πολύ οι καθημερινές υποχρεώσεις, οι ευθύνες, τα προβλήματα και αυτά που «πρέπει» να κάνουμε, που ξεχνάμε διαρκώς αυτά που θέλουμε και αυτά που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε, σε πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια από σήμερα, τη ζωή μας όπως την ονειρευόμαστε.

Βάζουμε φρένο στην προσωπική και επαγγελματική μας ανάπτυξη, ίσως με την ελπίδα ότι μπορούμε να πατήσουμε ξανά το γκάζι όταν οι συνθήκες θα είναι πιο βολικές, ίσως με την ψευδαίσθηση ότι η ζωή μας να είναι από δω και πέρα η ίδια και οι υποχρεώσεις που τώρα μας κάνουν να νιώθουμε χρήσιμες θα συνεχίσουν για πάντα να μας δίνουν την ίδια ικανοποίηση και χαρά. Και ξεχνώντας ότι το γκάζι σκουριάζει όταν δεν το πατάς για καιρό και ότι οι οικογένειες μεγαλώνουν, ωριμάζουν και ανεξαρτητοποιούνται, αφήνοντας κάποτε τις μαμάδες με μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα που χρειάζεται να ξαναβρεί το ρυθμό, τις αξίες, το χρώμα και το νόημά της.

Με άλλα λόγια: βάζουμε συστηματικά σε προτεραιότητα τα επείγοντα και αφήνουμε πίσω τα σημαντικά. Κυρίως τα δικά μας.

Και; Είναι κακό να αφιερώνει κανείς το χρόνο του με την καρδιά του στις καθημερινές, απαιτητικές ανάγκες των μικρών και μεγάλων αγαπημένων του, να αφήνεται να τον ρουφήξει η ρουτίνα που είναι -κακά τα ψέματα- απαραίτητη για να χτιστεί και να ανθίσει μια οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη, οικογένεια. Φυσικά και όχι. Όμως η οικογένεια δεν είναι αυτοσκοπός. Η οικογένεια -η κάθε οικογένεια- έχει ανάγκη από μέλη ολοκληρωμένα και αυτόνομα, που παθιάζονται με τα όνειρά τους και επενδύουν σ’ αυτά -διαφορετικά μετατρέπεται σε ένα κλειστό, πολύ κλειστό σύστημα, γεμάτο ευθύνες, ανεκπλήρωτες επιθυμίες, παράπονα και πίκρα που ανακυκλώνονται ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι δεν αφιέρωσαν ποτέ χρόνο στα σημαντικά. Στα δικά τους, ξεχωριστά, ιδιαίτερα, προσωπικά, εγωιστικά κι όμως τόσο χρήσιμα, σημαντικά. Εσείς θυμάστε τα δικά σας;"

 

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι μεταφράστρια, συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού WomenOnTop, που προσφέρει mentoring, επιμόρφωση και ευκαιρίες δικτύωσης σε γυναίκες που θέλουν να αναπτυχθούν επαγγελματικά και δημιουργικά. Από τις 18 έως τις 28/6, το WomenOnTop διοργανώνει το SummerCamp 2019, με 10 εργαστήρια επαγγελματικής επιμόρφωσης και με παράλληλη δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά όσων από τις συμμετέχουσες είναι και μαμάδες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες και να δηλώσετε συμμετοχή εδώ. Γιατί όλες μαζί μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ζωής μας!

 

Διαβάστε επίσης: Στέλλα Κάσδαγλη: μία συγγραφέας παιδικών βιβλίων που απαλλάσσει τα παιδιά μας από τα στερεότυπα!

 

 

tags:


tags: