Στέλλα Κάσδαγλη: μία συγγραφέας παιδικών βιβλίων που απαλλάσσει τα παιδιά μας από τα στερεότυπα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Στέλλα Παπαδάκη

Η Στέλλα Κάσδαγλη είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, blogger, μεταφράστρια και μητέρα δύο υπέροχων κοριτσιών. Έχει ιδρύσει την online λέσχη ανάγνωσης Bookworm και δύο δίκτυα επαγγελματικής ανάπτυξης και προσανατολισμού των γυναικών και των εφήβων, το Women On Top και το Mentorkids, αντίστοιχα. Με σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία και μεταπτυχιακό στα ΜΜΕ στην Αγγλία, εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και αγγλόφωνα έντυπα και sites, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα δύο βιβλία της από την σειρά παιδικών βιβλίων Πριγκίπισσα Αθηνά το «Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα;» και το «Ουπς, δεν είμαι πια όμορφη!».


Με αφορμή τη κυκλοφορία των παιδικών βιβλίων της, μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες της ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων, την άποψή της για θέματα ισότητας και προτύπων της κοινωνίας μας και τις αξίες που θέλει η ίδια να έχουν οι κόρες της μεγαλώνοντας.

All4mama: Είστε συγγραφέας, πώς ξεκινήσατε να γράφετε παιδικά βιβλία και από πού αντλείτε έμπνευση για τα θέματα των βιβλίων σας;

Στέλλα Κάσδαγλη: Η αλήθεια είναι πως δεν είπα ποτέ «τώρα θα γράψω για παιδιά» -δεν ξέρω καν αν στην πραγματικότητα γράφω μόνο για παιδιά, είναι η αλήθεια. Γράφω για θέματα που θεωρώ ότι πρέπει να συζητάμε περισσότερο και νομίζω ότι για κάθε θέμα υπάρχει μια ηλικία που μπορεί κανείς να «ακούσει» και να δεχτεί περισσότερα πράγματα σε σχέση με αυτό. Γράφοντας για την ψυχογενή ανορεξία μού ήταν σαφές ότι έπρεπε να απευθυνθώ πρωτίστως σε εφήβους και γράφοντας για μια πριγκίπισσα που ανατρέπει τα στερεότυπα για τις πριγκίπισσες/ηρωίδες των μικρών κοριτσιών, έπρεπε λογικά να απευθυνθώ σε μικρά κορίτσια. Το θέμα μου, δηλαδή, είναι αυτό που με κατευθύνει και μαντεύω πως έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ.

All4mama: Στο πρώτο βιβλίο της σειράς Πριγκίπισσα Αθηνά, «Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα;», καταρρίπτετε τα πρότυπα των δύο φύλων, βάζοντας πρωταγωνίστρια μία αντισυμβατική πριγκίπισσα, που δεν θέλει να είναι πριγκίπισσα, ποιος είναι ο στόχος σας μέσα απ’ αυτό;

Σ. Κ.: Η Αθηνά δεν έχει πρόβλημα με το ότι είναι πριγκίπισσα, έχει πρόβλημα με το τι περιμένουν οι άλλοι από αυτήν επειδή είναι πριγκίπισσα. Κι αυτό δεν αφορά νομίζω μόνο τους εστεμμένους, αφορά όλους μας, όσο νιώθουμε ότι καθοριζόμαστε από στερεότυπα που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με το φύλο μας. Η Αθηνά θέλει (και μαθαίνει ότι μπορεί) να επιλέξει τι θα κάνει με τη ζωή της χωρίς να εγκλωβίζεται μέσα στο τι κάνουν γενικά οι πριγκίπισσες. Κι αυτό ήταν το θέμα για το οποίο θέλησα να γράψω με την ιστορία της: ότι όλοι μας έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση προς τον εαυτό μας να φτιάχνουμε τη ζωή μας με όσο το δυνατόν λιγότερα στερεότυπα να τη βαραίνουν.

All4mama: Οι σημερινοί γονείς, πιστεύετε, πώς παρέχουν τις σωστές βάσεις στα παιδιά τους, ώστε να τους εμφυσήσουν την έννοια της ισότητας των δύο φύλων, σε σχέση με τους γονείς των περασμένων δεκαετιών; Υπάρχουν κάποια λάθη, που κάνουν οι γονείς, στο μεγάλωμα των παιδιών τους, τα οποία καλλιεργούν τα στερεότυπα μεταξύ των δύο φύλων;

Σ. Κ.: Δε νομίζω ότι πολλοί γονείς πλέον λένε στα παιδιά τους ότι τα αγόρια είναι καλύτερα από τα κορίτσια για παράδειγμα, ή ότι άντρες και γυναίκες δεν είμαστε ίσοι. Η εκπαίδευση γύρω από την ισότητα περνάει, δυστυχώς, μέσα από καθημερινές συμπεριφορές μας που συχνά περνάνε απαρατήρητες: ποιος πλένει τα πιάτα στο σπίτι, ποιος φροντίζει κυρίως τα παιδιά, ποιος πηγαίνει το αυτοκίνητο στο συνεργείο, τι λέμε στα αγόρια μας («πώς βαράς έτσι, ρε, σαν κορίτσι») και τι ιστορίες λέμε στα κορίτσια μας (για πριγκίπισσες που χτενίζονται όλη μέρα και περιμένουν μονίμως κάποιον να τις σώσει). Και πολλά άλλα ακόμα. Ορισμένα από αυτά έχουμε αρχίσει να τα παρατηρούμε στον εαυτό μας και να τα προσέχουμε, όμως χρειάζεται πολλή αυτοσυνείδηση και δουλειά από όλους μας για να επανεξετάσουμε στ’ αλήθεια τα στερεότυπα με τα οποία μεγαλώσαμε και να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.

 

All4mama: Στο 2ο βιβλίο της σειράς, το «Ουπς, δεν είμαι πια όμορφη!», επικεντρώνεστε στο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης, πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα από τα πρωτεύοντα θέματα που πρέπει οι γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους, ώστε να καταρρίψουν και αυτό το κοινωνικό πρότυπο;

Σ. Κ.: Δε νομίζω πως η συζήτηση είναι το βασικό εργαλείο μας όταν πρόκειται για τόσο βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και για τόσο μικρές ηλικίες παιδιών. Αν οι κόρες μας μεγαλώνουν βλέποντας εμάς να θεωρούμε την εμφάνιση ως το βασικό μας όπλο ή το μεγαλύτερό μας μειονέκτημα, τότε όση συζήτηση και να τους κάνουμε, η πράξη θα υπερβαίνει πάντα τη θεωρία. Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια. Η ομορφιά προφανώς και είναι σημαντικό στοιχείο της ζωής μας, όμως στις κρίσιμες, μικρές ηλικίες όπου παγιώνονται οι βασικές αξίες των παιδιών, πρέπει να τους δείξουμε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα ακόμα στοιχεία που έχουν βαρύτητα στο πώς ζούμε και σχετιζόμαστε -και φυσικά ότι η ομορφιά δεν είναι το άκαμπτο πράγμα που έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε στα περιοδικά. Αυτό, όμως, γίνεται μόνο αν το πιστεύουμε κι εμείς οι ίδιοι.

Στέλλα Κάσδαγλη: μία συγγραφέας παιδικών βιβλίων που απαλλάσσει τα παιδιά μας από τα στερεότυπα!

All4mama: Το βιβλίο σας «Κοιλίτσα.com» είναι ένα ημερολόγιο εγκυμοσύνης, πώς πήρατε την απόφαση να καταγράψετε μία τόσο προσωπική περίοδο της ζωής σας; Τι αίσθηση θέλετε να αφήσει το βιβλίο σας σε μία εν δυνάμει μητέρα ή σε μία μητέρα που το διαβάζει;

Σ. Κ.: Η περίοδος της εγκυμοσύνης ήταν μια περίοδος πολύ έντονων συνειδητοποιήσεων, ανησυχιών και συναισθημάτων για μένα και στο γράψιμο βρήκα για πρώτη φορά τον τρόπο να εκφράζω πολύ προσωπικά μου πράγματα, χωρίς το φόβο ότι κάποιος θα με κρίνει γι’ αυτά. Δεν πίστευα ότι θα διάβαζαν και πολλοί αυτό μου το «ημερολόγιο» για να πω την αλήθεια, όμως το ότι τελικά το διάβασαν με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενη. Όχι τόσο για τον εαυτό μου, όσο για όλες τις γυναίκες εκεί έξω που νιώθουν ότι τις προδίδει αυτή η τέλεια μυθολογία γύρω από την εγκυμοσύνη, όπου περιμένουμε να είναι η ωραιότερη περίοδος της ζωής μας αλλά τελικά δεν είμαστε προετοιμασμένες για το ότι είναι συνήθως και η πιο μεταμορφωτική (όχι πάντα με εύκολο τρόπο).

Στέλλα Κάσδαγλη: μία συγγραφέας παιδικών βιβλίων που απαλλάσσει τα παιδιά μας από τα στερεότυπα!

 

All4mama: Το «Ήθελα μόνο να χωρέσω» πραγματεύεται ένα πρωτότυπο θέμα για εφηβικό βιβλίο, αυτό της νευρικής ανορεξίας, πώς αποφασίσατε μία προσωπική σας εμπειρία να τη παρουσιάσετε μέσα από το πρίσμα μίας έφηβης; Τι θα συμβουλεύατε μία μητέρα που το παιδί της είναι αντιμέτωπο με την ψυχογενή ανορεξία;

Σ. Κ.: Νομίζω πως για να μιλήσεις για ένα θέμα τόσο δύσκολο και προσωπικό χρειάζεται να αφήσεις στην άκρη οποιαδήποτε αίσθηση ότι ξέρεις την αλήθεια ή τη λύση ή τι πραγματικά χρειάζεται να κάνει κάποιος στη ζωή. Σε κανένα έφηβο -πόσω μάλλον σε έναν έφηβο με ψυχογενή ανορεξία- δεν αρέσει να του μιλάνε από μια θέση αυθεντίας -και στο κάτω κάτω δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι μπορώ να το κάνω αυτό. Θέλησα να γράψω μια ιστορία ως η έφηβη που κάποτε ήμουν, έτσι ώστε οι έφηβοι που μπορεί σήμερα να βιώνουν αντίστοιχες εμπειρίες να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι. Είναι μεγάλο αυτό, κι αν το κατάφερα έστω με λίγα μόνο παιδιά είναι τεράστιο κέρδος για μένα. Η συμβουλή μου σε μία μητέρα που το παιδί της έχει ψυχογενή ανορεξία είναι να το ακούσει. Να μην του αρνηθεί καμία βοήθεια από ειδικό. Και να ζητήσει βοήθεια κι εκείνη. Για όλη την οικογένεια, για τον εαυτό της και για τα τραύματα που μπορεί να μην είχε η ίδια την ευκαιρία να επεξεργαστεί πριν έρθει αντιμέτωπη με αυτά μέσα από το παιδί της.

Στέλλα Κάσδαγλη: μία συγγραφέας παιδικών βιβλίων που απαλλάσσει τα παιδιά μας από τα στερεότυπα!

All4mama: Είναι πιο δύσκολο για ένα συγγραφέα να γράφει παιδικά και εφηβικά βιβλία σε σχέση με βιβλία ενηλίκων;

Σ. Κ.: Ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Φαντάζομαι πως το πιο δύσκολο είναι να γράφεις για ένα κοινό που τελικά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό που θέλεις να πεις.

All4mama: Εσείς πώς είστε ως μητέρα και τι αξίες θέλετε να έχουν τα παιδιά σας μεγαλώνοντας;

Σ. Κ.: Θα ήθελα να ξέρουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους. Να γνωρίζουν τον εαυτό τους. Να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μέσο εμπειρίας και απόλαυσης και όχι ως αντικείμενο κριτικής. Να θέλουν να είναι χρήσιμες. Να ξέρουν να βάζουν όρια και να σέβονται τα όρια των άλλων. Όλα τα πράγματα που θέλω και για τον εαυτό μου και δουλεύω κάθε μέρα για να τα κατακτήσω. Ως μητέρα και ως άνθρωπος.

All4mama: Τα υπόλοιπα 3 βιβλία της σειράς «Πριγκίπισσα Αθηνά», «Βαρέθηκα να περιμένω τον πρίγκιπα», «Γιατί δεν είναι πια όλα δικά µου;» και «Χάλασε το µαγικό ραβδί µου», που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα, τι πραγματεύονται;

Σ. Κ.: Στο «Βαρέθηκα να περιμένω τον πρίγκιπα» η Αθηνά ανακαλύπτει ότι αν έχεις ως βασικό στόχο σου απλώς το να βρεις έναν πρίγκιπα, θα χρειαστεί να συμβιβαστείς με τον πρίγκιπα που απλώς έτυχε να βρεθεί στο δρόμο σου και αποφασίζει ότι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να αναζητήσεις εσύ την αγάπη, τη γνώση, την περιπέτεια και τη χαρά -έτσι σίγουρα θα βρεις έναν υπέροχο σύντροφο στο δρόμο σου. Στο «Γιατί δεν είναι πια όλα δικά µου;» η Αθηνά μαθαίνει πώς είναι να μην είναι πια μόνη της στο παλάτι και να μην αποφασίζει εκείνη για όλα. Μαθαίνει πώς να βάζει όρια αλλά και πώς να συνεργάζεται, πώς να διατηρεί την ατομικότητά της μέσα στην ομάδα αλλά και να σέβεται την ατομικότητα των άλλων. Με άλλα λόγια μαθαίνει να συνυπάρχει! Τέλος, στο «Χάλασε το µαγικό ραβδί µου» η Αθηνά ανακαλύπτει ότι για τα πράγματα που θέλουμε πολύ στη ζωή μας είναι σημαντικό να αφιερώσουμε φροντίδα, υπευθυνότητα και προσπάθεια και ότι το να βρίσκουμε έτοιμα τα θέλω μας στο πιάτο δεν είναι πάντα η καλύτερη ευχή, γιατί μας στερεί όλη την απόλαυση και τη γνώση που αποκτάμε προσπαθώντας να τα κατακτήσουμε.