Έντομα: Καλοκαιρινοί "εχθροί" και πώς να τους απομακρύνετε

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση του καλοκαιριού και όλοι έχουμε νιώσει την ενοχλητική παρουσία των κουνουπιών τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Παρόλο που υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διώξετε τα κουνούπια και γενικά τα έντομα του καλοκαιριού, με προϊόντα του εμπορίου, τι καλύτερο από το να προτιμήσετε τη φυσική εντομοαπωθητική δράση των φυτών, αποφεύγοντας τα χημικά και τις λοιπές βλαβερές ουσίες, και παράλληλα να ομορφύνετε τα μπαλκόνια και τον κήπο σας.
Όταν μάλιστα στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, το πρόβλημα με τα κουνούπια, τις σκνίπες και τις μύγες είναι λίγο πιο σοβαρό!Εξοπλιστείτε λοιπόν με όμορφες γλάστρες αντί να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα και φυτέψτε:

Βασιλικό


Απωθεί μύγες και κουνούπια
Βάλτε γλάστρες με βασιλικό δίπλα σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα αλλά και στο χώρο όπου συνηθίζετε να κάθεστε το καλοκαίρι.
Αν ωστόσο είστε fun των εντομοκτόνων, με τα φύλλα του μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο σπρέι!
Σε ένα δοχείο ρίξτε 120 γραμμάρια βραστό νερό και 100-120 γραμμάρια φύλλα βασιλικού τα οποία έχετε πλύνει καλά. Αφήστε το για μερικές ώρες και στη συνέχεια αφαιρέστε τα φύλλα και στίψτε τα πάνω από το βάζο ώστε όλη η υγρασία τους να μείνει στο νερό. Προσθέστε το νερό 120 ml οινόπνευμα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βότκα), βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι και φυλαξτε το στο ψυγείο. Ψεκάστε το χώρο σας ή το δέρμα σας όταν βγαίνετε έξω -αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Προσοχή! Μην το χρησιμοποιήσετε στα παιδιά, επειδή περιέχει οινόπνευμα.

Λεβάντα

Απωθεί σκόρο, μύγες, ψύλλους και κουνούπια

Τοποθετήστε γλάστρες με μυρωδάτη λεβάντα στο μπαλκόνι σας ή κρεμάστε μπουκέτα αποξηραμένης λεβάντας σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Το άρωμά της έχει κι άλλα οφέλη, αφού χαλαρώνει και προδιαθέτει για καλό ύπνο.
Τέλος, μπορείτε να ξεραίνετε κλαράκια από το φυτό για να μυρίζουν όμορφα τα ρούχα στα συρτάρια και τα ντουλάπια σας.

Λεμονόχορτο

Απωθεί τα κουνούπια

Σίγουρα έχετε ακούσει για τη σιτρονέλα και τη δράση της ενάντια στα κουνούπια. Ίσως όμως δεν γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα φυσικό έλαιο που εξάγεται από το λεμονόχορτο, ένα φυτό που επιπλέον είναι διακοσμητικό, μεγαλώνει πολύ εύκολα χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και χρησιμοποιείται και στη μαγειρική! Μπορείτε να το φυτέψετε είτε σε γλάστρα είτε απευθείας στο χώμα, σε μέρος με αρκετή ηλιοφάνεια.

Μέντα

Απωθεί τα κουνούπια και έντομα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες

Τοποθετήστε γλάστρες με μέντα σε στρατηγικά σημεία, κοντά σε μπαλκονόπορτες αλλά και δίπλα στα υπόλοιπα φυτά σας για να εμποδίζει όχι μόνο τα κουνούπια να μπαίνουν στο σπίτι σας αλλά και διάφορα έντομα από το να «ενοχλούν» τα λουλούδια, τα λαχανικά ή ό,τι άλλο καλλιεργείτε. Ωστόσο, εάν υπάρχει η δυνατότητα, φυτέψτε τη καλύτερα απευθείας στο χώμα, γιατί έτσι μεγαλώνει πολύ περισσότερο.

Δεντρολίβανο

Απωθεί τα κουνούπια και έντομα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες

Φυτέψτε δεντρολίβανο στον κήπο σας ή σε γλάστρες και όταν μεγαλώσει αρκετά -κάτι που σε κάποιες ποικιλίες γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα- κόψτε μερικά κλωνάρια για να φτιάξετε ένα εντομοαπωθητικό σπρέι. Βράστε 500 γραμμάρια δεντρολίβανο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένο) σε 1 λίτρο νερό για 20-30 λεπτά. Σουρώστε το μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο και προσθέστε 1 λίτρο κρύο νερό. Φυλάξτε το μείγμα στο ψυγείο και απλώστε το στο δέρμα σας όταν βγαίνετε έξω. Μπορείτε να το διατηρήσετε για όσο διάστημα θα έχει έντονη τη μυρωδιά του δεντρολίβανου.