Ένα βιβλίο για να μιλήσουμε στα παιδιά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων!

Δημοσιεύθηκε στις

Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη εποχή για να νιώσουμε τη χαρά της προσφοράς και να κάνουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Ένας πάντα εύκολος και ευχάριστος τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά για κάτι σημαντικό είναι μέσα από ένα βιβλίο.

Στα βιβλιοπωλεία μπορείτε να βρείτε πολύ ενδιαφέροντες τίτλους για να μιλήσετε στα παιδιά σας για το  αληθινό νόημα των γιορτινών συμβολισμών. Η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα διάλεξε το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη «Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη» (εκδόσεις Διόπτρα) γιατί διηγείται με λίγο διαφορετικό τρόπο την ιστορία του Αϊ-Βασίλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και «Μαθαίνει στα παιδιά πώς να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει ή αγγίξει ποτέ».


Ο γνωστός σε όλους πια από την πολύ επιτυχημένη σειρά βιβλίων «Παραμύθια αλλιώς» ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος, και πάλι μέσα από τη λαχτάρα του για καινούριες περιπέτειες, βοηθάει τους γονείς, δείχνοντάς τους πώς να μεταδώσουν τα πιο σημαντικά και δύσκολα νοήματα με τον πιο όμορφο και απλό τρόπο. Το μυστήριο που προσπαθεί να λύσει αυτή τη φορά ο δαιμόνιος ρεπόρτερ είναι αν πραγματικά υπάρχει και ζει ο Αϊ-Βασίλης ή αν είναι δημιούργημα της φαντασίας μας. Έτσι θα μπορέσει να απαντήσει στο γνωστό ερώτημα όλων των παιδιών (που καθώς μεγαλώνουν γίνονται όλο και πιο δύσπιστα), αν υπάρχει. Μέσα από την περιπέτεια του Φάνη, σκοπός της συγγραφέως είναι να μάθουν τα παιδιά πως κάποιες φορές χρειάζεται να αποφασίζουν με την καρδιά τους και να ξεχωρίζουν «...τι είναι αλήθεια και τι ψέματα».

Στόχος της να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καλό ή κακό αλλά ότι σημασία έχει εμείς τι επιλέγουμε τελικά να πράξουμε στη ζωή μας. Είναι σημαντικό, μας μαθαίνει ο Αϊ-Βασίλης, πως μεγαλώνοντας τα παιδιά «…θα χρειαστούν την ικανότητα να πιστεύουν με σιγουριά σε κάτι για το οποίο οι άλλοι μπορεί να αμφιβάλλουν, όπως η δύναμη της ψυχής τους ή τα ταλέντα τους». Ο χαρακτήρας του Αϊ-Βασίλη εδώ λοιπόν είναι διδακτικός και μας μαθαίνει ότι δεν είναι τα πάντα χειροπιαστά ή μετρήσιμα, αλλά ότι πολλές φορές τα πιο σημαντικά, όπως η ίδια η αγάπη, είναι άπιαστα…

«Θα χρειαστεί ακόμα να πιστέψουν σε πράγματα που δεν μπορούν να δουν με τα μάτια τους, να πιάσουν με τα χέρια τους ή να μετρήσουν με τα δάχτυλά τους, όπως η αγάπη της οικογένειάς τους, των φίλων τους, των συνανθρώπων τους». Ουσιαστικά, το βιβλίο λειτουργεί με τρόπο που εμψυχώνει τα παιδιά και παράλληλα τους γονείς, καθώς δείχνει τον δρόμο για να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις και τις ικανότητές μας. «Με τα χρόνια καταλαβαίνουμε ότι ο Αϊ-Βασίλης είμαστε όλοι εμείς, κάθε μέρα του χρόνου», λέει η Μαρίνα Γιώτη στο βιβλίο και μας μαθαίνει να ονειρευόμαστε και να βάζουμε εμείς όποιο στόχο επιθυμούμε στη ζωή μας! «Μάθε τους να πιστεύουν στο απίθανο και πολύ σύντομα αυτό θα γίνει πιθανό». Λόγια που έχουν νόημα και σοφία από έναν πολύ αγαπημένο σε όλους μας παιδικό ήρωα!

Αναζητήστε το βιβλίο «Τι τρέχει με τον  Αϊ-Βασίλη» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Καλή ανάγνωση!
Σοφία Αντύπα
ψυχολόγος
www.ipsychology.gr