Τελικά, να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα για τα παιδιά;

από τον *Χάρη Γεωργακάκη

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους και θεωρούνται από πολλούς πιο ασφαλή σε σχέση με τα μη βιολογικά – συμβατικά τρόφιμα. Ιδιαιτέρως όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών, πολλοί γονείς πιθανόν να προβληματίζονται σχετικά με το αν θα πρέπει να επιλέγουν βιολογικά προϊόντα για τα παιδιά τους, ώστε να περιορίσουν τους πιθανούς κινδύνους από την παρουσία φυτοφαρμάκων στα μη-βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

Παρά όσα πολλοί πιστεύουν, με βάση την επιστημονική βιβλιογραφία, δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση και συγκεκριμένες οδηγίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να έχουν εξετάσει κατά πόσο η αντικατάσταση των μη-βιολογικών προϊόντων από βιολογικά υπερτερεί όσον αφορά στη μακροχρόνια επίδρασή τους στον οργανισμό.

Από την άλλη, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, δεδομένο που έχει προκύψει από μελέτες στις οποίες συμπεριλήφθηκαν μη-βιολογικά προϊόντα. Έτσι, επί του παρόντος, φαίνεται πως το «κέρδος» είναι μεγαλύτερο από τους πιθανούς «κινδύνους».

Συμπερασματικά λοιπόν, θα λέγαμε πως πρώτος και βασικός στόχος ενός γονιού θα πρέπει να είναι η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά, ώστε να εξασφαλίζεται πρόσληψη όλων των απαραίτητων και ευεργετικών συστατικών που περιέχουν. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, η προτίμηση σε βιολογικά προϊόντα είναι πιθανό να αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή, χωρίς όμως η επιλογή τους να «κοστίζει» σε ποσότητα και ποικιλία.

*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ραδιοφωνικού σταθμού EASY 97,2 (του Ομίλου ΑΝΤ1) 
1ο γραφείο :Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
2ο γραφείο : Μυκόνου 8, Βούλα
τηλ. 2107255644