Γιατί τα νέα κορίτσια τείνουν να έχουν περίοδο ολοένα σε μικρότερες ηλικίες;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ποιοί είναι οι λόγοι που στις νέες γενιές κοριτσιών η περίοδος έρχεται ολοένα και πιο νωρίς;

Ισχυρές συσχετίσεις υπάρχουν σε δυο επίπεδα: ένα, η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος bmi κατά την παιδική ηλικία, και βρεφική. Γιατί;


Ο μη θηλασμός, η υπέρ σίτιση, η καταναγκαστική σίτιση, η συναισθηματική σίτιση, τα απλά σάκχαρα, οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές, το junk food, η καθιστική ζωή στις πόλεις για τα παιδιά και η έλλειψη άσκησης.


Δεύτερον, η πρόσληψη στην ευαίσθητη πρώτη ηλικία ουσιών που μοιάζουν στα οιστρογόνα όπως φθαλικά και μπορεί να στρεβλώνουν την ανάπτυξη του ενδοκρινικού συστήματος. Που ανευρίσκονται αυτά; Στα επεξεργασμένα γάλατα για βρέφη, σε έτοιμες τροφές σε επαφη με πλαστικά και γενικά στο πλαστικό που μας περιβάλλει παντού.


Ποιες οι συνέπειες από την πρώιμη αρχή της εφηβείας; Εγκαταστημένες συσχετίσεις με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου μαστού μακροπρόθεσμα, με πρωιμότερη εμμηνόπαυση με όλες τις σχετικές συνέπειες.

Και στον ψυχολογικό τομέα; Εμφανώς υπάρχουν όταν ένα κορίτσι εγκαταλείπει πρωινά και απότομα την παιδική ηλικία. Μια παιδική ηλικία που ούτως ή άλλως δεν βιώνεται γιατί βάλλεται και εξοστρακίζεται από παντού, στον βωμό της πρόωρης ανεξαρτητοποίησης και της εντατικοποίησης βιομηχανοποίησης της μετάβασης όσο πιο γρήγορα σε «παραγωγικό ανεξάρτητο ενήλικα». Ένας ακόμα παράγοντας για τα παιδιά μας να μην ζουν, να μην προλαβαίνουν να απολαύσουν την παιδικότητα

tags:tags: