Πώς να μάθεις στο παιδί σου να μαζεύει τα πράγματα του

Το παιχνίδι αποτελεί για το παιδί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητας του. Με το παιχνίδι εξασκεί το μυαλό του, τις ικανότητες του και τη συναισθηματική του νοημοσύνη.

Ξέρετε, όμως, τι είναι αυτό που χαλάει την όλη χαρά που προσφέρει το παιχνίδι;

Ότι, μετά, το παιδί θα πάει είτε στην τηλεόραση είτε στο κρεβάτι. Βασικά, θα κάνει οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να τα μαζέψει και να τα βάλει πίσω στη θέση τους. Και σε ποιον πέφτει ο κλήρος για αυτή τη δουλειά; Μα, φυσικά σε εσάς

Εντάξει, τους πρώτους μήνες δε θα σας ενοχλήσει. Θα φτάσετε, όμως, κάποια στιγμή στο σημείο που θα φωνάξετε: "Πότε θα μάθει να τα μαζεύει μόνο του";

«Tώρα» αυτή είναι η σωστή απάντηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

– Προσθέστε το μάζεμα των παιχνιδιών στη ρουτίνα της ημέρας. Πριν πλύνει τα δόντια του για να πέσει σε ύπνο ή πριν φάει το βραδινό του.

– Εξηγηστε του ότι το συμμάζεμα ανήκει στη διαδικασία του παιχνιδιού. Θέλει να χτίζετε μαζί πύργους από τουβλάκια και να βρίσκεστε σε κόντρα για το ποιος θα κερδίσει; Πείτε του, ότι αν μετά, τα μαζέψει, θα είναι ο νικητής αυτής της εβδομάδας.

– Τις πρώτες φορές, μαζέψτε τα μαζί. Πώς θα μάθει αλλιώς; Πιασ’το από το χέρι και βήμα – βήμα εξηγήστε του τη νέα συνήθεια που πρέπει να γίνει… λατρεία.

Όταν τακτοποιείτε, άφησε το στην άκρη να παρακολουθεί. Είστε το πρότυπο του. Και εσείς και ο μπαμπάς. Βλέποντας εσάς να βάζετε τα βιβλία  στα ράφια, θα καταλάβει ότι το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει με τα παιχνίδια του.

– Δώστε του ένα κίνητρο σε μορφή επιβράβευσης. Για παράδειγμα, αν μαζέψει όλα του τα παιχνίδια σε πέντε λεπτά, θα φάει μεγαλύτερο κομμάτι σοκολάτας, σε δέκα λεπτά, ένα μικρό muffin. Μην παραλείψειτε να του πείτε  «Μπράβο», γιατί η ψυχούλα του θέλει να το ακούσει.

– Μην του φωνάξετε. Και, κυρίως, μην του μιλήσετε επιθετικά. Παιδάκι είναι, θέλει τον καλό λόγο και το γλυκό τρόπο.

– Αγοράστε ένα πολύχρωμο κιβώτιο με τον αγαπημένο του ήρωα. Άλλη χαρά θα του δώσετε να τα βάζει στο σπιτάκι της Barbie (αν είναι κορίτσι) ή στο κρησφύγετο του Batman (αν είναι αγόρι) και άλλη να τα τοποθετήσει σε ένα απλό λευκό κουτί.

tags:


tags: