Παιδοφιλία & Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τον τελευταίο καιρό γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενήλικου με ένα παιδί, με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει σε κάθε περίπτωση την αποκλειστική ευθύνη μιας τέτοιας πράξης. Η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων είναι από τα πιο ειδεχθή αδικήματα στα μάτια της κοινής γνώμης και δικαιολογημένα, καθώς τα παιδιά αποτελούν κατεξοχήν θύματα ανυπεράσπιστα και με μειωμένη ικανότητα αντίδρασης. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τέτοια άτομα;

Παρατηρήστε τα παιδιά σας:


-Έχετε προσέξει κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας;
-Παρουσιάζει το παιδί σας ανεξήγητη κάμψη στη σχολική του επίδοση;
-Μήπως εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
-Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
-Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
-Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
-Έρχεται το παιδί σας με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
-Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημάδια που θα πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς, προκειμένου να δώσουν περισσότερη προσοχή στο παιδί τους και να δουν τι συμβαίνει. Μην πανικοβάλλεστε, αλλά έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά. Έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει αυτό σε internet café. Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο δωμάτιό του, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του. Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται και μιλήστε του για τους κινδύνους του διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύετε τη χρήση του. Λάβετε όμως υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία είναι αντιδραστικά και αναζητούν την ιδιωτικότητα. Μην παραβιάζετε αυτή την ανάγκη τους, αλλά σταθείτε δίπλα τους διακριτικά.

Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Μάθετέ τα να αποκαλούν τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά:

Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά είτε διαβάζοντάς τον απευθείας είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.

Έχε υπόψη σου ότι:

-Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει τα γεννητικά του όργανα.
-Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά σου όργανα εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του.
-Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να σου ζητήσει να κάνεις οτιδήποτε μαζί του ενώ είσαι γυμνός.
-Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να σου ζητάει να κρατήσεις κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς σου, κυρίως κάτι που αφορά εσένα.

Πες «όχι» όταν:

-Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος.
-Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δε θέλεις εσύ.
-Ένας μεγάλος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς μέσα σου.
-Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου.

Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»:

Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει. Δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό. Για παράδειγμα:
-«Θα σε αφήσω να μείνεις ξύπνιος-α μέχρι αργά και να δεις τηλεόραση, αν βγάλεις τα ρούχα σου και ξαπλώσεις δίπλα μου».

Προστασία στο διαδίκτυο:

-Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook, twitter, instagram, κλπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
-Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
-Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
-Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
-Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
-Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Σε κάθε περίπτωση, αντί να προσπαθείτε να εντοπίσετε έναν παιδόφιλο, είναι πιο χρήσιμο να κάνετε το παιδί σας δυσκολότερο «στόχο» για εκείνον. Το παιδί που λαμβάνει αγάπη, προσοχή και υποστήριξη από το σπίτι του δε θα την αναζητήσει αλλού. Πέραν τούτου όμως, το να κερδίσει ο παιδόφιλος την εμπιστοσύνη του παιδιού δεν είναι αρκετό, χρειάζεται και τις κατάλληλες ευκαιρίες (τόπο, χρόνο). Πηγαίνετε στις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας, στα μαθήματα χορού, στην προπόνηση ποδοσφαίρου. Προφανώς δεν έχουν όλοι οι γονείς το χρόνο να βρίσκονται παντού, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή. Αν όμως δώσετε στο παιδί σας την προσοχή που χρειάζεται, ο παιδόφιλος θα στρέψει τη δική του προσοχή αλλού.

Νίκος Σταματογιάννης MSc, DHyp - Ψυχολόγος
http://nstamatogiannis.blogspot.com
email: nspsych@live.co.uk
Τηλ. 6977054649