ΕΛ.ΑΣ.: Πώς συμβουλεύει τους γονείς να μη δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

ΕΛ.ΑΣ.: Πώς συμβουλεύει τους γονείς να μη δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media

 


 

Με μία φωτογραφία στο λογαριασμό της στο Twitter, η Ελληνική Αστυνομία προτρέπει όλους τους γονείς να μην αποκαλύπτουν στα social media τα πρόσωπα των παιδιών τους.

 «Καταλαβαίνουμε… είσαι περήφανος γονιός και θες να αναρτήσεις φωτογραφία με το παιδάκι σου στα social media! Αν επιμένεις τουλάχιστον κάνε το με στυλ! Προστάτεψέ το…», αναφέρει το tweet.

 

 

Η (πικρή) αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες των παιδιών σας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ και για τη δημιουργία διαφήμισης. Μπορεί ακόμη να είναι η αφορμή για να δεχθεί το παιδί bullying από τους συμμαθητές του ή να καταλήξει στην οθόνη οποιουδήποτε παιδόφιλου.

Ο Guardian σε εκτενές ρεπορτάζ του αναφέρει πως φωτογραφίες μικρότερων παιδιών χρησιμοποιούνται ακόμα και από σελίδες που προωθούν υιοθεσίες.

Βρετανική έρευνα του 2017 έδειξε πως οι γονείς μοιράζονται κυρίως στα social media τη στιγμή που βάζουν τα παιδιά τους για ύπνο (28%), συμβουλές διατροφής (26%), θέματα πειθαρχίας (19%), καθημερινή φροντίδα (17%) και προβλήματα συμπεριφοράς (13%). Σύμφωνα με τις συστάσεις των νομικών, όλα ανήκουν στη λίστα με τα "Don't", για προφανείς λόγους. Γιατί πολύ απλά τα παιδιά γίνονται στόχοι του κάθε επιτήδειου.

Το 74% των ερωτηθέντων, σε έρευνα του University of Michigan, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τη δημοσίευση φωτογραφιών με μωρά στο διαδίκτυο, αλλά τελικά ακολούθησαν το κύμα και το έκαναν και οι ίδιοι.

Το 51% των γονιών που δημοσίευσαν φωτογραφίες των παιδιών τους είχαν πρόχειρες και προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τη γεωγραφική θέση. Όποιος έβλεπε το στιγμιότυπο ήξερε και πού βρίσκεται το παιδί. Το 27% έχουν ποστάρει ανάρμοστες φωτογραφίες του μωρού τους.

Οι μισές μητέρες και το 1/3 των μπαμπάδων έχουν συζητήσει θέματα υγείας του μωρού και συμβουλές διαπαιδαγώγησης στα social media.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ετοιμάζεστε να πατήσετε το post, σκεφτείτε καλύτερα αν η φωτογραφία πρέπει να δημοσιευτεί και προστατεύστε το παιδί σας! Μια τόσο αθώα κίνηση μπορεί να κρύβει κινδύνους που δεν έχετε υπολογίσει.

 

Διαβάστε εδώ για τον κώδικα των παιδόφιλων και τα σύμβολά τους!

 

tags:






tags: