Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου: Aυτά είναι τα «κλειδιά» για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας!

Δημοσιεύθηκε στις

Η παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο γιορτάζεται σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2018, με το σύνθημα «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από σένα».

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ και διοργανώνεται από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν. Είναι μέρα ευαισθητοποίησης στα θέματα που αφορούν στην ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών.


Το διαδίκτυο διαδραματίζει θετικό ρόλο στη ζωή των παιδιών, όταν γίνεται σωστή χρήση του, αλλά παράλληλα αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνδυνο. Μέσω του διαδικτύου, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν γνώσεις, ενώ μέσω της τεχνολογίας ενισχύουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, που θα τους φανούν χρήσιμες στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, ο διαδικτυακός εθισμός και η αλόγιστη χρήση του Η/Υ μπορεί να βλάψουν ψυχικά και πνευματικά τους μαθητές, προκαλώντας τάσεις απομονωτισμού, ακόμα και σωματικές διαταραχές. Σε όλα, λοιπόν, χρειάζεται μέτρο και καθοδήγηση από την οικογένεια και το σχολείο, ώστε το παιδί να μάθει να χρησιμοποιεί έξυπνα το internet.

Γονείς και εκπαιδευτικοί καλούνται σήμερα να φροντίσουν για την ενημέρωση όσον αφορά την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι γονείς είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να οριοθετήσουν, να συμβουλεύσουν και να ελέγξουν τις κινήσεις των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Δείτε τι δήλωσαν γονείς στο all4mama.gr για το διαδίκτυο!

Έχω χρησιμοποιήσει ό,τι ειδικό «φίλτρο» λογισμικού & μέσο προστασίας υπάρχει

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου: Aυτά είναι τα «κλειδιά» για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας!

Ορισμένοι γονείς χρησιμοποιούν «φίλτρα» και κωδικούς, ώστε τα παιδιά τους να μην έχουν πρόσβαση σε σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο. Συνήθως, δεν εμπιστεύονται απόλυτα τα παιδιά τους και μη έχοντας στενή σχέση μαζί τους, πιστεύουν ότι, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, μπορούν εύκολα να παρασυρθούν. «Έχω χρησιμοποιήσει ό,τι ειδικό ''φίλτρο'' λογισμικού και μέσο προστασίας υπάρχει, γιατί- ειδικά στην ηλικία που βρίσκονται- δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Πού ξέρω εγώ ότι δεν θα τους στείλει κάποιος συμμαθητής τους επικίνδυνο υλικό ή και τα ίδια τα παιδιά δε θα έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν κάτι ‘’διαφορετικό’’;», δήλωσε η Καλλιόπη, μητέρα διδύμων (ενός αγοριού και ενός κοριτσιού) ηλικίας 16 ετών.

Χρειάζονται όρια από μικρή ηλικία

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου: Aυτά είναι τα «κλειδιά» για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας!

Κάποιοι γονείς δεν έχουν βάλει «ηλεκτρονικούς» περιορισμούς, έχουν όμως θέσει με την πάροδο των χρόνων τα όριά τους και έχουν σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης με το παιδί τους. «Πρέπει να τίθενται όρια από μικρή ηλικία όσον αφορά το χρόνο έκθεσης στο διαδίκτυο. Να μαθαίνει το παιδί ότι υπάρχουν και εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως η άθληση. Τα παιδιά που απασχολούνται υπερβολικά στον υπολογιστή είτε έχουν  γονείς που κάνουν το ίδιο, είτε δεν έχουν αρκετή προσοχή και δεν έχουν βρει τρόπους να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο και τους ανθρώπους μέσα από το παιχνίδι και την άμεση επικοινωνία. Δυστυχώς, έχω συναντήσει αρκετούς συμμαθητές της κόρης μου, που οι γονείς τους δεν τα προσέχουν όσο θα ήθελαν τα ίδια τα παιδιά και έχουν καταλήξει να μην ξεκολλούν από την οθόνη του υπολογιστή, χωρίς οι γονείς να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν», εξομολογήθηκε ο Παναγιώτης, πατέρας ενός 14χρονου κοριτσιού.

"Τον αφήνω στο tablet για να είναι ήσυχος"

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου: Aυτά είναι τα «κλειδιά» για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας!

Πολλοί είναι οι γονείς που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Εργάζονται πολλές ώρες ή είναι άνεργοι και βυθισμένοι στη μελαγχολία τους, με αποτέλεσμα να αφήνουν τα παιδιά τους ανεξέλεγκτα στην οθόνη του Η/Υ… για να έχουν την ησυχία τους. «Δουλεύω 12 ώρες την ημέρα για να τα βγάλω πέρα και η μητέρα μου προσέχει το παιδί μου.  Όταν γυρίζω στο σπίτι παίζουμε για λίγο και μετά τον αφήνω στο tablet για να είναι ήσυχος», δηλώνει η Κέλλυ, μητέρα ενός 6χρονου αγοριού. «Δεν έχω βάλει ‘’φίλτρα’’ ή κωδικούς προστασίας. Τι μπορεί να ψάξει στο διαδίκτυο, ώστε να κινδυνεύσει ένα τόσο μικρό παιδάκι;», αναρωτιέται. Παρόμοια είναι και η αντιμετώπιση κάποιων γονέων που είναι αρκετά αδιάφοροι, χαλαροί και επιζητούν και οι ίδιοι τη δική τους ησυχία. «Το απόγευμα, γυρνώντας από τη δουλειά, χρειάζομαι αρκετό χρόνο να ξεκουραστώ, οπότε αφήνω το μικρό στο tablet και έτσι δεν ακούγεται κιχ», μας λέει η Σίλια, μητέρα ενός 6χρονου αγοριού.

Αρκετά περιστατικά cyberbullying κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα. Δύο έφηβοι εξομολογούνται στο all4mama.gr την προσωπική τους ιστορία.

"Μου ζητούσε γυμνές φωτογραφίες μου μέσω facebook"

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου: Aυτά είναι τα «κλειδιά» για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας!

Η Α.Σ., 14 ετών, έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω facebook: «Πέρυσι,  βίωσα κάτι πολύ τρομακτικό. Ένας άνδρας στο facebook έκλεψε φωτογραφίες από το προφίλ μιας συμμαθήτριάς μου και παρίστανε την ίδια. Μιλούσαμε συχνά μέσω chat- θεωρώντας ότι είναι η φίλη μου-, αλλά μετά από αρκετές συζητήσεις μας άρχισε να μου μιλάει κάπως παράξενα, μέχρι που μου ζήτησε δικές μου γυμνές φωτογραφίες. Αμέσως, απευθύνθηκα στο μεγάλο μου αδερφό και πήγαμε στην αστυνομία. Μετά από καιρό, μάθαμε ότι πίσω από το προφίλ κρυβόταν ένας 45χρονος άνδρας, ο οποίος έφτιαχνε ψεύτικα προφίλ στο facebook και παρενοχλούσε κορίτσια.

Χάκαρε τον υπολογιστή μου και έβριζε τους συμμαθητές μου"

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου: Aυτά είναι τα «κλειδιά» για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας!

«Ήταν Μάρτιος του 2015, όταν μια μέρα που πήγα στο σχολείο είδα περίεργες συμπεριφορές από τους συμμαθητές μου. Μερικοί δε μου μιλούσαν και άλλοι με κοιτούσαν εξοργισμένοι. Πραγματικά δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Το ίδιο και οι καθηγητές μου στους οποίους και απευθύνθηκα αμέσως. Τότε είχα δικούς μου λογαριασμούς στα social media, αλλά δεν τους χρησιμοποιούσα τακτικά, οπότε πού να καταλάβω τι είχε συμβεί;», εξομολογείται ο 16χρονος Κ.Π. Όπως αναφέρει, το ίδιο απόγευμα ανακάλυψε ότι του είχαν χακάρει τον υπολογιστή μέσω skype. Ο δράστης είχε την απόλυτη διαχείρισή του για μία εβδομάδα, υποκλέπτοντας και βρίζοντας με χυδαίους χαρακτηρισμούς όλους του συμμαθητές του Κ.Π., εμφανιζόμενος ως ο 16χρονος. «Το σοκ που υπέστην ήταν μεγάλο. Δεν ήθελα να ξαναπάω στο σχολείο. Πέρασα κατάθλιψη για κάποιους μήνες και έτρεχα σε ψυχιάτρους και ψυχολόγους για να το ξεπεράσω», λέει ο 16χρονος μαθητής Λυκείου πλέον. Τελικά, όπως ανακάλυψε η αστυνομία, επρόκειτο για συμμαθητή του παιδιού, ο οποίος λόγω αντιζηλίας για τους βαθμούς και της διακρίσεις του συμμαθητή του, προχώρησε σε αυτή τη μορφή cyberbullying.

«Μπλε Φάλαινα»: Το τρανό παράδειγμα κινδύνου στο διαδίκτυο

Η επικινδυνότητα που παρουσιάζει το διαδίκτυο, ιδιαίτερα για τα παιδιά, αποδεικνύεται και από την περίπτωση του διαδικτυακού παιχνιδιού της «μπλε φάλαινας», που οδηγεί σε αυτοτραυματισμούς... ακόμα και σε αυτοχειρία. Το παιχνίδι διαρκεί 50 μέρες και διεξάγεται μέσω των social media μεταξύ εφήβων ηλικίας 12-16 χρόνων, οι οποίοι καλούνται να περάσουν μια σειρά από επικίνδυνες δοκιμασίες. Οι άγνωστοι «καθοδηγητές» τους απειλούν τα παιδιά ότι έχουν τα στοιχεία τους σε περίπτωση που θελήσουν να εγκαταλείψουν το παιχνίδι!

Ως τώρα, έχουν καταγραφεί περίπου 300 θάνατοι παιδιών που συμμετείχαν στην «Μπλε Φάλαινα». Οι αστυνομικές αρχές της Ευρώπης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για το επικίνδυνο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή των γονέων. Ωστόσο, ως τώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο θανατηφόρο περιστατικό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2017 η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με αυτό το φαινόμενο, με κρούσματα που σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κιλκίς και Χανιά.

Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς
  • Ενδιαφερθείτε για την ενασχόληση του παιδιού σας με το διαδίκτυο. Φροντίστε να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο όταν σερφάρει, ώστε να έχετε οπτική επαφή με ό,τι «ψάχνει».
  • Αφιερώστε χρόνο για να πλοηγηθείτε μαζί με το παιδί στο Διαδίκτυο. Δείξτε του σελίδες κατάλληλου περιεχομένου και προσθέστε τες στις «Αγαπημένες», ώστε μελλοντικά το παιδί να τις ανακαλεί από εκεί.

    Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου: Aυτά είναι τα «κλειδιά» για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας!

  • Μιλήστε στο παιδί για τις εικόνες από τις οποίες θέλετε να το προστατεύσετε.
  • Να είστε ξεκάθαροι και σταθεροί στα όρια που βάζετε.
  • Βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει ενδιαφέροντα και ασχολίες εκτός οθόνης, μέσα και έξω από το σπίτι.

 

 

tags:

feautured





tags:

feautured