Τραγουδήστε στο μωρό σας, κάνει καλό! Τα οφέλη της μουσικής στα βρέφη

Δημοσιεύθηκε στις

Τραγουδάτε στο μωρό σας; Συνεχίστε! Ή αν δεν το κάνετε, ήρθε η ώρα να αρχίσετε… Ένα νανούρισμα, ένα παιχνιδιάρικο ρεφρέν ή ακόμα κι ένα αστείο τραγουδάκι την ώρα της αλλαγής πάνας μπορεί να κάνει… θαύματα! Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development, το απλό, καθημερινό τραγούδι από μαμάδες και μπαμπάδες όχι μόνο ηρεμεί τα μωράκια, αλλά βελτιώνει και τη διάθεσή τους.

Κι αν νομίζατε ότι πρέπει να έχετε φωνή... αηδονιού, μην ανησυχείτε καθόλου. Το θέμα δεν είναι να πιάσετε τις νότες, αλλά να πιάσετε… τη σύνδεση!  Γιατί τελικά, η καρδιά του μωρού σας χτυπά στον ρυθμό της δικής σας φωνής.


Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ, το Πρίνστον, το Άμστερνταμ, το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το McGill στον Καναδά και η Ιατρική Σχολή Donald and Barbara Zucker στο Hofstra/Northwell των ΗΠΑ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 110 φροντιστών και των βρεφών τους, τα οποία ήταν κατά μέσο όρο τεσσάρων μηνών. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδία.

Το κύριο σκέλος της έρευνας διήρκεσε έξι εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα έγινε αρχική αξιολόγηση, ακολούθησε τετράωρη παρέμβαση, και η έκτη εβδομάδα έκλεισε με τελικό τεστ. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, οι φροντιστές είχαν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά βίντεο με παιδικά τραγούδια, που τους ενθάρρυναν να τραγουδούν πιο συχνά στα μωρά τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι γονείς και φροντιστές απαντούσαν μέσω smartphone σε καθημερινές σύντομες έρευνες, μία έως τρεις φορές την ημέρα. Ανέφεραν στοιχεία όπως η διάθεση του βρέφους και η δική τους, το επίπεδο άγχους, η ποιότητα ύπνου και η συχνότητα χρήσης της μουσικής στην καθημερινότητά τους.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Η συχνότερη ενασχόληση των γονιών με το τραγούδι προς τα μωρά οδήγησε σε αισθητή βελτίωση της διάθεσης των βρεφών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι περισσότεροι φροντιστές ενσωμάτωσαν το τραγούδι στις καθημερινές ρουτίνες ηρεμίας και χαλάρωσης των παιδιών τους.

Τα ευρήματα δείχνουν πως απλές, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις – όπως το να τραγουδάμε στα μωρά – μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη συναισθηματική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των φροντιστών τους. Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν πως με πιο μακροπρόθεσμες και εντατικές παρεμβάσεις, τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, αγγίζοντας και άλλους τομείς της ανάπτυξης των βρεφών, αλλά και την ψυχική ευημερία των γονέων.

Οι περιορισμοί της μελέτης

Ωστόσο, η έρευνα δεν στερείται περιορισμών. Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, το δείγμα αποτελείτο κυρίως από λευκούς συμμετέχοντες με υψηλό μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα γενίκευσης των αποτελεσμάτων. Επίσης, η αξιολόγηση της διάθεσης των βρεφών βασίστηκε αποκλειστικά στις αναφορές των φροντιστών – αν και συλλέχθηκαν σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα σφάλματος ανάκλησης.

Τέλος, η παρέμβαση θεωρείται σχετικά σύντομη και ήπια, κάτι που σημαίνει ότι η πλήρης δυναμική της μουσικής στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών μένει να διερευνηθεί σε βάθος στο μέλλον.