Η διατροφή στη σχολική ηλικία

Από τον Dr. Σοφοκλή Χατζημωυσή

Η διατροφή στη σχολική ηλικία πρέπει να εξατομικεύεται και να βρίσκεται σε συνάρτηση με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, την άσκηση και την ανάπτυξη.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σε αυτήν την περίοδο ζωής των παιδιών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από ελλιπής έως υπερβολική κατανάλωση διατροφικών στοιχείων.

Οι βασικές αρχές για μια υγιεινή – φυσική διατροφή είναι αυτές της Μεσογειακής Διατροφής:

- Περιορισμός του ζωικού λίπους
- Περιορισμός στις τηγανισμένες τροφές (πχ πατατάκια)
- Περιορισμός στη ζάχαρη, στα παγωτά και στα αναψυκτικά
- Η διατροφή να περιέχει ψάρι
- Η διατροφή να περιλαμβάνει τυρί με λίγα λιπαρά (γάλα και γιαούρτι), αυγό (όχι τηγανιτό), δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά εποχής (διάφορα είδη και διάφορα χρώματα)
- Αποκλεισμός αλκοολούχων ποτών

Η κατανάλωση φαγητού να γίνεται αργά σε σταθερά ωράρια χωρίς να είναι αναμμένη η τηλεόραση ή οποιοδήποτε οπτικό μέσο, με την παρέα της οικογένειας ή φίλων, χωρίς την παρεμβολή προβλημάτων και δυσάρεστης ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Τα γεύματα να διαμοιράζονται σε ένα καλό πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο μικρογεύματα (δεκατιανό και απογευματινό).