Junk! Ξανασκέψου το για το παιδί σου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την παιδοδιατροφολόγο Όλγα Κούναρη MS RDN,
Registered Dietitian-Nutritionist

Αν είσαι γονιός τότε σίγουρα οι παρακάτω καταστάσεις σου είναι γνώριμες. Το κοριτσάκι σου πάει στο μάθημα μπαλέτου και μόλις τελειώνει, η μικρή χορεύτρια παίρνει ένα γλυφιτζούρι! Το αγοράκι σου πάει στο ποδόσφαιρο και μετά ο μικρός μπαλαδόρος παίρνει μια μπάρα με σοκολάτα. Το απόγευμα γυρνά το παιδί από το σχολείο και σου λέει ότι έκανε την καλύτερη εργασία στην τάξη και έτσι η δασκάλα του έδωσε smarties.


Για μισό λεπτό – Tι;

Γιατί;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα παιδιά μας δεν είναι στερημένα από γλυκά και λιχουδιές. Τρώνε σε πάρτυ, τα κερνάνε οι γιαγιά και ο παππούς, τρώνε από περίπτερα, φούρνους, ζαχαροπλαστεία … τρώνε τα Χριστούγεννα, τρώνε το Πάσχα …

Φυσικά δεν θα έπρεπε να είναι στερημένα. Όμως γιατί πρέπει να τρώνε και στο σχολείο, στις δραστηριότητες και στα σπορ;

Γιατί πρέπει αυτές οι ανθυγιεινές λιχουδιές να είναι η επιβράβευσή τους;

Τι είδους μήνυμα δίνουμε στα παιδιά όταν τα «μπουκώνουμε» μέρα νύχτα με junk;

Ο ψυχολογικός παράγοντας

Όταν επιβραβεύουμε συνεχώς τα παιδιά, στο σχολείο και τα σπορ, με λιχουδιές, δεν τους επιτρέπουμε να αναγνωρίσουν τα φυσιολογικά συναισθήματα ικανοποίησης τους από αυτό που έχουν καταφέρει. Αντί λοιπόν τα παιδιά να νιώσουν υπερηφάνεια και ικανοποίηση που τα πήγαν καλά σε κάτι αισθάνονται ικανοποίηση επειδή πήραν το γλειφιτζούρι, την καραμέλα, το μπισκότο κλπ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν συνηθίσει να περιμένουν επιβράβευση με τη μορφή λιχουδιάς αμέσως μόλις ολοκληρώσουν μια δραστηριότητα, έχουν τελικά χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς καταβάλουν την ελάχιστη προσπάθεια που θα τους εξασφαλίσει τη λιχουδιά.

Η επιβράβευση των παιδιών με αυτή τη μορφή τα οδηγεί να μάθουν να συνδέουν αυτόματα τα θετικά τους συναισθήματα με τις λιχουδιές, αλλά και να τρώνε όταν δεν πεινάνε. Επιπλέον μαθαίνουν να δίνουν μεγάλη αξία σε τρόφιμα που είναι στην ουσία ακατάλληλα και βλαβερά για την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Είναι πολύ προτιμότερο να επιβραβεύσουμε ένα παιδί που τα πήγε καλά σε ένα σπορ ή στο σχολείο με μια δραστηριότητα μαζί μας η οποία αν θέλουμε οπωσδήποτε μπορεί να περιλαμβάνει και γλυκό, από το να του προσφέρουμε αυτόματα λιχουδιές.

Ο παράγοντας υγεία

Ας είμαστε ειλικρινείς για άλλη μια φορά. Δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί επιστήμονες για να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι λιχουδιές που τρώνε τα παιδιά για επιβράβευση δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Κατά βάση είναι μια γενναία δόση ζάχαρης ή σιροπιού φρουκτόζης, με χρωστικές, πρόσθετα, Ε-ψιλον και ενα κάρο άλλες ακατάλληλες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες. Επιπλέον, ενώ τα παιδιά έχουν πάει σε μια δραστηριότητα με στόχο τη νοητική, σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη, επιστρέφουν σε κατάσταση αμόκ από την υπερβολική ζάχαρη και τα ζαχαρωτά κολλημένα ακόμη στα δόντια τους.

Το νόημα είναι ένα: όταν δίνουμε στα παιδιά γλυκά και γενικότερα λιχουδιές ως επιβράβευση, τους δίνουμε λάθος μήνυμα και κάνουμε τα τρόφιμα αυτά ακόμη πιο επιθυμητά για εκείνα. Επιπλέον, τους στερούμε την ευκαιρία να αναπτύξουν προτίμηση για τις υγιεινές γεύσεις αλλά και να μάθουν να αυτοδιαχερίζονται την όρεξή τους, καθώς, τρώνε τη λιχουδιά όποτε τους τη δώσουμε και όχι όταν πεινούν. Μάλιστα, όταν όλες αυτές οι λιχουδιές δίνονται πολύ συχνά στα παιδιά αυξάνεται σημαντικά ο κινδυνος να εμφανίσουν παχυσαρκία και τερηδόνα, επιβαρύνεται η υγεία τους και αυξάνεται η προδιάθεσή τους να για σοβαρά νοσήματα. Τέλος τα παιδιά που τρώνε ζάχαρη και επεξεργασμένες λιχουδιές σε καθημερινή βάση αρρωσταίνουν συχνότερα, καθώς η ζαχαρη και τα συντηρητικά έχουν αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.