5 τροφές που απλά νομίζουμε ότι μας κάνουν κακό!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

5 τροφές που απλά νομίζουμε ότι μας κάνουν κακό!Από την Αρετή Καφαντάρη,
BSc Marketing, MBA, Σύμβουλος Διατροφολόγος, Raw Food Chef, Juice Therapist


 

 

Έλπίζω να είδατε το video μας στο κανάλι του all4mamatv για την διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από αυτό το video θα καταλάβατε ότι μου αρέσει πολύ να καταρρίπτω μύθους που κάποιες φορές μας κάνουν δύσκολη την διατροφή μας και μας οδηγούν σε στερήσεις που μπορεί και να μην χρειάζονται! Πάμε να βγάλουμε από πάνω μας 5 από αυτούς του μύθους τροφές που νομίζουμε ότι δεν μας κάνουν καλό.

1. Ποπ κορν

Το ποπ κορν μετράει ως δημητριακό ολικής αλέσεως, οπότε είναι πραγματικά ωφέλιμη τροφή. Αλλά δεν μιλάμε για ποπ κορν σε κινηματογραφικό στυλ που είναι βουτηγμένο στο βούτυρο. Κρατήστε το απλό ή προσθέστε κανέλα ή πάπρικα ή αλάτι μεσολογγίου ή ακόμα και φρέσκια γραβιέρα! Το σπιτικό ποπ κορν, που είναι αξαιρετικά εύκολο να το φτιάξετε, είναι και ένα πολύ υγιεινό σνακ για να δίνουμε στα παιδιά μας στο σχολείο.

2. Σοκολατένιο γάλα

Αυτή είναι πραγματικά καταπληκτική είδηση για όσους λατρεύουν την σοκολάτα. Το σοκολατένιο γάλα όταν προέρχεται και από κάποιο γάλα ξηρών καρπών με προσθήκη μη επεξεργασμένης σοκολάτας, πιστέψτε με είναι πια αρκετά εύκολο να το βρούμε σε καταστήματα αλλά και να το φτιάξουμε μόνες μας. Και μπορώ να σας πω απλά ότι ένα υγιεινό σοκολατένιο γάλα έχει 16 θρεπτικά συστατικά και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Άλλη μια εξαιρετική επιλογή για τα παιδάκια μας.

3. Ζυμαρικά

Αν έχετε κόψει τα ζυμαρικά από τη διατροφή σας, είμαι σίγουρη ότι σας λείπουν πολύ. Τα ζυμαρικά είναι χαμηλός σε γλυκαιμικό δείκτη υδατάνθρακας, έτσι ώστε να διασπάται αργά στο σώμα σας και να μην αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Είναι επίσης μια πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β που συνιστάται για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Για να κάνουμε όμως και αυτή την επιλογή καλύτερη, καλό είναι να προτιμάμε χωριάτικα ζυμαρικά όπως οι χυλοπίτες ή ζυμαρικά ολικής άλεσης με μια φρέσκια ελαφριά σάλτσα. Τώρα το καλοκαίρι μας είναι πολύ γρήγορο και εύκολο να κάνουμε μια ωμή σάλτσα ντομάτας με δυόσμο ή ακόμα και μια σάλτσα πέστο.

4. Αυγά

Υπήρξε κάποια διαμάχη σχετικά με την υγιεινή των αυγών τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της αύξησης των χορτοφάγων αλλά και των επιπέδων χοληστερίνης σε νεότερες ηλικίες παγκοσμίως. Ένα αυγό περιέχει μόνο 70 θερμίδες και αποτελεί πηγή σιδήρου, πρωτεϊνών, βιταμινών Α, D και Β12. Μπορείτε όμως αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας να τρώτε ένα αυγό για πρωινό ή και για ενδιάμεσο γεύμα καθώς είναι αρκετά χορταστικό.

5. Πατάτες

Οι πατάτες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το κάλιο και οι φυτικές ίνες. Ωστόσο, η θρεπτική αξία μιας πατάτας έγκειται στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεται. Για παράδειγμα ο πουρές πατάτας έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ μια ψημένη πατάτα δεν έχει. Επίσης, εάν τρώτε αποφλοιωμένες πατάτες, χάνετε τα περισσότερα από όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε πατατοσαλάτα με βότανα και μουστάρδα ή ψητές γλυκοπατάτες για προσθήκη βήτα-καροτίνης.

Σύντομα και οι συνταγές για ό,τι είπαμε!