"Βίωσα την επιλόχεια κατάθλιψη αλλά βγήκα νικήτρια"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

«Με το που επιστρέψαμε σπίτι από το μαιευτήριο ένιωθα απίστευτα δυνατή και χαρούμενη για τον ερχομό του παιδιού μου. Στην αρχή, αν και το άγχος ήταν μεγάλο, πίστευα ότι τίποτε δε θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην ευτυχία μου. Ωστόσο αυτό το σκηνικό άλλαξε μέσα σε 15 μέρες. Λίγο η κούραση, λίγο η  αγωνία μου αν θα τα καταφέρω να θηλάσω, λίγο ο φόβος για το άγνωστο μονοπάτι της μητρότητας, άρχισαν όλα μαζί να συσσωρεύονται μέσα μου και ξαφνικά άρχισα να νιώθω αδύναμη για τα πάντα. Άρχισα σταδιακά να μη θέλω να φάω και έκλαιγα συνέχεια. Δεν είχα όρεξη για τίποτε. Δεν ήθελα να κάνω μπάνιο, να αλλάξω ρούχα, ούτε καν να σηκωθώ από το κρεβάτι. Από τη μια ένιωθα ότι με εκνεύριζε ακόμη και η μικρή και από την άλλη ένιωθα τύψεις χωρίς ωστόσο να μπορώ να αντιδράσω. Ήθελα μόνο να κλαίω και δε μιλούσα σε κανέναν. Ο άντρας μου στην αρχή ήταν αμήχανος αλλά σύντομα κατάλαβε ότι το πρόβλημα ήταν υπαρκτό .. Είχαμε ακούσει για την επιλόχεια κατάθλιψη αλλά δε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα συμβεί και σε μας.. Το πρόβλημα μας τελικά  αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή που μου συνέστησε ο γιατρός μου.6 μήνες μετά άρχισα και πάλι να χαμογελώ. Βίωσα την κατάθλιψη αλλά βγήκα νικήτρια »


Η ιστορία της Μαρίας  φαντάζει γνωστή σε πολλές γυναίκες.. Άλλωστε η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών και είναι μια ήπιας μορφής διαταραχή της συμπεριφοράς  που συνήθως εκδηλώνεται εντός ενός μηνός από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 6 μήνες μετά.

Η αιτιολογία της επιλόχειου κατάθλιψης δεν έχει  ακόμη εντοπιστεί.  Συνήθως  η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί απο ορμονικές διαταραχές ή από κάποια ψυχική ασθένεια πριν την εγκυμοσύνη.  Δεν ευθύνεται η γυναίκα που γέννησε γι αυτή ούτε σχετίζεται με το πόσο καλή μητέρα είναι.  Είναι απλά μία ανεπιθύμητη επιπλοκή του τοκετού. Οι μητέρες που υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη δεν προξενούν σκόπιμα κακό στα παιδιά τους, παρότι περίπου οι μισές κάνουν τέτοιες σκέψεις και ανησυχούν πολύ για αυτές.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης είναι:

  • η κακή διάθεση και τα συχνά κλάματα
  • η  αδιαφορία  της μητέρας για τα πάντα  ακόμη και το μωρό της,
  • η  αίσθηση απόρριψης ,
  • η μειωμένη ενεργητικότητα,
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  •  Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
  • Συχνοί  πονοκέφαλοι, , ταχυπαλμία και ζάλη

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλόχειος κατάθλιψη υποχωρεί εντός ενός διαστήματος που κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες ως 2 περίπου χρόνια.

Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά τόσο ψυχοθεραπευτικά, όσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της  εξαρτάται από τον μορφή και την σοβαρότητά της διαταραχής.

Τέλος, η επιλόχειος κατάθλιψη δεν σχετίζεται με την επιλόχεια θλίψη που εμφανίζεται στις μισές περίπου μητέρες και σύντομα υποχωρεί, ούτε με την επιλόχεια ψύχωση που είναι πολύ σοβαρή διαταραχή και πολύ σπάνια.