Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα; Τί μας είπαν οι ειδικοί;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πολλοί είναι οι celebrities, κυρίως στο εξωτερικό, που δε διστάζουν να κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμές με τα παιδιά τους. Αυτό, όμως, που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση και διχάζει είναι ορισμένες φωτογραφίες τους, στις οποίες φιλούν στο στόμα τα παιδιά τους.

Σάλο έχει προκαλέσει τελευταία ο Tom Brady, κορυφαίος ποδοσφαιριστής και σύζυγος της Gisele, με τον τρόπο που δείχνει την αγάπη του στην οικογένειά του μέσω των αναρτήσεών του στα  social media.


Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα; Τί μας είπαν οι ειδικοί;

Χαρακτηριστικά, ο Brady δημοσίευσε πρόσφατα ένα σύντομο βίντεο κλιπ, στο οποίο φαίνεται ο ίδιος να φιλάει στα χείλη το 10χρονο γιο του, Jack (από τον πρώτο του γάμο με την Bridget Moynahan). Τα σχόλια ήταν ποικίλα. «Δεν μπορεί ένας πατέρας να δείξει τη στοργή του στο παιδί του;», σχολίασαν κάποιοι υποστηρικτές του στιγμιότυπου στο twitter.

Άλλοι εξέφρασαν μια διαφορετική οπτική μέσω tweets: «Λατρεύω το γιο μου και του δίνω μεγάλα φιλιά όλη την ώρα! Δεν είναι, όμως, παρατεταμένα φιλιά στο στόμα».

Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα; Τί μας είπαν οι ειδικοί;

Επίσης ο David και η Victoria Beckham ανέβασαν φωτογραφίες με την 5χρονη κορούλα τους Harper να τη φιλούν στο στόμα αλλά και η ηθοποιός Olivia WIlde δημοσίευσε μία φωτογραφία την ώρα που κάνει μπάνιο την κόρη της Daisy να τη φιλάει στο στόμα.Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα; Τί μας είπαν οι ειδικοί;Και εδώ είναι που τίθεται το ερώτημα: "Πρέπει να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα";

Τι λένε οι ειδικοί

 Η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη, με αφορμή τα παραπάνω αναλύει: «Μου έρχεται στο μυαλό η περίπτωση της Μαριάννας. Ενός πεντάχρονου κοριτσιού, το οποίο κάποια στιγμή, θέλοντας να μου εκφράσει την αγάπη του, πήγε να με φιλήσει στο στόμα. Εγώ φυσικά τραβήχτηκα διακριτικά και τη ρώτησα αν το κάνει με τη μαμά και το μπαμπά. Εφόσον η απάντηση ήταν καταφατική, το επόμενο αμέσως βήμα, ήταν να πάρω τηλέφωνο τη μητέρα της…».

«Πρόκειται για μια περίεργη μόδα που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και η οποία καλώς ή κακώς δεν είναι πολιτιστικά αποδεκτή. Το φιλί στο στόμα, είναι ξεκάθαρα μια έκφραση της ερωτικής αγάπης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και καλό είναι να μη μπερδεύεται το παιδί, σχετικά με τη συγκεκριμένη πράξη. Σε καμία περίπτωση δε δείχνουμε πιο έντονα την αγάπη μας στο παιδί με το να το φιλάμε στο στόμα απ’ ό,τι στο μάγουλο. Και σίγουρα δεν είναι κάτι που το παιδί το επέλεξε, καθώς το ίδιο, θα μπορούσε να αρκεστεί και στην τρυφερότητα που υποδηλώνει ένα γλυκό φιλί στο μάγουλο. Παρόλ’ αυτά, εξήγησα  στη μητέρα της Μαριάννας ότι αν συνεχίσει να το κάνει (είναι καθαρά δική της απόφαση), τουλάχιστον θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο παιδί, ότι είναι κάτι που δεν το κάνουμε με τον οποιονδήποτε», τονίζει η κα Σειραδάκη.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια νέα, ξενόφερτη μόδα που έχει επικρατήσει (δε νομίζω σε άλλες εποχές να φιλούσαν οι γονείς τα παιδιά τους στο στόμα) και η οποία μπορεί να μπερδέψει το παιδί σχετικά με το σώμα του. Το σώμα του, του ανήκει και θα πρέπει να αφήνουμε το παιδί να επιλέγει εκείνο ποιος θέλει να το αγγίξει ή να το φιλήσει. Μόνο έτσι του μαθαίνουμε να το προστατεύει.

Το φιλί στο στόμα ενδέχεται να του διδάξει ότι μπορεί να το κάνει ΚΑΙ με άλλους ενήλικες και όταν κάποιος θα του το ζητήσει, να μην του κάνει κακή εντύπωση αλλά να του φανεί οικείο και μια έκφραση αγάπης. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία ή το φύλο!  Πρόκειται καθαρά για μια ερωτική έκφραση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ερωτευμένο. Δε σχετίζεται και δεν πρέπει να σχετίζεται ένα παιδί με το "φιλί στο στόμα". Μπορεί να μπερδέψει το παιδί και είναι μια πράξη που πρέπει να αφορά μόνο στους ενήλικες!

Ωστόσο, αν η εκάστοτε μανούλα επιθυμεί (για δικούς της καθαρά λόγους) να το κάνει, ας διδάξει στο παιδί της ότι θα πρέπει να το κάνει ΜΟΝΟ μαζί της και ποτέ με κανέναν άλλο!

Παρόμοια άποψη για το ζήτημα έχει και η Ζωή Τραντσίδου, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και ιδρυτικό μέλος των Μικρών Ιστοριών (χώρος δημιουργικών δράσεων www.mikresistories.gr). «Πράγματι στις δυτικές κοινωνίες το φιλί στο στόμα από το γονιό στο παιδί του συνηθίζεται περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Δε θα σταθώ τόσο στο αν είναι επιτρεπτό ή όχι, όσο στο ότι κατά την γνώμη μου είναι κάπως περιττό. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη φιλιών που το καθένα αποσκοπεί και σε μία διαφορετική έκφραση συναισθήματος απέναντι σε κάποιον. Το φιλί στο στόμα μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο στους ενήλικες που αγαπιούνται και είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους, ενώ με τα παιδιά μας θα είχε περισσότερη αξία (για το δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού) ένα πιο ξεχωριστό και ''μυστικό '' φιλί,π.χ:ένα μυτένιο φιλί, φιλί στην αγαπημένη μας ελίτσα που έχει στο μάγουλο, ένα γαργαλιστικό φιλί στο πηγούνι κ.ά.», υπογραμμίζει η κα Τραντσίδου.

Επιπλέον, προσθέτει: «Αν είναι συνήθεια των γονιών στο ρεπερτόριό τους και  τα πεταχτά φιλιά στο στόμα από μπαμπά σε κορίτσι και μαμά σε αγόρι είναι πιθανό, κατά την περίοδο που εκδηλώνονται τα συμπλέγματα (Οιδιπόδειο και της Ηλέκτρας ), να είναι μπερδευτικό για τα παιδιά στο τι θέση έχουν στην καρδιά του γονέα  και πώς θα τη διεκδικήσουν .Είναι μία περίοδος που θα χρειαστεί να μπουν ξεκάθαρα όρια για το ποιος είναι ερωτευμένος με ποιον (ακούγεται συχνά η τόσο λάθος- κατά τη γνώμη μου- έκφραση ''Είμαι τόσο ερωτευμένη/ος με την κόρη/γιο μου..!!), έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να περάσουν ομαλά αυτό το αναπτυξιακό στάδιο χωρίς να τους δημιουργηθεί σεξουαλική  σύγχυση στο μυαλό τους»

Επιτρέπεται να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα; Τί μας είπαν οι ειδικοί;

Διαφορετική άποψη έχει η ψυχολόγος Samantha Rodman. Προς υπεράσπιση της Victoria και του David Beckham, οι οποίοι δέχτηκαν πυρά για τα φιλιά στο στόμα που έδιναν στην πεντάχρονη κόρη τους Harper στα insta stories τους, η Rodman γράφει: «Οι γονείς κάνουν πολλά πράγματα με τα παιδιά τους, τα οποία πρόκειται να κάνουν αργότερα με τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, π.χ., μασάζ στην πλάτη, μπάνιο, αγκαλιές, ξαπλώνουν μαζί στο κρεβάτι, και ναι, φιλιούνται στα χείλη. Γιατί το μασάζ , το μπάνιο ή μια αγκαλιά είναι φυσιολογικά και ένα φιλί δεν είναι; Αν αγαπάτε κάποιον, είστε πραγματικά κοντά του με κάθε τρόπο. Αν ένα φιλί σας διεγείρει, το ίδιο ισχύει και για το γαργαλητό, το μασάζ, το ξύσιμο του κεφαλιού ή της πλάτης και ο,τιδήποτε άλλο σωματικό, συμπεριλαμβανομένου του θηλασμού. Το παιδί μπορεί να αισθανθεί σωματική ευχαρίστηση χωρίς αυτό να είναι ακατάλληλο ή παράξενο».

tags:






tags: