7 ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό δάσκαλο για τα ιδιαίτερα μαθήματα του παιδιού σας

Δημοσιεύθηκε στις

Τα περισσότερα παιδιά κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, ειδικά όσο μεγαλώνουν οι τάξεις και πλησιάζουν προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μερικά ξεκινούν και νωρίτερα: Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να συμβαδίσει στο σχολείο ή δεν έχει αρκετό πολύτιμο χρόνο από τους καθηγητές του στα μαθηματικά, ίσως έχετε σκεφτεί να του βρείτε έναν καθηγητή για ιδιαίτερα μαθήματα.


Η καλή συνεργασία με έναν καθηγητή για ένα ή περισσότερα μαθήματα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να επανέλθει στο ρυθμό του, αλλά μαζί με την ανάπτυξη των ακαδημαϊκών του δεξιοτήτων, θα ανέβει και η αυτοπεποίθησή του. Ωστόσο, αυτό θα είναι εφικτό μόνο αν είστε σε θέση να επιλέξετε τα σωστά διαδικτυακά ή δια ζώσης μαθήματα, που ταιριάζουν στην προσωπικότητα και το μαθησιακό στυλ του παιδιού σας. Πριν προσλάβετε έναν ιδιωτικό δάσκαλο για το παιδί σας, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτική διδασκαλία.

#1. Είναι προσιτοί;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των μαθητών που δυσκολεύονται με ένα συγκεκριμένο μάθημα είναι ο φόβος για τον καθηγητή που το παραδίδει. Εταιρεία διαδικτυακών φροντιστηρίων σε έρευνα της, διαπίστωσε ότι οι μαθητές που φοβούνται τον πολύ αυστηρό καθηγητή τους είναι συχνά λιγότερο πιθανό να συμβαδίσουν με τις σχολικές εργασίες. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται με ένα μάθημα επειδή ο καθηγητής του είναι αυστηρός και απρόσιτος, ένας φιλικός και προσιτός ιδιωτικός δάσκαλος μπορεί να το βοηθήσει να συνδέσει εκ νέου τη μάθηση με πιο ευχάριστες σκέψεις, συναισθήματα και αναμνήσεις. Αναζητήστε έναν καθηγητή που έχει εμπειρία στη συνεργασία με παιδιά σχολικής ηλικίας και είναι σε θέση να τους εξηγήσει δύσκολες έννοιες χωρίς να φαίνεται εκφοβιστικός. Ένας δάσκαλος που κατανοεί την παιδική ψυχολογία μπορεί να κάνει ένα μισητό θέμα πιο διασκεδαστικό.

#2. Είναι καλά εκπαιδευμένοι;

Παρόλο που μπορεί να μπορείτε να βρείτε φθηνότερα ιδιαίτερα μαθήματα από έναν φοιτητή, είναι καλύτερο να βρείτε έναν καθηγητή που έχει σπουδάσει τουλάχιστον σε επίπεδο πτυχίου. Ωστόσο, αυτό επαφίεται περισσότερο στη δική σας διακριτική ευχέρεια αφού συναντήσετε τον καθηγητή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω Skype και μιλήσετε μαζί του σε βάθος για το αντικείμενό του. Μη φοβηθείτε να κάνετε όσες ερωτήσεις χρειάζεστε σχετικά με τα προσόντα, τις διδακτικές δεξιότητες και την προηγούμενη εμπειρία του καθηγητή - άλλωστε, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το καλύτερο για το παιδί σας. Φυσικά, μπορεί να αισθάνεστε ότι ένας λιγότερο καταρτισμένος καθηγητής θα ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας - ακολουθήστε το ένστικτό σας.

#3. Είναι έμπειροι στη διδασκαλία;

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι άριστοι σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά να μην έχουν την ικανότητα να το διδάξουν αποτελεσματικά. Επομένως, δεν είναι σημαντικό να εξετάσετε μόνο τις γνώσεις και τα προσόντα του πιθανού καθηγητή σας- θα πρέπει επίσης να αξιολογήσετε τη διδακτική του ικανότητα. Αναζητήστε κάποιον που έχει εμπειρία στη διδασκαλία σε οποιοδήποτε περιβάλλον - για παράδειγμα, στη διδασκαλία αγγλικών ως ξένης γλώσσας, στην προπόνηση ενός αθλήματος ή στην ηλεκτρονική διδασκαλία. Εάν ένας καθηγητής δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία στη διδασκαλία του συγκεκριμένου αντικειμένου, αναζητήστε ενδείξεις ότι θα ήταν καλός εκπαιδευτικός. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί ιδιωτικοί δάσκαλοι είναι συνταξιούχοι δάσκαλοι σχολείων και καθηγητές πανεπιστημίων.

#4.Μιλήστε με το παιδί σας;

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, ο καλύτερος τρόπος για να του μιλήσετε γι' αυτό είναι να το συμπεριλάβετε στη διαδικασία εύρεσης κάποιου. Να είστε ειλικρινείς με το παιδί σας σχετικά με τις ανησυχίες σας και να του εξηγήσετε πώς θα το βοηθήσει το να έχει ιδιωτική διδασκαλία. Ποτέ μην παρουσιάζετε τη διδασκαλία ως "τιμωρία" για κακούς βαθμούς σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, αλλά μάλλον ως υποστήριξη για το παιδί σας ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του και να επιτύχει τους στόχους του. Είναι σοφή ιδέα να μιλήσετε με το παιδί σας για το ποια μαθήματα πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη και γιατί - αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τον καλύτερο καθηγητή για τις ανάγκες του.

#5.Πόσο καιρό θα χρειαστεί να περιμένω;

Με περισσότερους γονείς από ποτέ έτοιμους να επενδύσουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους από μικρή ηλικία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καλύτεροι ιδιωτικοί δάσκαλοι έχουν μεγάλη ζήτηση. Λάβετε υπόψη σας ότι οι περισσότεροι καθηγητές εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι και λόγω αυτών των υψηλών επιπέδων ζήτησης, είναι σε θέση να επιλέγουν τις οικογένειες με τις οποίες θέλουν να συνεργαστούν. Επομένως, να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες απορρίψεις όταν βρίσκετε έναν καθηγητή - μην επαναπαύεστε σε ένα συγκεκριμένο άτομο, αφού ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι αν θα έχει τη σωστή διαθεσιμότητα για να καλύψει τις ανάγκες σας. Αν σκοπεύετε να προσλάβετε έναν ιδιωτικό δάσκαλο για να βοηθήσετε το παιδί σας να μελετήσει για τις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, φροντίστε να κάνετε κράτηση αρκετά νωρίτερα, καθώς πολλοί κλείνουν γρήγορα κατά τις κρίσιμες αυτές περιόδους της σχολικής χρονιάς.

#6.Τι πρέπει να ρωτήσω;

Πέραν από την τιμή.... Μόλις βρείτε έναν καθηγητή που φαίνεται να ταιριάζει στο παιδί σας και είναι διαθέσιμος όταν τον χρειάζεστε, ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι η υπηρεσία που παρέχει είναι κατάλληλη για την οικογένειά σας. Οι περισσότεροι καθηγητές θα χαρούν να αφιερώσουν χρόνο για να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε τυχόν ερωτήσεις που έχετε- αν αρνηθούν, αυτό αποτελεί τεράστιο κόκκινο πανί. Ξεκινήστε με τα βασικά - ρωτήστε τους για τα προσόντα τους σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο και τη διδασκαλία, για την προηγούμενη διδακτική εμπειρία τους και για το αν έχουν διδάξει στο παρελθόν παιδιά της ίδιας ή παρόμοιας ηλικίας με το παιδί σας. Όλοι οι καλοί δάσκαλοι θα είναι σε θέση να παρέχουν έναν σαφή έλεγχο ιστορικού κατόπιν αιτήματος. Μην ξεχνάτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας τους - για παράδειγμα, θα θέτουν τακτικά εργασίες για το σπίτι για το παιδί σας; Υπάρχει χρέωση για την απώλεια μαθήματος; Θα επισκέπτεται ο δάσκαλος το σπίτι σας ή θα φέρνει το παιδί σας στο δικό του; Εάν το παιδί σας πηγαίνει στο σπίτι του καθηγητή για τα μαθήματα, είναι κατάλληλο το περιβάλλον;

#7.Πόσο θα πρέπει να συμμετέχω;

Το να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν ιδιωτικό δάσκαλο σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστείτε μαζί του για να προσφέρετε αμοιβαία υποστήριξη και καθοδήγηση στο παιδί σας. Για τα πρώτα μαθήματα, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε το παιδί σας και τον καθηγητή του για να δείτε πώς πάνε τα πράγματα. Παρακολουθήστε πώς αντιδρά το παιδί σας στον καθηγητή - φαίνεται να νιώθει άνετα με την παρουσία του; Λάβετε υπόψη σας ότι μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δεχτεί ένα παιδί την ιδέα του φροντιστηρίου, οπότε δώστε του λίγο χρόνο, αν χρειάζεται.