Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στο βρεφικό γάλα - Οικονομική... ανάσα για τους γονείς με μωρά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οικονομική ανάσα... για τους γονείς με μωρά αποτελεί η σημαντική μείωση στις τιμές του βρεφικού γάλακτος, που έχουν σημειωθεί εσχάτως και μετά την κυβερνητική παρέμβαση.

Οι μειώσεις στις τιμές φθάνουν έως και 28% στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και τα φαρμακεία (φυσικά και ηλεκτρονικά). Οι νέοι τιμοκατάλογοι που έχουν αποστείλει οι εταιρείες που παράγουν, εμπορεύονται ή διακινούν βρεφικό γάλα και περιλαμβάνουν μειώσεις που φθάνουν το 28%.


Υπενθυμίζεται ότι στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, κι εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου, είναι το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών, που διακινούν το βρεφικό γάλα, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων.

Οι μειώσεις ανά εταιρεία

Ειδικότερα, η Nestlé έχει προχωρήσει σε μεγάλη μείωση στα γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας κατά 15%, η Friesland σε πτώση από 13,54% έως 16,50%, η VIAN σε μειώσεις πάνω από 28%.

Ειδικότερα:

  • Σε 10 κωδικούς γάλακτος α΄ βρεφικής ηλικίας οι τιμές, σε σύγκριση με τις 29 Φεβρουαρίου ήταν μειωμένες από 4,99% έως 16,41%. Ενδεικτικά, σκεύασμα που την Πέμπτη (29/2), η τιμή του σε κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ ήταν 26,20 ευρώ, σήμερα είχε τιμή 21,90 ευρώ, χαμηλότερη δηλαδή κατά 4,30 ευρώ ή κατά 16,41%.
  • Σε 10 κωδικούς γάλακτος β΄ βρεφικής ηλικίας οι τιμές, πλέον είναι μειωμένες από 5,66% έως 15,17%. Σκεύασμα που την Πέμπτη (29/2) είχε τιμή 14,50 ευρώ, πλέον έχει τιμή 12,30 ευρώ, χαμηλότερη δηλαδή κατά 2,20 ευρώ.

Όμως οι γονείς δεν θα επωφεληθούν μόνο από την πτώση τιμών στο βρεφικό γάλα, αλλά και τις μειώσεις σε μια σειρά προϊόντων, όπως οι βρεφικές και παιδικές πάνες, σαμπουάν – αφρόλουτρα, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά παντός είδους, απορρυπαντικά ρούχων, οδοντόκρεμες, σαπούνια. Συνολικά οι τιμές έχουν πέσει σε περίπου 4.000 προϊόντα.

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την τιμή του βρεφικού γάλακτος

Οι έλεγχοι για τις τιμές είναι καθημερινοί. Η Πολιτεία δίνει μάχη με την ακρίβεια. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα σε σούπερ μάρκετ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των τεσσάρων μέτρων κατά των ανατιμήσεων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαρτίου και για τη συνδυαστική επίδρασή τους μαζί με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η μόνιμη μείωση τιμής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους υπεύθυνους του καταστήματος για την πτώση των αρχικών τιμών σε 4.000 και πλέον βασικά προϊόντα στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, και για το πώς αποτυπώνεται η εξέλιξη αυτή στις τελικές τιμές στο ράφι, προς όφελος των καταναλωτών.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, όπου οι τιμές έχουν μειωθεί  σημαντικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βρεφικό γάλα. «Ένα προϊόν το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ και με την παρέμβαση την οποία κάναμε, ουσιαστικά ρυθμίζοντας το περιθώριο του μεικτού κέρδους, βλέπουμε μειώσεις οι οποίες είναι μεταξύ 15 και 20%, μειώσεις σημαντικές ειδικά για τους νέους γονείς, καθώς οι τιμές το τελευταίο διάστημα είχαν όντως ξεφύγει. Και η προσπάθεια προφανώς συνεχίζεται» είπε.