Βρετανία: Δωροκουπόνια σε όποια μαμά θηλάζει το μωρό της

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Βρετανία: Δωροκουπόνια σε όποια μαμά θηλάζει το μωρό της
140 ευρώ αν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για έξι βδομάδες.
Κουπόνια αγορών θα προσφερθούν στις μητέρες που θηλάζουν το μωρό τους, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού σχεδίου, που θα εφαρμοστεί σε υποβαθμισμένες ζώνες στο κέντρο της Αγγλίας και έχει στόχο να ενθαρρύνει μια πρακτική που κρίνεται ωφέλιμη για την υγεία των παιδιών.
Οι περίπου 130 γυναίκες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο θα λάβουν κουπόνια αξίας 120 στερλινών (140 ευρώ) εάν το μωρό τους τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τις έξι πρώτες εβδομάδες της ζωής του.
240 ευρώ αν ο θηλασμός παραταθεί μέχρι και έξι μήνες.
Στην περίπτωση που θηλασμός παραταθεί έως και τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, η ανταμοιβή τους θα φτάσει μέχρι και σε 200 στερλίνες (περίπου 240 ευρώ).
"Η Βρετανία έχει ένα από τα χειρότερα επίπεδα μητρικού θηλασμού στον κόσμο", δήλωσε η γιατρός Κλερ Ρέλτον του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, η οποία μετείχε στη διοργάνωση του σχεδίου αυτού.
Όπως είπε, "Στη Βρετανία, τα μωρά που ζουν σε πλούσιες ζώνες έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να θηλάσουν από αυτά στις υποβαθμισμένες ζώνες".
Η γιατρός συνέχισε, λέγοντας: "Η δημόσια υπηρεσία υγείας NHS της Βρετανίας συστήνει στις γυναίκες να θρέφουν το μωρό τους αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέσω του θηλασμού έως και τον 6ο μήνα της ζωής του. Ωστόσο τον 6ο μήνα, μόνον το 34% των μωρών στην Βρετανία θηλάζει και μόνο το 1% δεν έχει τραφεί ποτέ με γάλα σε σκόνη".
Αν το σχέδιο αυτό κριθεί αποτελεσματικό μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.
Όσες μανούλες θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να υπογράψουν μια δήλωση, στην οποία να δηλώνουν υπεύθυνα ότι θηλάζουν, αλλά δεν θα τεθούν υπό αυστηρή επίβλεψη.
Τα κουπόνια θα εξοφληθούν από την Εθνική Πρωτοβουλία Έρευνας για την Πρόληψη (National Prevention Research Initiative), μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και τον τομέα των σωματείων και των ιδρυμάτων. Αν το σχέδιο αυτό κριθεί αποτελεσματικό μπορεί να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.
Η άλλη άποψη: "Τα κίνητρα για τον θηλασμό δεν μπορούν να πηγάζουν από μια οικονομική ανταμοιβή, αλλά επειδή η μητέρα θέλει το καλό του μωρού".
Ωστόσο η Τζάνετ Φάιλ, σύμβουλος μαία στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιών (Royal College of Midwives), χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ανεπαρκές: "Τα κίνητρα για τον θηλασμό δεν μπορούν να πηγάζουν από μια οικονομική ανταμοιβή. Θα πρέπει να συνιστά μια ηθελημένη πρακτική από την μητέρα για το συμφέρον της υγείας και της ευημερίας του μωρού της".
antenna.gr