Το πρώτο υπνωτήριο για τ' άστεγα παιδιά της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του - Και μετά τι;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα ασφαλές καταφύγιο για άστεγους ανήλικους της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του. Άστεγα παιδιά μπορούν να βρουν καταφύγιο να φάνε, να κοιμηθούν σ' ένα κρεββάτι, να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους. Μια σημαντική φυσικά κίνηση. που θα ανακουφίζει όμως προσωρινά τα παιδιά που ζουν στους δρόμους.

Τα άστεγα παιδιά είναι πολλά στην πρωτεύουσα και είναι κυρίως ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά υπάρχουν και Ρομά. Το υπνωτήριο είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν λύνει το μεγάλο ουσιαστικό πρόβλημα, αφού τα παιδιά θα επιστρέφουν στους δρόμους. Καλό θα είναι η Πολιτεία να βρει μόνιμες λύσεις, δημιουργώντας ξενώνες που θα μπορούν να φιλοξενούνται μόνιμα τα ανήλικα. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει στο δρόμο.


Τι θα προσφέρει το υπνωτήριο

Η ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με σημαντικά ιδρύματα, αλλά και με την αποφασιστική συμβολή του Δήμου Αθηναίων δημιουργεί το πρώτο υπνωτήριο για άστεγους ανήλικους, ένα πρωτοπόρο εγχείρημα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το υπνωτήριο που ξεκινάει την πιλοτική του λειτουργία φιλοξενώντας αρχικά μέχρι εξήντα παιδιά, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως εκατό άστεγους ανήλικους. Η έναρξη λειτουργίας του έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, παρέχοντας πλέον στα παιδιά έναν κατάλληλο και ασφαλή χώρο, όπου θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες προσωπικής υγιεινής, να πλένουν τα ρούχα τους, να τρώνε και να κοιμούνται, έως ότου επιτευχθεί η εξεύρεση μακροχρόνιας βέλτιστης λύσης.

Έτσι, σε συνδυασμό με το Κέντρο Ημέρας και την Κινητή Μονάδα εντοπισμού και στήριξης της ΜΕΤΑδρασης, τα άστεγα παιδιά αποκτούν ένα προσωρινό ασφαλές πλαίσιο προστασίας που τους προσφέρει τη στήριξη που χρειάζονται για να βγουν από το αδιέξοδο της αστεγίας και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Τα έξοδα λειτουργίας του Υπνωτηρίου καλύπτει η ΜΕΤΑδραση με ίδιους πόρους, αξιοποιώντας μέρος του ανθρωπιστικού βραβείου του Ιδρύματος Conrad N. Hilton.

Το πρώτο υπνωτήριο για τ' άστεγα παιδιά της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του - Και μετά τι;

ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Η δημιουργία υποστηρικτικού συστήματος για τα άστεγα παιδιά κατέστη προτεραιότητα για τη ΜΕΤΑδραση και χάρη στο ανθρωπιστικό βραβείο Conrad Ν. Hilton, αλλά και σε Ιδρύματα που υποστήριξαν την πρωτοβουλία, ξεκίνησε στα τέλη του 2019 το Κέντρο Ημέρας για τα άστεγα παιδιά και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας, την Κινητή Μονάδα εντοπισμού και άμεσης συνδρομής των παιδιών στους δρόμους της Αθήνας. Ωστόσο, το τεράστιο πρόβλημα της διαμονής των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρέμενε άλυτο.

Η δημιουργία ενός υπνωτηρίου για παιδιά ήταν μεγάλη πρόκληση. Μετά από πολύμηνο «αγώνα δρόμου» για την εξασφάλιση τόσο του κατάλληλου χώρου, όσο και των πόρων, η ΜΕΤΑδραση βρίσκεται πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου υπνωτηρίου για τα άστεγα παιδιά της πόλης της Αθήνας.

Εκτός από τα ασυνόδευτα άστεγα παιδιά, το υπνωτήριο είναι ανοιχτό για να στηρίξει και δεκάδες περιπτώσεις παιδιών οικογενειών που, εξαιτίας έκτακτων συνθηκών, μένουν μόνα τους, χωρίς κανένα οικογενειακό περιβάλλον για να τα φιλοξενήσει προσωρινά.

Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντική ήταν η στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που μέσα στο 2020 κάλυψε μέρος του εξοπλισμού και δαπανών διαμόρφωσης του χώρου του υπνωτηρίου, αλλά και του Δήμου Αθηναίων με τον οποίο η ΜΕΤΑδραση υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας. Ήδη, μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», οι εταιρείες Bed & Bath, IKEA του Ομίλου Φουρλής, PMM Public Media Markt, Unilever και η SANITAS, brand του Oμίλου Σαράντη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων για την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού όπως πλυντήρια, είδη υγιεινής, αναλώσιμα υλικά.

Το πρώτο υπνωτήριο για τ' άστεγα παιδιά της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες του - Και μετά τι;