Το μενού του δεύτερου εξαμήνου του μωρού μου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Tι πρέπει να περιλαμβάνει και πώς το φτιάχνετε

Το μενού του δεύτερου εξαμήνου του μωρού μου


Κρέμα

Πρώτα χορηγείται η κρέμα δημητριακών και από αυτές προτιμάται ή κρέμα ρυζάλευρου. Το ρύζι είναι λιγότερο αλλεργιογόνο από τις άλλες τροφές. Αφού το μωρό συνηθίσει την κρέμα αυτή, μπορεί να προστεθεί η κρέμα βρώμης (κουάκερ), το σιτάλευρο, δηλαδή οι κρέμες φαρίν λακτέ και η μπισκοτόκρεμα μπαίνουν στο διαιτολόγιο του μωρού στον όγδοο μήνα. Προσφέρουμε στο βρέφος την κρέμα με το κουτάλι και όχι με το μπουκάλι, όπως όλες τις άλλες πολτοποιημένες τροφές. Έτσι η χορηγούμενη ποσότητα δεν αυξάνεται ανεξέλεγκτα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πρόσληψη βάρους του μωρού. Η κρέμα αντικαθιστά το γεύμα του απογευματινού γάλακτος.

Χορτόσουπα

Λίγες μέρες μετά τη χορήγηση της κρέμας προστίθεται η χορτόσουπα, μίγμα δηλαδή εύπεπτων λαχανικών υπό μορφή πολτού. Αρχίζουν τα δύσκολα; Ε, όχι και τόσο! Αρκεί να έχουμε ένα μικρό blender ή και αν δεν έχουμε blender, πάλι τα βολεύουμε. Πατάμε τα λαχανικά να λιώσουν καλά μ’ ένα πιρούνι. Η χορτόσουπα είναι ίσως προτιμότερο να προστίθεται στο διαιτολόγιο του βρέφους πριν από τα φρούτα γιατί το βρέφος προσαρμόζεται ευκολότερα, εάν δεν έχει δοκιμάσει προηγουμένως τη φρουτόκρεμα. Αντικαθιστά σιγά-σιγά το μεσημεριανό γεύμα γάλακτος.

Πώς φτιάχνετε τη χορτόσουπα:

Καθαρίζετε 2 μικρές πατάτες, 1 καρότο, 1 κολοκυθάκι, 2-3 φυλλαράκια σέλινο και ίσως ντομάτα, ραδίκι, αντίδι, κι όποιο άλλο λαχανικό βρίσκεται στην εποχή του. Τα πλένετε καλά, τα κόβετε κομματάκια και τα βράζετε σε νερό που μόλις να τα σκεπάζει. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Μην προσθέτετε καθόλου αλάτι, ούτε άλλα καρυκεύματα. Όταν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε δύο κουταλάκια λάδι και μερικές σταγόνες φρεσκοκομμένο λεμόνι. Το λάδι δεν πρέπει να ψηθεί για να παραμείνει το φαγητό «ελαφρύ» και το λεμόνι πρέπει να είναι φρεσκοκομμένο (όχι μισό λεμόνι που το φυλάξατε στο ψυγείο) γιατί μόλις έρθει ο χυμός σε επαφή με τον αέρα, η εξαιρετικά ευαίσθητη βιταμίνη C καταστρέφεται. Πολτοποιείτε τη χορτόσουπα στο μπλέντερ ή λιώνετε καλά τα λαχανικά με το πιρούνι. Δεν σουρώνετε τα λαχανικά, αλλά τα πολτοποιείτε μαζί με το νερό τους που περιέχει χρήσιμα στοιχεία. Εάν η χορτόσουπα δεν είναι πηκτή, προσθέτετε λίγο ρυζάλευρο ώστε να πήξει.
Λαχανικά όπως σπανάκι, παντζάρια, ραπάνια, γογγύλια και φρέσκα φασολάκια, προστίθενται αργότερα στη χορτόσουπα. Αγγούρια, κρεμμύδια, λάχανα, μπρόκολο, αγκινάρες, όσπρια προσφέρονται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής. Δεν βλάπτουν αλλά είναι δύσπεπτα, προκαλούν αέρια που μπορεί να ταλαιπωρούν το μωρό.

Φρουτόκρεμα

Μετά την προσαρμογή στη χορτόσουπα, προσθέτουμε στο διαιτολόγιο του βρέφους τη φρουτόκρεμα, αντικαθιστώντας μ’ αυτήν εν όλω ή εν μέρει το δεύτερο πρωινό γεύμα. Λέω εν μέρει, γιατί η φρουτόκρεμα όταν αποτελείται από φρέσκα φρούτα και δεν περιέχει μπισκότα κ.λπ., αποτελεί ελαφρύ %