Tips: Τρεις συμβουλές για να μεγαλώσετε πιο ευτυχισμένα παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλοι οι γονείς θέλουν να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά. Εδώ όμως σας έχουμε τρεις συμβουλές που θα είναι «τεράστια βοήθεια για τα παιδιά σας». Δεν το λέμε εμείς, αλλά ειδικοί του Χάρβαρντ και του Γέιλ!

Αν είστε γονέας, θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευτυχισμένα. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, ειδικά όταν οι συμβουλές των ειδικών σε θέματα γονικής μέριμνας μοιάζουν αντιφατικές - όπως το να αποφεύγεις την ανάγκη να τους φτιάχνεις πάντα τη διάθεση όταν νιώθουν άσχημα.


Οι ερευνητές της.. ευτυχίας, όπως η Laurie Santos και ο Arthur Brooks, μπορούν να βοηθήσουν. Είναι δύο από τις πιο εξέχουσες φωνές του τομέα: Η Santos είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και η εκπαιδεύτρια πίσω από το πιο δημοφιλές μάθημα του Πανεπιστημίου Yale, και ο Brooks είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard που διευθύνει το Εργαστήριο Ηγεσίας και Ευτυχίας της σχολής.

Η έρευνά τους έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατι αφορά παιδιά. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων για τα παιδιά τους εν μέσω της κρίσης ψυχικής υγείας των νέων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center σε γονείς στις ΗΠΑ.

Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, τα ευτυχισμένα παιδιά έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες με καλύτερες συνολικές εργασιακές επιδόσεις και βελτιωμένες κοινωνικές σχέσεις, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που έχουν μοιραστεί οι Brooks και Santos με τους γονείς για το πώς να μεγαλώσουν πιο ευτυχισμένα παιδιά:

Διδάξτε στα παιδιά ότι τα αρνητικά συναισθήματα, είναι φυσιολογικά
και όχι μόνιμα

«Μερικές φορές, απλώς θα είμαστε αναστατωμένοι ή λυπημένοι ή αγχωμένοι ή απογοητευμένοι ή οτιδήποτε άλλο. Και αυτά τα πράγματα είναι φυσιολογικό», δήλωσε η Santos, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια δύσκολη έννοια για τους ενήλικες. Αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά».

Tips: Τρεις συμβουλές για να μεγαλώσετε πιο ευτυχισμένα παιδιά

Οι γονείς συχνά σπεύδουν να φτιάξουν το κέφι των παιδιών τους - λέγοντας ένα αστείο ή προσφέροντας μια δωροδοκία, όπως ένα μπισκότο ή ένα νέο παιχνίδι. Αλλά μια προσωρινή λύση δεν αντιμετωπίζει την πηγή της κακής διάθεσης και αποφεύγει να διδάξει στο παιδί σας ένα σημαντικό μάθημα: Τα αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικά και τελικά θα περάσουν.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους για να αποκτήσουν ανθεκτικότητα, λένε οι παιδοψυχολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να τα βοηθήσουν να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ντρέπονται για συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη ή το άγχος.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μια εύκολη στη κατανόηση αναλογία, όπως οι ηλιόλουστες και βροχερές ημέρες του καιρού, πρότεινε η Santos.

«Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά ότι μερικές φορές, ο συναισθηματικός σας "καιρός" είναι όπως είναι στην Κρήτη, όπου είναι - θεωρητικά - ηλιόλουστη όλη την ώρα. Και μερικές φορές ο συναισθηματικός σας "καιρός" είναι κάπως σαν τη Φλώρινα, όπου είναι χιονισμένος ή βροχερός».

Ακριβώς όπως ο καιρός, είναι φυσιολογικό τα συναισθήματα να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε η Santos: «Δεν μπορεί να είναι "ηλιόλουστα" κάθε μέρα όταν πρόκειται για τη συναισθηματική σας υγεία».

Παιδί φοβισμένο

Μην διδάσκετε στα παιδιά να φοβούνται τον κόσμο

Ο κόσμος είναι γεμάτος από αρνητικούς τίτλους - αλλά αν προσπαθείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για κάθε χειρότερο σενάριο, κινδυνεύετε να τα τρομάξετε.

Αυτό δεν θα τα κρατήσει ασφαλή, και θα τα κάνει αγχωμένα και λιγότερο πιθανό να πετύχουν, λέει η Brooks.

Τα παιδιά που βλέπουν τον κόσμο ως επικίνδυνο και απειλητικό «είναι λιγότερο υγιή από τους συνομηλίκους τους, πιο συχνά λυπημένα, πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και λιγότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους», έγραψε ο Brooks, επικαλούμενος μια ψυχολογική μελέτη του 2021.

«Τείνουν επίσης να αντιπαθούν τη δουλειά τους και να αποδίδουν χειρότερα από τους πιο θετικούς συναδέλφους τους».

Η λύση του: Προετοιμάστε τα παιδιά για συγκεκριμένα προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν και να είστε ρεαλιστές όσον αφορά το επίπεδο κινδύνου. Μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά να μη δέχονται ποτέ να τα πάνε σπίτι τους άγνωστοι χωρίς να τα κάνετε να φοβούνται όλους τους νέους ανθρώπους σε κάθε περίπτωση.

Ο Brooks και η σύζυγός του δούλεψαν για να αντιμετωπίσουν την «αυξανόμενη απαισιοδοξία» της κόρης τους, μοιράζοντας συγκεκριμένες, πραγματικές θετικές ιδέες για τον κόσμο, σημείωσε.

«Δεν ωραιοποιήσαμε τις απειλές - απλώς προσπαθήσαμε να είμαστε συγκεκριμένοι σχετικά με τις ευγενικές συμπεριφορές που είδαμε και τους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος ήταν πιο ασφαλής και με μεγαλύτερη  ευημερία σήμερα από ό,τι στο παρελθόν», έγραψε ο Brooks.

«Ήταν ο τρόπος μας να μοιραστούμε τη γνήσια πεποίθησή μας ότι σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί και τα πράγματα γίνονται καλύτερα».

Tips: Τρεις συμβουλές για να μεγαλώσετε πιο ευτυχισμένα παιδιά

Προσπαθήστε να είστε μια θετική επιρροή, γιατί η ευτυχία είναι μεταδοτική

Οι Brooks και Santos συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο σχετικά με την ευτυχία: Είναι μεταδοτική. Όταν είστε χαρούμενοι, τα παιδιά σας μπορούν να γίνουν χαρούμενα απλά και μόνο με το να βρίσκονται κοντά σας.

«Το νούμερο 1 ζήτημα που βλέπω στην οικογενειακή δυναμική είναι η κοινωνική μετάδοση της αρνητικότητας», δήλωσε ο Brooks στο Harvard Business Review .

«Αυτό είναι που πρέπει ο καθένας από εμάς να αντιστρέψει, είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε τον ιό της ευτυχίας στην οικογένειά μας και να το κάνουμε ουσιαστικά επίτηδες».

Αυτό ισχύει για όλα τα συναισθήματα, όπως δείχνουν οι έρευνες, και είναι ένας καλός λόγος για τους γονείς να αντικατοπτρίζουν την υγιή συμπεριφορά που ελπίζουν να δουν στα παιδιά τους.

«Καλώς ή κακώς, οι γονείς έχουν τεράστια επίδραση στο σύνολο των συναισθημάτων των παιδιών τους και στο επίπεδο άγχους των παιδιών τους», δήλωσε ο Santos.

«Εάν αισθάνεστε άγχος για τους βαθμούς ή τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών σας, αυτά θα ενσωματώσουν αυτό το άγχος στη δική τους ζωή. Η ρύθμιση του άγχους σας και "η εξάσκηση λίγης αυτοσυμπόνιας" - ακόμη και η λήψη άδειας από τη δουλειά για να ανακουφιστείτε από την πίεση στη δική σας ζωή - μπορεί να είναι "πραγματικά χρήσιμη"», πρόσθεσε.

«Αν μπορείτε να αρχίσετε να αναδιαμορφώνετε τη νοοτροπία σας, ως ενήλικες , αν μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε αυτό, αυτό θα είναι τεράστια βοήθεια για τα παιδιά σας», κατέληξε η Santos.