Τέξας: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα κύησης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε χθες Τετάρτη να αναστείλει την ισχύ του πολύ αμφιλεγόμενου νόμου που εφαρμόζεται πλέον στην πολιτεία Τέξας και απαγορεύει τον τερματισμό της κύησης μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού του εμβρύου, δηλαδή μετά την έκτη εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση, καθώς επιτρέπει ο νόμος, που τέθηκε σε εφαρμογή χθες Τετάρτη και πρακτικά απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις, να παραμείνει σε ισχύ.


Οι δικαστές απέρριψαν με οριακή πλειοψηφία (5-4) αίτημα να ανασταλεί η ισχύς του νόμου για όσο εκδικάζεται προσφυγή εναντίον του που αμφισβητεί το κατά πόσον είναι συνταγματικός.

Σημειώνεται ότι η έγκριση του διορισμού της «εκλεκτής» του τότε προέδρου των ΗΠΑ Έιμι Κόνι Μπάρετ  τον Οκτώβριο του 2020 στο Ανώτατο Δικαστήριο άλλαξε τις ισορροπίες, με ξεκάθαρη η υπεροχή των συντηρητικών δικαστών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η προσθήκη της Μπάρετ, πολύ θρησκευόμενης χριστιανής, πολέμιας της άμβλωσης, στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και οι ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση των ομοσπονδιακών δικαστηρίων με τους διορισμούς συντηρητικών, προβάλλεται από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα διαρκείας του Τραμπ.