Συμβουλές περιποίησης για εγκύους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μάθετε τα πάντα για το Α και Β τρίμηνο!

 

Α. Τρίμηνο (1η–13η εβδομάδα)

Τριχωτό της κεφαλής


· Θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας πέφτουν σε ποσότητες μεγαλύτερες του φυσιολογικού ή μπορεί να είναι πιο λιπαρά. Αυτό συμβαίνει από την απότομη αλλαγή στην παραγωγή των ορμονών κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

· Δώστε στα μαλλιά σας ζωντάνια κόβοντάς τα κάθε μήνα ώστε να διατηρηθούν υγιή και δυνατά.

· Οι βαφές μαλλιών περιέχουν χημικά οπότε απαγορεύονται καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί απορροφώνται από το δέρμα.

Πρόσωπο

· Μπορεί να υποφέρετε από εμετούς, οι οποίοι αφυδατώνουν τον οργανισμό σας. Αυτό σίγουρα θα επηρεάσει το δέρμα του προσώπου σας.

· Ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο λιπαρό και να εμφανίσει ακμή, ένα ξηρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο ξηρό και να εμφανίσει αφυδάτωση. Ζητείστε τη γνώμη του δερματολόγου σας εάν παρουσιάζεται κάποιο έντονο πρόβλημα ακμής ή αφυδάτωσης.

· Είναι απαραίτητη μια ενυδατική κρέμα και οπωσδήποτε το καλοκαίρι μια αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 40.

· Αποφύγετε καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης προϊόντα με λευκαντικές ουσίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δραστικές.

· Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανίσετε έντονους καφέ λεκέδες, τις ονομαζόμενες πανάδες ή να παρατηρήσετε ότι οι ήδη υπάρχουσες γίνονται πιο έντονες και πιο πολλές και αυτό λόγω της υπερρέκρισης της μελανίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

· Αποφύγετε το έντονο μακιγιάζ με υπερβολικές ποσότητες σε πούδρες και καλυπτικά.

· Χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα make-up στα σπυράκια και τα σημάδια του δέρματός σας

· Εάν τα χείλη σας σκάνε συχνά προτιμήστε πιο ενυδατικά προϊόντα ήβαζελίνη.

Σώμα

Το δέρμα του σώματός σας μπορεί να παρουσιάσει έντονη αφυδάτωση καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείστε μια ενυδατική που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και θα απορροφάται σύντομα.

Αποτρίχωση

· Η αποτρίχωση με Laser είναι απαγορευτική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθότι μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

· Κάνετε αποτρίχωση με κερί είτε μόνες είτε στην αισθητικό σας.

Νύχια

Μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βεβαιωθείτε όμως ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε είναι αποστειρωμένα.

Β. Τρίμηνο (14η–26η εβδομάδα)

Τριχωτό της κεφαλής

Οι βαφές συνεχίζουν να απαγορεύονται. Μετά από έγκριση του γυναικολόγου σας μπορείτε να κάνετε ανταύγειες.

Πρόσωπο

Είναι μια καλή περίοδος να κάνετε ένα καθαρισμό προσώπου ή θεραπείες ενυδάτωσης ώστε να ανανεώσετε την επιδερμίδα σας. Μην ξεχάσετε όμως να ενημερώσετε την αισθητικό σας ότι είστε έγκυος ώστε να επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς.

Σώμα

· Το δέρμα του σώματός σας μπορεί να παραμένει αφυδατωμένο και να νιώθετε πιο έντονο το αίσθημα του τραβήγματος κυρίως στην κοιλιά , η οποία ολοένα και μεγαλώνει.

· Μην ξεχνάτε να βάζετε κρέμα σώματος.

· Προτιμήστε τα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτά βοηθούν να διατηρεί το δέρμα σας την απαραίτητη υγρασία, προσφέρουν ενυδάτωση και προφυλλάσουν από τις δυσάρεστες ραγάδες, κυρίως στο στήθος και την κοιλιά.

· Μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα και η υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.