Συγκλονιστικό: Μητέρα "είδε" ξανά τη νεκρή της κόρη μέσω εικονικής πραγματικότητας (φωτο +video)

«Η ζωή είναι μια παρατεταμένη απώλεια όλων όσα αγαπάμε» είχε πει ο Ουγκώ και στην ζωή δεν υφίσταται μεγαλύτερη απώλεια από το να χάνει ένας γονιός το παιδί του. Είναι κάτι που δεν αντέχεται και θέλει τρομερή δύναμη ψυχής για να μπορέσεις έστω και να πεις "συνεχίζω".

Από την Βέρα Πάρδου

Σε αυτή την κατάσταση ήταν και μια μητέρα από την Νότια Κορέα, η Τζανγκ Σιν Σανγκ, που έχασε το 2016 την εφτάχρονη κόρη της από μια ανίατη ασθένεια. Την έβλεπε κάθε βράδυ στον ύπνο της και ήθελε όσο τίποτα άλλο να την αγγίξει.

Κάτι που μπόρεσε να συμβεί με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, για μια τηλεοπτική εκπομπή στην Νότια Κορέα, όπου η μητέρα κατάφερε να περάσει μια ολόκληρη μέρα με την κόρη της παίζοντας στο πάρκο, σβήνοντας τα κεράκια της τούρτας της και τέλος βάζοντας την για ύπνο.

Οχτώ μήνες χρειάστηκαν οι υπεύθυνοι για να δημιουργήσουν ένα όσο το δυνατόν πιο πιστό αντίγραφο της μικρής Ναγιόν και το πέτυχαν ώστε η μητέρα να αγκαλιάσει την κόρη της με ειδικά γάντια, να τη χαϊδέψει και να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Η κόρη της της πρόσφερε ένα λουλούδι όταν η μητέρα της είπε πως την λατρεύει και εκείνη για να την καθησυχάσει της είπε πως είναι καλά και δεν πονάει πια.

Το επεισόδιο παρακολούθησε και πατέρας της μικρής μαζί με τα αδέρφια της και ήταν πάρα πολύ συγκινητικό και έντονο, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για όσους κατάφεραν να δουν αυτή την εικονική συνάντηση. Μια συνάντηση που εγείρει πολλά ερωτήματα αφού αυτή η μητέρα έπειτα από αυτή την εμπειρία θα έπρεπε να επιστρέψει στην πραγματικότητα της.

Σε αυτό το κομμάτι σχολίασε ο καθηγητής πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βλαχάβας ότι: «το βίντεο από άποψη τεχνικής είναι εξαιρετικό από άποψη όμως χρησιμότητας καταστροφικό, τουλάχιστον όχι χρήσιμο». Ενώ στην αντίπερα όχθη με μια πιο μετριοπαθή γνώμη βρίσκεται ο ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης που σχολιάζει ότι: «Δεν είμαστε καθόλου επιφυλακτικοί με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, τουναντίον είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι. Μένει μόνο να αποδειχτεί αν έχουν παρενέργειες και αν υπάρχουν προβλήματα που δημιουργεί η χρήση της τεχνολογίας μακροπρόθεσμα στη θεραπεία των ασθενών».

Η Τζανγκ μπήκε σε αυτή τη διαδικασία με τη θέληση της και η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να έχουμε ιδέα πως θα είναι μετά από αυτή την τόσο ζωντανή εικονική εμπειρία. Θα έλεγε κανείς πως πιο επικίνδυνο είναι να παίζεις με τον θάνατο από ότι είναι ο ίδιος ο θάνατος. Και πράγματι τέτοιου είδους απόπειρες χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά ίσως αποδειχτούν πολύ επικίνδυνες για τους ζωντανούς της εκάστοτε υπόθεσης.

Χρειάζεται όμως να παραδεχτούμε τα βήματα της τεχνολογίας, την τεράστια πρόοδο και τον τρόπο που γίνεται πλέον να παίρνει σάρκα και οστά η εικονική πραγματικότητα. Ας ελπίσουμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτή την πρόοδο όσο πιο εξελικτικά και προς όφελος μας γίνεται

Δείτε το συγκλονιστικό video

 

tags:


tags: