Στην Ιαπωνία δεν μπορούν οι σύζυγοι να κρατούν το πατρικό τους επώνυμο, μετά το γάμο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μπορεί στη χώρα μας οι σύζυγοι να διατηρούν το πατρικό τους επώνυμο μετά το γάμο, ωστόσο δεν συμβαίνει παντού το ίδιο. Στην μακρινή Ιαπωνία τα ζευγάρια καλούνται υποχρεωτικά πλέον να επιλέξουν ένα από τα δύο επώνυμα και για τους δύο. Και παραδοσιακά αυτό είναι του άντρα.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες βιομηχανικές χώρες, όπου είναι παράνομο για τα παντρεμένα ζευγάρια να έχουν διαφορετικά επώνυμα.

Σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας απέρριψε σήμερα την προσφυγή τριών ζευγαριών που ήθελαν να κρατήσουν τα δικά τους επίθετα μετά τον γάμο, κρίνοντας συνταγματικούς τους νόμους που προβλέπουν ότι τα ζευγάρια στην Ιαπωνία πρέπει να επιλέξουν ένα μόνο επώνυμο.

Τα ζευγάρια είχαν υποστηρίξει ότι η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί διακρίσεις, καταδεικνύοντας την αυξανομένη στήριξη της κοινής γνώμης στο να επιτραπεί στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν διαφορετικά επίθετα.

Η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να επιτραπεί στα ζευγάρια να χρησιμοποιούν διαφορετικά επίθετα, σύμφωνα με το ΑΠΕ αποτέλεσε σοβαρό ζήτημα μεταξύ των πολιτικών αφού ο Γιοσιχίντε Σούγκα αντικατέστησε τον Σίνζο Άμπε -που θεωρήθηκε ότι είχε πιο συντηρητικές απόψεις για το θέμα- στην πρωθυπουργία της χώρας πέρυσι.

Ενώ κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού τάσσονται υπέρ του να επιτρέπεται σε ζευγάρια να αποφασίζουν ποια ονόματα θα χρησιμοποιούν, η συντηρητική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος LDP αντιτίθεται σε αυτό, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα καταστρέψει την ενότητα της οικογένειας και ότι αντιβαίνει στις παραδόσεις.

Η υπουργός της Ιαπωνίας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων, Tamayo Marukawa, συγκαταλέγεται μεταξύ μιας ομάδας συντηρητικών βουλευτών, που αντιτάσσονται σε μια νομική αλλαγή που θα επέτρεπε στις γυναίκες να διατηρήσουν το πατρικό τους όνομα μετά το γάμο.