Σκάρλετ Γιόχανσον: Γιατί αρνείται να δώσει smartphone στην κόρη της
Δημοσιεύθηκε στις
Τα iPhones μπορούν να περιμένουν, η παιδική ηλικία όχι... Η Σκάρλετ Γιόχανσον αντιμετωπίζει ένα κοινό δίλημμα που απασχολεί πολλούς γονείς: πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσει κανείς ένα smartphone στο παιδί του; Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στην εκπομπή Today, η ηθοποιός, μητέρα της 10χρονης Ρόουζ Ντόροθι και του 3χρονου Κόσμο, δήλωσε: «Νιώθω ότι η τεχνολογία κινείται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να επεξεργαστεί ο ανθρώπινος εγωισμός μας. Θα προτιμούσα να περιμένει μέχρι να γίνει ενήλικη για να μπορέσει να συμμετάσχει».
Για την χολυγουντιανή ηθοποιό —όπως και για έναν αυξανόμενο αριθμό γονέων—η επιφυλακτικότητα σχετικά με το να δοθεί κινητό στα παιδιά δεν αφορά μόνο τον χρόνο μπροστά στην οθόνη, αλλά και ό,τι συνοδεύει αυτή την απόφαση: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την online πίεση και τον κίνδυνο υπερβολικής έκθεσης σε νεαρή ηλικία.
Ως μητέρα, καταλαβαίνω. Η πίεση να δώσεις κινητό στα παιδιά ξεκινά νωρίς—ειδικά όταν οι φίλοι τους έχουν ήδη. Παρόλο που θέλω να καθυστερήσω όσο γίνεται περισσότερο, ξέρω επίσης ότι τα παιδιά μου θέλουν να μένουν σε επαφή.
Στην οικογένειά μας, έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια μέση λύση: χρησιμοποιώντας λίγο το ίντερνετ για βασική επικοινωνία, δίνοντας έμφαση στις δια ζώσης αλληλεπιδράσεις και παρακολουθώντας στενά τη χρήση.
Γιατί οι γονείς καθυστερούν περισσότερο;
Οι ανησυχίες δεν είναι ανεπίσημες, ή δεν βασίζονται σε προσωπικές απόψεις. Ερευνητές, όπως ο καθηγητής Τζόναθαν Χάιντ από το NYU, έχουν βρει συνδέσεις ανάμεσα στη χρήση smartphone και social media από νεαρή ηλικία και την μείωση της ψυχικής υγείας των εφήβων. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: από το 2012 (χρονιά που τα smartphones και τα social media μπήκαν στην καθημερινότητα), τα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού στους εφήβους—ιδιαίτερα στα κορίτσια—έχουν εκτοξευθεί. Ο Χάιντ υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στη χρήση smartphones είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατευθεί η ψυχική υγεία των παιδιών κατά την κρίσιμη φάση της ανάπτυξης.
Δεν είναι μόνο η ψυχική υγεία που προκαλεί ανησυχία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση οθονών επηρεάζει τον ύπνο, τη συγκέντρωση και τις κοινωνικές δεξιότητες σε φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που όλο και περισσότεροι γονείς ακολουθούν την τάση του “παιδιού χωρίς οθόνες”.
Μάλιστα υπάρχουν συλλογικότητες που ενθαρρύνουν τους γονείς να ενωθούν και να καθυστερήσουν την απόκτηση smartphone για τα παιδιά τους μέχρι τουλάχιστον την έκτη δημοτικού. Η ιδέα είναι απλή: η δύναμη του πλήθους. Αν τα περισσότερα παιδιά μιας τάξης δεν έχουν κινητό, η πίεση μειώνεται τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά ωφελούνται κοινωνικά, συναισθηματικά και ακαδημαϊκά όταν η χρήση οθονών καθυστερεί.
Ποια είναι η σωστή απόφαση;
Δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. Όπως η Γιόχανσον, πολλοί γονείς προσπαθούν να βρουν τι λειτουργεί καλύτερα για τη δική τους οικογένεια. Κάποιοι επιλέγουν τεχνολογικές εναλλακτικές, όπως τηλέφωνα με περιορισμένες δυνατότητες ή συσκευές χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το συμπέρασμα: η καθυστέρηση δεν αφορά την αποφυγή της τεχνολογίας για πάντα. Αφορά την παροχή χώρου στα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς την επιπλέον πίεση των social media, της σύγκρισης και των συνεχών ειδοποιήσεων. Όπως είπε η Γιόζοχχανσον: «Είναι δύσκολο για μένα να το επεξεργαστώ».
View this post on Instagram