Σχολεία: Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

Δημοσιεύθηκε στις

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην επιβολή των νέων μέτρων καθώς και στην επεξήγηση τους ως προς τις σχολικές μονάδες που όντως θα λειτουργήσουν, με ποιον τρόπο και πως θα γίνει αυτό. Συγκεκριμένα κλείνουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια για προληπτικούς λόγους ενώ ανοιχτά παραμένουν τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, και για τρεις εβδομάδες.

από τη Βέρα Πάρδου


Ειδικότερα στα ολοήμερα σχολεία θα υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον εγγραφές, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες. Ακόμα εξήγησαν τι γίνεται με τα σχολεία ειδικής αγωγής και δήλωσαν ότι θα συνεχιστεί κανονικά η δια ζώσης λειτουργία τους ενώ έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Είναι η υποχρεωτική βεβαίωση από το σχολείο για την μετακίνηση των μαθητών. Ενώ για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά από και προς το σχολείο είναι απαραίτητη η αποστολή μηνύματος SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 4 που αντιστοιχεί σε κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Σχολεία: Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου

Φροντιστήρια, δομές μελέτης και κέντρα ξένων γλωσσών όπως και τα σχολεία που προαναφέρθηκαν θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης. Για αυτό το λόγο προσπάθησε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία από το Υπουργείο Παιδείας αναβαθμίζοντας τα δημόσια δίκτυα και τις πλατφόρμες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,  αποκτώντας συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, μηδενίζοντας τη χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, δίνοντας δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex, ενισχύοντας τον εξοπλισμό των σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019, στέλνοντας συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως, και δημιουργώντας επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η εκθετικά αυξανόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία και η πιθανή μεταφορά του από το εξωσχολικό περιβάλλον των μαθητών στο ενδοσχολικό, οδήγησε στην προληπτική αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των δομών δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης, διατηρώντας ανοιχτές όλες τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Όλοι μαζί, με τον ίδιο ζήλο και προσαρμοστικότητα που επιδείξαμε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες και όλους».