Σχέσεις: 5 φράσεις για να έχει η αγάπη σας μεγαλύτερη διάρκεια

Δημοσιεύθηκε στις

Καθημερινά τρέχουμε με τόσες πολλές υποχρεώσεις, που γυρνάμε σπίτι εξοντωμένοι και πολλές φορές απαντάμε στο σύντροφό μας, ή στο παιδί μαςμε μεγαλύτερη ένταση στη φωνή μας.

Όμως, το να μιλάτε στον σύντροφό σας με σεβασμό και εκτίμηση είναι σημαντικό, ειδικά σε περιόδους συγκρούσεων.


Τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, εκφράζουν τακτικά αφοσίωση, κατανόηση και μεταμέλεια.

Ακολουθούν οι πέντε φράσεις που χρησιμοποιούν περισσότερο τα ζευγάρια που έχουν ισχυρό δεσμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  • Ευχαριστώ
  • Βοήθησέ με να καταλάβω
  • Σε συγχωρώ-Με συγχωρείς;
  • Σου είμαι αφοσιωμένος/-η
  • Μου αρέσεις

Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο κάθε φράση.

1. Ευχαριστώ

Ο John και η Julie Gottman είναι ψυχολόγοι που έχουν μελετήσει περισσότερα από 40.000 ζευγάρια αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα: Τι κάνει την αγάπη να διαρκεί;

Η μία φράση που λένε ότι όλα τα επιτυχημένα ζευγάρια χρησιμοποιούν συχνά είναι το "ευχαριστώ".

«Μια ευτυχισμενη απαιτεί μια ενθουσιώδη έκφραση ευγνωμοσύνης, όπου είμαστε εξίσου καλοί στο να παρατηρούμε τα πράγματα που κάνουν σωστά οι σύντροφοί μας όσο και στο να παρατηρούμε τι κάνουν λάθος».

Το «ευχαριστώ» πρέπει ν’ ακούγεται και στις πιο μικρές, καθημερινές πράξεις, παρατηρούν οι ειδικοί. «Ευχαριστώ για τον καφέ που μού ετοιμάζεις το πρωί. Μού φτιάχνεις την μέρα».

2. Βοήθησέ με να καταλάβω 

Η Cortney Warren, ψυχολόγος του Harvard, εξηγεί ότι, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Συχνά, κάνουμε υποθέσεις για το νόημα όσων μας λέει ο σύντροφός μας ενώ στην πραγματικότητα, εννοούν κάτι άλλο απ’ αυτό που εμείς ερμηνεύουμε ή νομίζουμε. «Αν ο σύντροφός σας αντιδρά με τρόπο ακατανόητο, εξηγήστε του ότι, θέλετε στ’ αλήθεια να τον καταλάβετε. Η ξεκάθαρη επικοινωνία, είναι το κλειδί για την επίλυση των συγκρούσεων και τη βαθιά συναισθηματική σύνδεση».

3. «Σε συγχωρώ» και «Με συγχωρείς» 

«Πάνω στην ένταση και τη συναισθηματική φόρτιση ενός καβγά είναι πολύ δύσκολο να ζητήσεις συγγνώμη-είναι όμως και αναγκαίο», παροτρύνει η Warren. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι, τα ζευγάρια που ζητούν συγγνώμη, χαίρονται περισσότερο ο ένας τον άλλον, έχουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

4. Είμαι αφοσιωμένος σε σένα

Η δέσμευση σε μία σχέση είναι προσωπική επιλογή. Η επιβεβαίωση προς τον σύντροφο ότι εξακολουθείτε να στηρίζετε την επιλογή σας, η έκφραση της θέλησής σας να παλέψετε μαζί τις προκλήσεις, ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Το παραπάνω, όσο και αν φαίνεται αυτονόητο, δεν είναι- χρειάζεται να επιβεβαιώνετε διαρκώς την αφοσίωση στον σύντροφό σας.

5. Μου αρέσεις 

Τα πιο υγιή και χαρούμενα ζευγάρια, δεν αρκούνται να λένε «σ’ αγαπώ». Εκφράζουν ακόμη στον σύντροφό τους πόσο τους αρέσουν τα χαρακτηριστικά που τους ελκύουν σ’ αυτόν. Ενώ η αγάπη είναι το έντονο συναίσθημα στοργής, το «μ’ αρέσεις» ενισχύει την αυτοπεποίθησή του, και επιβεβαιώνει ότι  ο σύντροφός σας, εξακολουθεί να σας μαγνητίζει.

Φράσεις που μπορεί να δώσουν άλλο νόημα σε μια σχέση και να τη διατηρήσουν υγιή και ισχυρή για περισσότερο καιρό.