"Να μας πει μάθημα η κόκκινη... κουβερτούλα"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η μαμά τώρα δικαιώνεται! Η κλασική φράση "ζακέτα μην ξεχάσεις... ", πλέον μεταφράζεται επισήμως σε "κουβερτούλα μην ξεχάσεις...."

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


"Να μας πει μάθημα η... κόκκινη κουβερτούλα" θα λένε οι δάσκαλοι πλέον, αφού σύμφωνα με οδηγία επιστροφής των μαθητών στο σχολείο τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μαζί τους, εκτός από την τσάντα, τη μάσκα και μια... κουβερτούλα. Κι αυτό ώστε να προστατευτούν από το κρύο, αφού τα παράθυρα θα μένουν ανοικτά λόγω κορονοϊού. Βέβαια με τις θερμοκρασίες που προβλέπει η ΕΜΥ για την εβδομάδα που ξεκίνησε μάλλον οι μαθητές θα πρέπει να κουβαλήσουν μαζί τους πάπλωμα.

Εν έτει 2021, λοιπόν, κυκλοφορεί οδηγία, που παροτρύνει γονείς να προμηθεύουν τα παιδιά με κουβερτούλα για να μην παγώσουν! Συγκεκριμένα, διευθύνσεις σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα ζήτησαν από τους γονείς να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με κουβέρτες για να αντέξουν το κρύο στις αίθουσες διδασκαλίας. Όχι, τα σχολεία δεν ξέμειναν από πετρέλαιο, αλλά λόγω κορονοϊού τα παράθυρα των αιθουσών θα είναι ανοιχτά!. Μάλιστα την κουβερτούλα θα την επιστρέφουν κάθε Παρασκευή για πλύσιμο.

Ουδείς γνωρίζει αν η οδηγία ήταν σε κάποια εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, αν ήταν πρωτοβουλία σχολείων ή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Πάντως μέχρι αυτή την ώρα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει θέση.

Φυσικά έγινε... πάρτυ στα social media! Σχόλια, οργισμένα, φαρμακερά, αλλά και χιουμοριστικά.

"Έκανα μάθημα στους 0 βαθμούς" θα είναι το νέο "περπάταγα 15 χιλιόμετρα για να πάω στο σχολείο"

"Παλιά μας έλεγαν οι καθηγητές μήπως θέλετε και καμιά κουβερτούλα; Ορίστε εισακούστηκαν τα πάγια αιτήματα".

"Να θυμηθώ να βάλω κονιάκ στο παγουρίνο του παιδιού"

"Στο πάρκο κολλάς στην σχολική αίθουσα με 25 παιδιά δεν κολλάς..."  και άλλα πολλά.

Όσοι έχουμε παιδιά σε σχολείο όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ξέρουμε ότι τα μέτρα τηρούνται υποτυπωδώς. 25 παιδιά το ένα δίπλα στο άλλο για επτά ώρες, με μάσκες που ανεβοκατεβαίνουν, με παιδιά να ζητούν να βγουν από την τάξη να πάρουν μια ανάσα...

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ότι ζούμε μια ασύλληπτη υγειονομική κρίση, ωστόσο δεν μπορεί ένα κράτος να στέκεται ανήμπορο να λάβει τα σωστά μέτρα ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Να προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικούς, να μειώσει τους μαθητές ανά τμήμα, να υπάρχει θερμομέτρηση και rapid test κατά την είσοδο κλπ.

Είχε οκτώ μήνες να κάνει ένα σχεδιασμό για την επαναλειτουργία των σχολείων... κι αν δεν μπορεί, τότε μην τα ανοίξει... Γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ζούμε αυτές τις τραγελαφικές καταστάσεις... Με τις μάσκες-αλεξίπτωτα, τα παγουρίνα και τις κουβερτούλες...