"Λατρεύω τα παιδιά μου, αλλά μερικές μέρες δεν μπορώ να είμαι μαμά"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αλήθεια ποια μαμά δεν το έχει σκεφτεί αυτό; Εξαντλημένη από την κούραση, ειδικά στην εποχή της πανδημίας, δεν θέλει να ξεκλέψει λίγο χρόνο για τον εαυτό της; Μισή ώρα χωρίς να ακούσει τη λέξει,"μαμά";

από τη Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Όλες οι μητέρες λατρεύουμε τα παιδιά μας.... Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο! Υπάρχουν στιγμές όμως που το βάρος της μητρότητας είναι πολύ μεγάλο και πέφτοντας το βράδυ για ύπνο δεν έχουμε την ικανότητα να διαβάσουμε, ούτε μια σελίδα του αγαπημένου μας βιβλίου.

Δεν έχουμε την ενέργεια να τους υπενθυμίσουμε τα φρούτα που πρέπει να φάνε ή να τους πούμε όχι στο επιπλέον μπολ παγωτού. Υπάρχουν στιγμές που ευχόμαστε η μαμά μας να εμφανιστεί... ως από μηχανής Θεός, και να πάρει τα παιδιά μας για δύο ώρες - εντάξει και σε τέσσερις δεν θα λέγαμε όχι - έτσι θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο κρεβάτι μας μ' ένα βιβλίο και να κοιμηθούμε μετά την... πρώτη σελίδα.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, αλλά πολλές φορές δεν αρκεί - χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη και χρόνο για να βρούμε τη χαρά και την ηρεμία που λαχταράμε.

Η λέξη "μαμά" ακούγεται συνεχώς, ακόμα και για το πιο απλό πράγμα σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται και εμείς αισθανόμαστε τέτοια εξάντληση που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σ' όλα. "Μαμά μπορείς να μου φτιάξεις ένα τοστ, μαμά μπορείς να ζωγραφίσεις μαζί μου, μαμά μπορείς να μου ανοίξεις τη... σοκολάτα, μαμά, μαμά...".

Όσο κι αν ο μπαμπάς είναι "παρών" και προσπαθεί να αναλάβει ευθύνες, τα παιδιά θα λένε πρώτα τη λέξη ¨μαμά". Θα σας φέρω ένα προσωπικό παράδειγμα: κάποιες φορές ο σύζυγος - συμπαραστάτης είπε στα παιδιά "η μαμά χρειάζεται ένα διάλειμμα μην ξαναχρησιμοποιήσετε τη λέξει "μαμά" για μισή ώρα και ό,τι θελήσετε πείτε το σε εμένα.

Μαντέψτε! Φυσικά αυτό δεν λειτούργησε... τα παιδιά κάτι χρειάστηκαν από εμένα! Αλλά εκείνη τη στιγμή, απλά δεν μπορούσα να τους το δώσω. Κατανοώ πλήρως, λόγω της καραντίνας, ότι ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε όλος τους ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Έχει αλλάξει άρδην η καθημερινότητά τους, δεν είναι στο σχολείο, έχουν χάσει τους φίλους τους, είναι έγκλειστα σ΄ένα σπίτι. Έχουμε βαθιά ενσυναίσθηση το πόσα πολλά έχουν αφαιρεθεί από τη ζωή τους.

τεράστιος όγκος της εργασίας, η λήψη αποφάσεων, οι καθημερινές πιέσεις και ο πόνος στον κόσμο είναι σκληρά στο μυαλό και το σώμα μου. Προσπαθώ να φροντίσω πολύ καλά τον εαυτό μου, αλλά μερικές ημέρες δεν χρειάζομαι μόνο επτά ώρες ύπνου, χρειάζομαι περισσότερο. Δεν χρειάζομαι μόνο ένα διάλειμμα μιας ώρας από τα παιδιά, χρειάζομαι... τέσσερις ώρες για να επιστρέψω με την ίδια ενέργεια. Δεν χρειάζομαι μόνο 30 λεπτά άσκησης, χρειάζομαι μια ώρα.

Μοιράζομαι την ιστορία μου γιατί είναι στενάχωρο όταν ακούω τόσες πολλές μαμάδες να λένε ότι «πρέπει να κάνω κάτι λάθος», καθώς βλέπουν άλλες να έχουν όλο το "πακέτο": να φαίνονται ξεκούραστες, χαλαρές, όμορφες και γεμάτες ενέργεια. Αλλά πιστέψτε με, δεν είναι έτσι, εκτός κι έχουν 2-3 βοηθούς στο σπίτι.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη εποχή της ζωής μας και κάθε γονέας προσπαθεί πραγματικά  για το καλύτερο. Εάν είστε κουρασμένες και εξαντλημένες, αυτό συμβαίνει επειδή κάνετε απίστευτη δουλειά σε αυτήν την υγειονομική κρίση, όχι επειδή δεν ξέρετε πώς να είστε "μαμά-δες".

Ελπίζω αυτή η πανδημία να μας διδάξει ότι έχουμε αστείρευτες δυνάμεις για τους αγώνες μας, αλλά και ότι είναι εντάξει να σηκώσουμε τα χέρια μας και να πούμε, "Χρειαζόμαστε περισσότερη αγάπη, φροντίδα και καλοσύνη από τους εαυτούς μας και τους γύρω μας."

Και στα υπέροχα παιδιά μου, ελπίζω να ξέρετε πόσο βαθιά σας 'αγαπώ και πόσο τιμή μου είμαι η μητέρα σου, ειδικά σε αυτήν την πανδημία. Ξέρω ότι δεν μπορώ να σας προσφέρω κάθε λεπτό - δεν είμαι πάντα παρούσα, ευγενική και γεμάτη ενέργεια, αλλά υπόσχομαι να συνεχίσω να προσπαθώ. Κι εσείς να συνεχίσετε να με αγαπάτε μαζί με τις ατέλειές μου.

Όσο για μένα, θα συνεχίσω να αγαπώ και να είμαι παρούσα, παρά όλα τα δύσκολα συναισθήματα και προκλήσεις αυτής της σεζόν. Θα προσπαθήσω και θα απολαύσω αυτές τις στιγμές, ακόμα και όταν είναι δύσκολες, και θα νιώσω ευγνωμοσύνη για όλη την αφθονία που υπάρχει στον κόσμο μου και στον κόσμο γύρω μου.

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.