Πρόβλεψη φύλου: Περιμένω αγόρι ή κορίτσι;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μία από τις ερωτήσεις που κάθε έγκυος γυναίκα κάνει καθημερινά είναι για το φύλο του μωρού της. Περιμένω αγόρι ή κορίτσι;  Πάντως είναι βέβαιο, ότι είστε περίεργοι για το φύλο του μωρού ακόμη κι αν είστε από τους γονείς που έχουν αποφασίσει να περιμένουν μέχρι τη γέννα.

Στην πραγματικότητα, το φύλο του παιδιού καθορίζεται ακριβώς τη στιγμή της σύλληψης, ωστόσο στις πρώτες εβδομάδες και τα δύο φύλα αναπτύσσονται κατά τον ίδιο τρόπο. Αναπτύσσεται απλώς μια βάση από την οποία σχηματίζονται λίγο αργότερα τα γεννητικά όργανα. Ο προσδιορισμός του φύλου κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη είναι επομένως δυσκολότερος με υπερηχογράφημα, αν και μπορεί να γίνει μια μη ακριβής γνωμάτευση από έναν γυναικολόγο στη διάρκεια του τεστ αυχενικής διαφάνειας κατά την 11η και την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ο πιο αξιόπιστος χρόνος για τον προσδιορισμό του φύλου ενός παιδιού με υπερηχογράφημα είναι περίπου η 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνήθως προσδιορίζεται κατά τις πρώτες μορφολογικές παρατηρήσεις του εμβρύου. Τα σεξουαλικά όργανα έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να διακρίνονται, και επιπλέον, το έμβρυο είναι σε θέση να ξαπλώσει με άνεση στην κοιλιά, παρέχοντας μια ιδανική ευκαιρία για τον/την γυναικολόγο να καθορίσει το φύλο. Είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε τα αγόρια, καθώς έχουν πιο έντονα εξωτερικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά από τα κορίτσια.

Το φύλο του παιδιού μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα με αμνιοπαρακέντηση που πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και της 20ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει άμβλωση, πρόωρη γέννηση, αιμορραγία ή άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, πιθανότατα να έχετε ακούσει ιστορίες από γιαγιάδες και θείες για το πώς διαφορετικά σημάδια μπορεί να αποκαλύψουν το φύλο του μωρού. Είναι η κοιλιά σας χαμηλά; Πρέπει να είναι κόρη. Είναι το δέρμα σας ξηρό και σας φαγουρίζει. Σημαίνει ότι έρχεται ο γιος! Υπάρχει όμως έστω και μια μικρή δόση αλήθειας σε αυτές τις ιστορίες που λένε οι «παλιές»;

Σύμφωνα με έρευνες, ένα ζευγάρι έχει ελαφρώς μεγαλύτερες πιθανότητες να συλλάβει έναν γιο ή μια κόρη με βάση ορισμένους παράγοντες, όπως η εποχή κατά την οποία μείνατε έγκυος ή εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε μια αγχωτική δουλειά.

Εμείς συγκεντρώσαμε όλ’ αυτά τα ενδιαφέροντα σημάδια που «προβλέπουν» το φύλο του μωρού για να είστε ως γονείς προετοιμασμένοι. Να σημειώσουμε ότι τα επιστημονικά στοιχεία είναι ελάχιστα και τα σημάδια αυτά αμφισβητούνται έντονα από τους ειδικούς.

Ωστόσο παραμένει άκρως διασκεδαστική η διαδικασία του μαντέματος!

Πρόβλεψη φύλου: Περιμένω αγόρι ή κορίτσι;

Σημάδια ότι έχετε αγόρι

Εσείς και ο σύντροφός σας είστε παντρεμένοι ή ζείτε μαζί

Μελέτη που εξέτασε δεδομένα από 48 εκατομμύρια γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να γεννήσουν αγόρια. Μια άλλη έρευνα έδειξε επίσης ότι τα ζευγάρια που ζούσαν μαζί όταν έγινε η σύλληψη είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αγόρι.

Το 51,5 % των ζευγαριών που ζούσαν μαζί όταν συνέλαβαν (ή κατά τη στιγμή του πρώτου προγεννητικού τους ραντεβού) είχαν αγόρι, σε σύγκριση με το 49,9% εκείνων που ζούσαν χωριστά.

Είστε μαζί για λιγότερο από ένα χρόνο

Εάν η σχέση σας είναι ακόμα στην αρχή και υπάρχει αυτός ο πρώτος ενθουσιασμός το  πιο πιθανό είναι να κάνετε πολύ σεξ – και το συχνό σεξ μπορεί να δώσει στο ανδρικό σπέρμα ένα μικρό πλεονέκτημα.

Γιατί; Το αρσενικό σπέρμα είναι ελαφρύτερο και έχει μικρότερα κεφάλια και μικρότερες ουρές. Αυτό τους επιτρέπει να κολυμπούν πιο εύκολα μέσα από την ελαφρώς λιγότερο φιλόξενη βλέννα στον κόλπο σας στην αρχή και στο τέλος των γόνιμων ημερών σας. Μερικοί πιστεύουν ότι το γυναικείο σπέρμα είναι πιο πιθανό να φτάσει στο ωάριο στη μέση της γόνιμης περιόδου σας.

Έτσι, εάν κάνετε συχνά σεξ, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνετε σεξ τόσο κατά την έναρξη όσο και στο τέλος της γόνιμης περιόδου, όταν, όπως αναφέραμε τα….αγόρια  έχουν αυτό το μικρό πλεονέκτημα.

Τρώτε καλά

Βρετανοί επιστήμονες χώρισαν 740 εγκυμονούσες σε ομάδες, ανάλογα με τη θερμιδική τους πρόσληψη. Από τις γυναίκες που είχαν την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη (περίπου 2.413 θερμίδες), το 56% είχαν αγόρια. Από τις γυναίκες που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη (περίπου 2.283 θερμίδες), μόνο το 45% απέκτησε αγοράκι.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε 68 εκατομμύρια γεννήσεις και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πήραν περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν αγόρια.

Τα αρσενικά έμβρυα είναι πιο εύθραυστα και είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν όταν υπάρχει έλλειψη τροφής. Το θηλυκό είναι πιο εύρωστο και τα κοριτσάκια είναι πιο ανθεκτικά στην αρχή της εγκυμοσύνης, επομένως και πιο ικανά να επιβιώσουν.

Η σύλληψη έγινε το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε ορισμένες χώρες, το καλοκαίρι κυοφορούνται περισσότερα αγόρια και τον χειμώνα περισσότερα κορίτσια.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι υπάρχουν περισσότερες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις τον χειμώνα. Καθώς το αρσενικό σπέρμα και τα έμβρυα είναι πιο εύθραυστα, μπορεί να είναι λιγότερο ικανά να αντέξουν τη μόλυνση της μητέρας από ό,τι τα θηλυκά έμβρυα.

Έχετε διαβήτη κύησης

Οι γυναίκες που κυοφορούν αγόρια έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης. Το γιατί δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά είναι πιθανό τα αρσενικά έμβρυα να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των κυττάρων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Πρόβλεψη φύλου: Περιμένω αγόρι ή κορίτσι;

Σημάδια ότι έχετε κορίτσι

Είστε άνω των 35 ετών και ο μελλοντικός μπαμπάς άνω των 40

Όσο μεγαλύτεροι είναι ο μπαμπάς και η μαμά, τόσο πιο πιθανό είναι το γυναικείο σπέρμα να γονιμοποιήσει το ωάριο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές στη γυναίκα καθώς μεγαλώνει.  Επίσης οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνδρες παράγουν λιγότερο ανδρικό σπέρμα.

Υποφέρετε από πρωινή ναυτία

Αν έχετε έντονες ναυτίες το πρωί το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνετε κορίτσι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 55% των μωρών που γεννήθηκαν από μητέρες που αντιμετώπιζαν πρωινές ναυτίες είναι κορίτσια. Αυτό ίσως οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης οιστρογόνου, η οποία συνδέεται με την πρωινή ναυτία.

Εκεί που ζείτε έχει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο

Αυτό το σημάδι μας έρχεται από την Ιαπωνία.  Έρευνα από το 1968 έως το 2012 διαπίστωσε ότι περισσότερα κορίτσια γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα ζεστού καλοκαιριού το 2010 και ξανά κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά κρύου χειμώνα το 2011.

Αλλά και μια παγκόσμια έρευνα για τα δεδομένα γεννήσεων έδειξε ότι περισσότερα κορίτσια γεννιούνται στις τροπικές περιοχές (γύρω από τον ισημερινό) από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Μια θεωρία είναι ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν άγχος στις μητέρες. Εκτός από τις δυσάρεστες θερμοκρασίες, τα πολύ ζεστά ή κρύα μέρη τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα ρύπων και ανεπαρκές ή υπερβολικό ηλιακό φως. Αυτό λοιπόν το άγχος δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για τα αρσενικά έμβρυα, τα οποία είναι πιο εύθραυστα από τα θηλυκά έμβρυα στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Η δουλειά σας είναι αγχωτική

Οι γυναίκες που εργάζονται σε στρεσογόνες δουλειές έξω από το σπίτι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κορίτσι. Μια μελέτη που εξέτασε περισσότερες από 16.000 γεννήσεις σε βρετανικό νοσοκομείο διαπίστωσε ότι μεταξύ των γυναικών με θέσεις εργασίας που θεωρούνται άκρως αγχωτικές, το 53% εκατό απέκτησαν κόρη.

Έχετε ήδη δύο ή περισσότερα παιδιά

Είναι πιθανό ότι όσο περισσότερα παιδιά έχετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να κάνετε κορίτσι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσες περισσότερες εγκυμοσύνες έχετε, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της γοναδοτροπίνης η οποία συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσετε κορίτσι.

Έχετε ξεπεράσει την ημερομηνία τοκετού

Οι μαμάδες που γεννούν κορίτσια τείνουν να έχουν λίγο μεγαλύτερες σε διάρκεια  εγκυμοσύνες. Μετά το όριο των 40 εβδομάδων, ωστόσο, οι πιθανότητες ευνοούν ελαφρώς τα κορίτσια.

Επιπρόσθετα tips:

Καρδιακός παλμός

Όταν ο γυναικολόγος σας ακούσει το χτύπο της καρδιάς του μωρού σας, συγκρατήστε το αποτέλεσμα. Λέγεται πως αν οι παλμοί του είναι από 140 και πάνω κυοφορείτε κορίτσι και πως αν είναι 140 παλμοί και κάτω κυοφορείτε αγόρι.

Το τεστ με τη βέρα

Κάντε το κόλπο με τη βέρα πάνω από την κοιλιά σας. Αν η βέρα κινείται κυκλικά τότε περιμένετε αγοράκι ενώ αν κινείται από τη μια πλευρά στην άλλη, πέρα-δώθε περιμένετε κορίτσι!

Φάτε σκόρδο

Αν θέλετε να μάθετε το φύλο του παιδιού σας μπορείτε να φάτε... σκόρδο. Μετά από μερικές ώρες, αν η μυρωδιά βγαίνει από τους πόρους σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα να κυοφορείτε αγόρι!

Το σχήμα της κοιλιάς

Αν η κοιλιά σας έχει σχήμα μπάλας, κοιτάζει προς τα κάτω και είναι πεταχτή τότε το πιο πιθανό είναι να κυοφορείτε αγόρι

Αν η κοιλιά σας είναι πλατιά, κοιτάζει προς τα πάνω και η λεκάνη σας έχει ανοίξει αρκετά από νωρίς τότε ετοιμαστείτε για κοριτσάκι!

Το χρώμα των θηλών

Σκούρες θηλές σημαίνει αγόρι ενώ μεγαλύτερο στήθος με ανοιχτόχρωμες θηλές σημαίνει κορίτσι.

Προτίμηση σε αλμυρά ή γλυκά;

Λαχταράτε αλμυρά ή ξινά τρόφιμα, αλλαντικά και τυριά; Αν ναι τότε μάλλον έρχεται το αγοράκι.

Αν από την άλλη θέλετε διαρκώς γλυκά, φρούτα και χυμό πορτοκαλιού τότε ετοιμαστείτε για κοριτσάκι.

Το χρώμα των ούρων σας

Θαμπό κίτρινο = κορίτσι

Φωτεινό κίτρινο = αγόρι

Ομορφύνατε ή “αγριέψατε”;

Αν φαίνεστε πιο όμορφη και λαμπερή από ποτέ θα κάνετε αγόρι ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κάνετε κορίτσι.

Αυτά είναι τα σημάδια. Αν τα πιστεύετε ή όχι είναι καθαρά δική σας επιλογή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί οι τρόποι πρόβλεψης είναι διασκεδαστικοί. Αν θέλετε όμως ασφαλείς προβλέψεις πρέπει να περιμένετε μέχρι την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.