Πότε "ακούμε" το μωρό;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πότε ξεκινούν τα πρώτα φτερουγίσματα και κάθε πότε πρέπει να ακούμε το μωρό;

Πότε "ακούμε" το μωρό;


Oι πρώτες εμβρυακές κινήσεις γίνονται αισθητές στις 18 με 20 εβδομάδες! Πολλές μανούλες που έχουν ήδη βιώσει προηγούμενη εγκυμοσύνη μπορεί να αισθάνονται αυτές τις πρώτες κινήσεις νωρίτερα!

Ήδη από τις αρχές του πρώτου τριμήνου το έμβρυο  μπορεί να κινεί τα χέρια και τα πόδια του ωστόσο είναι τόσο μικρό ακόμη που δεν μπορούμε να νιώσουμε το παραμικρό. Άλλωστε οι κινήσεις του μωρού είναι τόσο αμυδρές που δεν μπορούν ακόμη να ερεθίσουν τις νευρικές απολήξεις της μήτρας.

Συνήθως λοιπόν κάπου τον τέταρτο μήνα, φτάνει η ώρα που νιώθουμε "κάτι" στην κοιλιά μας, κάτι σαν "φτερούγισμα".

Από την 25η εβδομάδα και έπειτα αντιλαμβανόμαστε τις κινήσεις του μωρού μας καθημερινά.

Η πιο έντονη δραστηριότητα του μωρού συμβαίνει ανάμεσα στην 26η και την 30η εβδομάδα καθώς υπάρχει αρκετός χώρος στη μήτρα για να μπορεί να κάνει τούμπες και να αλλάζει συνεχώς θέση. Επιπλέον, το αμνιακό υγρό δεν είναι πια τόσο πολύ, οπότε οι κινήσεις του μωρού γίνονται πιο αισθητές στη μητέρα.

Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και το μωρό είναι πια μεγάλο για να κινείται ελεύθερα, οι κινήσεις του θα είναι μεν πιο δυνατές αλλά πιο περιορισμένες και λιγότερο έντονες.

Από την 36η εβδομάδα και μετά κατά κανόνα νιώθουμε 10 εμβρυικές κινήσεις κάθε μέρα.

Οι κινήσεις του μωρού αποτελούν μια σημαντική ένδειξη ότι όλα πάνε καλά και ένας τρόπος ελέγχου της εγκυμοσύνης.

Αν ανησυχήσουμε κάποια στιγμή επειδή έχουμε ώρα να ακούσουμε το μωρό μπορούμε ξαπλώσουμε σε έναν καναπέ και να χαλαρώσουμε για να το ακούσουμε.

Επίσης μπορούμε να φάμε κάτι γλυκό καθώς η ζάχαρη διεγείρει το νευρικό του σύστημα και μπορεί να το "ξυπνήσει"!

Σε κάθε περίπτωση αν παρατηρήσουμε σημαντική αλλαγή στο ρυθμό ή στις κινήσεις του μωρού ή αν δεν έχουμε αντιληφθεί κινήσεις του μέσα σε ένα 12ωρο πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουμε με τον γυναικολόγο μας .