Πότε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσετε τη σεξουαλική αγωγή

Είναι μια από τις πιο αμήχανες συζητήσεις που θα χρειαστούν ποτέ να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους.


Είναι όμως και από τις πιο απαραίτητες.

Γιατί η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των παιδιών μας μπορεί να το αποτρέψει από πολλές κακοτοπιές αλλά και να βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια υγιή και ειλικρινή σχέση με τα παιδιά σας

Η σεξουαλική αγωγή είναι καλό να αρχίζει από την παιδική ηλικία, επιμένουν οι ειδικοί.

Το παιδί στα 6 του χρόνια χτίζει τον εαυτό του, σωματικά και ψυχικά, αρχίζει να οργανώνει την προσωπικότητά του, τα χαρακτηριστικά του φύλου του και τη σχέση του με το άλλο φύλο και να μαθαίνει σταδιακά να αγαπά τον εαυτό του.

Από αυτήν λοιπόν την ηλικία το παιδί είναι χρήσιμο να εξοικειώνεται και να μαθαίνει με επιστημονικό τρόπο και προσαρμοσμένο στην ηλικία του για την ανατομία και τη φυσιολογία των γεννητικών του οργάνων, πώς διαφέρουν τα κορίτσια από τα αγόρια, πώς πρέπει να τα φροντίζει (υγιεινή) και τη σημασία τους, μιλώντας τους για την αναπαραγωγή.

Το παιδί δεν χρειάζεται υπερβολικά πολλές πληροφορίες και επεξηγήσεις που ούτως ή άλλως θα το μπερδέψουν και δε θα μπορέσει να τις επεξεργαστεί. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι σύντομες, λιτές και να απαντάνε πάντα μέχρι εκεί που φτάνει η ερώτηση του παιδιού. Για να το επιβεβαιώσετε μπορείτε στο τέλος της απάντησής τους να ρωτάτε το παιδί αν καλύφθηκε ή αν θέλει να ρωτήσει κάτι άλλο. Το δύσκολο είναι να μην δείξετε την αμηχανία σας και να απαντάτε φυσιολογικά σα να σας ρώτησε το πιο απλό πράγμα.

Γιατί για τα παιδιά όλα είναι απλά, εμείς πολλές φορές τα κάνουμε δύσκολα!

Διαβάστε περισσότερα στο womannow.gr