Πότε είναι σωστό να κάνω στο παιδί μου το τεστ για την διάγνωση του κορωνοϊού;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν συνεχώς. Όλα κάποια στιγμή θα είναι βραχνιασμένα, θα έχουν βήχα, μπουκωμένη μύτη, πονοκέφαλο, πυρετό. Το πρόβλημα είναι πως πολλά από αυτά τα συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνά τα παιδιά ανήκουν και στα συμπτώματα του κορωνοϊού. Πώς θα ξέρεις λοιπόν αν αυτό που έχει το παιδί σου είναι ένα απλό κρύωμα εποχής ή κορωνοϊός;

από τη Μαρία Αντωνίου


Η αλήθεια είναι πως τα τεστ του κορωνοϊού ίσως είναι δύσκολο να γίνουν σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να μην παρέχονται σε τόσο μικρά παιδιά και επίσης η διαδικασία του τεστ είναι κάπως άβολη για αυτά. Όμως αν το κρίνεις απαραίτητο πρέπει να επιδιώξεις να κάνει το παιδί σου το τεστ.

Στην περίπτωση που η περιοχή που βρίσκεσαι έχει πολλά κρούσματα κορωνοϊού και το παιδί σου είναι πιθανό να έχει εκτεθεί στον ιό πρέπει να κάνει το τεστ- ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικό. Πρώτα όμως χρειάζονται περίπου πέντε ημέρες αναμονής- καραντίνας έτσι ώστε το τεστ να δείξει σίγουρα τα σωστά αποτελέσματα.

Πότε λοιπόν πρέπει να κάνεις το τεστ στο παιδί σου; Η απάντηση είναι όποτε έχεις αμφιβολίες!

Η εξέταση μπορεί να ηρεμήσει τους γονείς και επίσης παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με τα ποσοστά COVID-19 στην περιοχή σας και τις πιθανές ομάδες λοιμώξεων. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα παιδιά παρουσιάζουν πιο συχνά σε σύγκριση με τους ενήλικες και συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Φυσικά η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε όταν το παιδι σας παρουσιάσει κάποια αδιαθεσία ή οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι να πάρετε τηλέφωνο τον παιδιατρό σας.

ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΕΣΤ

  • Μοριακό τεστ (ενδείκνυται για τα παιδιά)
  • Τεστ αντιγόνων (τα αποτελέσματα βγαίνουν πολύ γρήγορα, όμως αν βρίσκεσαι σε περιοχή με πολλά κρούσματα το τεστ αυτό δεν εγγυάται ότι το παιδί σου δεν είναι θετικό στον κορωνοϊό και ένα αρνητικό τεστ μπορεί να είναι λανθασμένο)
  • Τεστ αντισωμάτων (δεν ενδείκνυται για παιδιά)

Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας για το τεστ;

Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να βάλετε το παιδί σας στο κάθισμα του οδηγού και να του δώσετε μια αίσθηση ελέγχου μπορεί να σας βοηθήσει. Ρωτήστε το εάν θέλει να μετρήσει έως τα δέκα ενώ γιίνεται το τεστ ή αν θα προτιμούσαν εσείς ή η νοσοκόμα-ος να το κάνει για αυτό. Ζητήστε του να αποφασίσει ποια χάρη θα του κάνετε μετά (μια βραδιά ταινιών, παγωτό στο σπίτι) τι θα ήθελαν να λάβουν ως ανταμοιβή για το ότι ήταν τόσο γενναίοι κατά τη διάρκεια του τεστ. Ως γονέας, ορίζετε τον τόνο. Μείνε ψύχραιμος. Προετοιμάστε το παιδί σας, αλλά κρατήστε τις λεπτομέρειες που θα του παρέχετε ανάλογες της ηλικίας του. Δώστε έμφαση στα θετικά: Το τεστ θα γίνει τόσο γρήγορα. Η νοσοκόμα ή ο γιατρός που πραγματοποιεί το τεστ θα φοράει προστατευτικό εξοπλισμό για να κρατήσει όλους ασφαλείς.

Τι πρέπει να κάνετε αν το τεστ βγει θετικό;

  •  Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια συνιστάται η ενυδάτωση και η ανάπαυση.
  •  Απολυμάνετε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες.
  •  Κρατήστε το παιδί μακριά από την υπόλοιπη οικογένεια, εάν είναι δυνατόν.
  •  Όλοι πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.
  • Ειδοποιήστε αμέσως το σχολείο.

Εάν το παιδί είναι ασυμπτωματικό πρέπει να μείνει σε καραντίνα γαι 14 μέρες. Η επανεξέταση δύο εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση μπορεί να μην είναι απαραίτητη ή ακόμη και χρήσιμη, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να εξετάζουν θετικά για το Covid-19 μήνες μετά τη μόλυνση του ιού, ακόμη και όταν δεν είναι πλέον μεταδοτικοί.