Πως θα προστατέψετε τη σχέση σας μετά τον ερχομό του παιδιού

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά για να μην αισθάνεστε στενοχώρια, τύψεις και ενοχές. Ακόμη και οι πιο «δυνατές» σχέσεις διαταράσσονται με τον ερχομό ενός παιδιού! Δεν είστε οι μόνοι! Η έλευση ενός παιδιού αποτελεί μία πρόκληση για όλα τα ζευγάρια.

Με το μικρό αυτό πλασματάκι στη ζωή σας ανοίγει ένας καινούριος κόσμος, μία νέα πραγματικότητα που σίγουρα δημιουργεί αναταράξεις στη συντροφική σχέση. Αναζητώντας τις καινούριες ισορροπίες, δύο άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν στη ζωή, αντιλαμβάνονται γρήγορα ότι οι αλλαγές που έρχονται μετά την απόκτηση ενός παιδιού είναι πολλές, συμβαίνουν άμεσα και αφορούν τους περισσότερους τομείς της ζωής τους (αν όχι όλους).


Έρευνες δείχνουν πως πολλά ζευγάρια αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα γιατί αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα και οι ρόλοι του ζευγαριού. Αρχίζει να μειώνεται η ικανοποίηση στην καθημερινή ζωή, εμφανίζονται εντονότερες συγκρούσεις που έχουν να κάνουν με το μωρό και τις ευθύνες του καθενός και γενικά υπάρχει μια αίσθηση ότι γάμος και παιδιά= βάσανα και δυσκολίες.

Σίγουρα αλλάζουν πολλά πράγματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο γάμος ή πρέπει να υποφέρει. Η σχέση αλλάζει όταν έρχεται το νέο μέλος της οικογένειας, δεν σταματά όμως να χρειάζεται και αυτή τη δική της φροντίδα.

Τρόποι για να διατηρήσετε τη σχέση σας υγιή

Να θυμάστε ότι πρώτα είστε ζευγάρι και μετά γονείς

Μπορεί να είναι δύσκολο με τη αϋπνία, την κούραση και την έλλειψη χρόνου να έχετε όρεξη να δείξετε αγάπη και τρυφερότητα στον σύντροφό σας, ωστόσο αυτό είναι απαραίτητο. Θυμηθείτε ότι πριν έρθουν στη ζωή τα αγγελούδια σας, προτεραιότητα ήταν ο σύντροφο σας. Η πρώτη αληθινή αγάπη.

Είναι λάθος να ρίχνετε όλη την προσοχή στα παιδιά και να παραμελείτε τον άνθρωπό σας. Όταν συμβαίνει αυτό σταματάτε να φροντίζετε τις ανάγκες του ίδιου του γάμου που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στον αυτόματο πιλότο. Κάθε γάμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αν δεν τον φροντίσουμε, σιγά -σιγά αργοπεθαίνει.

Αφιερώστε χρόνο ο ένας για τον άλλον

Όλοι οι ειδικοί το τονίζουν. Το ζευγάρι πρέπει να περνάει χρόνο μόνο του απολαμβάνοντας ο ένας τον άλλον χωρίς παιδικές…παρεμβολές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι μία φορά τη βδομάδα να βγαίνετε ραντεβού με τον σύντροφό σας και ο χρόνος να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος σε στη μεταξύ σας σχέση και επικοινωνία.

Πως θα προστατέψετε τη σχέση σας μετά τον ερχομό του παιδιού

Μην ξεχνάτε το σεξ

Το σεξ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι το ίδιο ικανοποιητικό ακόμα και όταν υπάρχουν παιδιά ή μωρά μέσα στο σπίτι.  Χρειάζεται όμως στρατηγική και αμοιβαία προσπάθεια

Αφιερώστε χρόνο στο μεταξύ σας ερωτικό παιχνίδι. Συνήθως, μετά από τον ερχομό του παιδιού, ο χρόνος που αφιερώνεται στα προκαταρκτικά πριν την σεξουαλική επαφή συνεχώς μειώνεται. Το ζευγάρι περνάει κατευθείαν στην πράξη αγνοώντας τη σημασία των ερωτικών παιχνιδιών. Κάνουν σεξ μόνο για να θεωρηθούν εντάξει στις συζυγικές τους υποχρεώσεις και για να εκτονώσουν λίγη από τη σεξουαλική τους ένταση,. Με αυτό τον τρόπο το σεξ γίνεται μισό και ο οργασμός, κυρίως της γυναίκας μοιάζει μακρινός στόχος. Θυμηθείτε πως ήταν το σεξ πριν και ακολουθήστε τα ίδια βήματα.

Βάλτε από την αρχή όρια

Το σημαντικότερο ίσως από τα βήματα που μπορείτε να είναι να οριοθετήσετε την παρουσία του παιδιού στην κρεβατοκάμαρα σας. Το υπνοδωμάτιο τόσο του παιδιού όσο και των γονιών είναι ξεχωριστοί χώροι και είναι σημαντικό να γίνει αυτό κατανοητό στα παιδιά από μικρή ηλικία. Το κλείσιμο της πόρτας δηλώνει ότι τώρα εγώ και εσύ είμαστε μαζί, βγάζουμε προσωρινά τον ρόλο του γονέα και υιοθετούμε αυτόν του συντρόφου.

Μιλήστε για τις αλλαγές στη ζωή σας

Η σωστή επικοινωνία αποτελεί κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο. Όταν όμως λέμε επικοινωνία δεν εννοούμε τις λίγες κουβέντες που θα πείτε βιαστικά με τον σύζυγό σας, αλλά το να δίνετε χρόνο και προσοχή σε ζητήματα που χρειάζεται να συζητηθούν με ηρεμία.

Μιλήστε ο ένας στον άλλο για το πως αισθάνεστε με την αλλαγή αυτή στη ζωή σας. Πόσο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική σας επιθυμία, τις φαντασιώσεις σας και την ψυχική σας διάθεση. Η γνώση της συναισθηματικής αλλά και της σεξουαλικής κατάστασης του συντρόφου σας, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πολύ πιο ήρεμοι και θα ενισχύσει και τους ερωτικούς και τους συναισθηματικούς δεσμούς στη σχέση σας.

Ξεχάστε την γκρίνια - Υιοθετήστε το χιούμορ

Να θυμάστε ότι η γκρίνια και η μιζέρια δεν οδηγεί πουθενά και σίγουρα δεν σας βοηθά να πετύχετε τον στόχο σας και  να ενισχύσετε τη σχέση σας. Παραλείψτε λοιπόν την γκρίνια όποτε είναι δυνατόν και υιοθετήστε το χιούμορ.  Τα ζευγάρια που στην καθημερινότητά τους γελούν, περνούν τα προβλήματα και τις δυσκολίες πολύ ευκολότερα, νιώθουν πιο δεμένοι με το σύντροφό τους και είναι περισσότερο αγαπημένοι.

Πως θα προστατέψετε τη σχέση σας μετά τον ερχομό του παιδιού

Αποδεχτείτε τη βοήθεια από άλλους

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ότι η βοήθεια που μπορούν να σας προσφέρουν κυρίως στο baby-sitting είναι και ευπρόσδεκτη και ανεκτίμητη. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και φυσικά θα σας δώσει περισσότερο χρόνο που με τα παιδιά είναι σχεδόν ανύπαρκτός.

Μπείτε στη θέση του

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες συχνά βλέπουν διαφορετικά τον ρόλο του γονιού και τις δουλειές του σπιτιού. Υπάρχει λοιπόν η  πιθανότητα ο άντρας σας να μην βλέπει πραγματικά το χάος που επικρατεί  στο σαλόνι επειδή δεν προλαβαίνετε να τα κάνετε όλα. Πριν τα βάλετε  μαζί του που άφησε ένα βρώμικο ποτήρι δίπλα στον καναπέ, σταμάτα για ένα δευτερόλεπτο και σκεφτεί αν  έχει πραγματικά σημασία αυτό. Οι πιθανότητες είναι ότι θα συμφωνήσετε ότι, ειδικά μετά το μωρό, αυτά τα μικρά πράγματα δεν είναι κάτι το σημαντικό για να δημιουργήσει ένταση και νεύρα.