Πώς θα προφυλαχτούμε από τις ιώσεις στα γιορτινά τραπέζια

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Χριστούγεννα, γιορτή αγάπης, χαράς και αγκαλιάς... Όλοι μας έχουμε χαλαρώσει απέναντι στον κορονοϊό, σπάνια πλέον φοράμε μάσκες ή παίρνουμε μέτρα, ωστόσο τόσο ο covid19, όσο και οι ιώσεις καραδοκούν.

Καθησυχαστικός στους γονείς για την αύξηση των ιώσεων σε παιδιά το τελευταίο διάστημα, εμφανίστηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έδωσε και οδηγίες πρόληψης της μετάδοσής τoυς στα γιορτινά τραπέζια.


«Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στους γονείς γιατί τα παιδιά κάνουν ιώσεις. Είναι λογικό τα παιδιά να κάνουν ιώσεις. Πάντα έκαναν ιώσεις, αλλά για δύο χρόνια το είχαμε ξεχάσει γιατί μαζί με τα μέτρα προστασίας για να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού,  μειωνόταν ή εξαφανιζόταν η μεταδοτικότητα όλων των άλλων ιών της γρίπης, ή αυτών που κάνουν γριπώδη συνδρομη. Των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού» σημείωσε στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε «τώρα φύγανε τα μέτρα. Επιστρέψαμε στην πραγματικότητα και στην ήδη επαυξημένη πραγματικότητα, αφού δεν έχουμε ανοσία. Επειδή δεν νοσήσαμε τα δύο προηγούμεν χρόνια μας βρίσκει πιό ευάλωτους ο οποιοσδήποτε ιός».

«Ναι, η γρίπη ταλαιπωρεί τα παιδάκια. Υπάρχει άμυνα. Να τα εμβολιάσουν οι γονείς. Είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό του εμβολιασμού που έχουμε για τη γρίπη και στα παιδιά μας και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Ο κορονοϊός και όχι η γρίπη το μεγαλύτερο πρόβλημα»

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η γρίπη. Η γρίπη από τότε που ξεκίνησε ξεκίνησε 10 εβδομάδες τώρα έχει δώσει 17 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δυστυχώς ένα θάνατο. Την τελευταία εβδομάδα ο κορονοϊός έδωσε 200 εισαγωγές  ανά ημέρα στο νοσοκομείο και 150 θανάτους συνολικά μέσα σε μια εβδομάδα. Άρα είναι δυσανάλογα βαρύ το πρόβλημα με τον κορονοϊό σε σχέση με τη γρίπη που βασικά μας ταλαιπωρεί. Προφανώς και μπορεί να μας οδηγήσει στο νοσοκομείο, δεν έχει όμως το ίδιο βάρος.»

Έκανε την εξής επισήμανση σε σχέση με τη γρίπη στα παιδιά

«Οποτεδήποτε κάποιο παιδί έχει κάποιο σύμπτωμα από το αναπνευστικό και κάποιο συστηματικό σύμπτωμα, δηλαδή λίγη κακουχία και βήχα ή οτιδήποτε βαφτίζεται γρίπη. Κανονικά αυτό πρέπει να λέγεται γριπώδης συνδρομή.»

Όπως υπογράμμισε «για να πούμε ότι έχει γρίπη ένα παιδί πρέπει να έχουμε εργαστηριακή επιβεβαίωση. Πρέπει δηλαδή να πάρουμε δείγμα στο παιδάκι μας και μετά από το τεστ να είμαστε σίγουροι.»

Υπάρχει αντίστοιχο με αυτό του κορονοϊού τεστ για τη γρίπη και μάλιστα όπως ενημέρωσε υπάρχει και διπλό τεστ για κορονοϊό και γρίπη, οπότε «παίρνεις με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» . Ωστόσο επισήμανε πως   «κανένα τεστ από αυτά δεν είναι 100% αξιόπιστο»

«Προφανώς είναι πολύ υψηλότερης αξιοπιστίας τα μοριακά τεστ. Όπως υπάρχουν μοριακά τεστ για τον κορονοϊό υπάρχει αντίστοιχο τεστ και για τη γρίπη.» επισήμανε

Πως θα προφυλαχτούμε από τις ιώσεις στα γιορτινά τραπέζια

«Προφανώς υπάρχει κίνδυνος, αλλά ας αρχίσουμε από το βασικότερο. Πρώτα πρέπει να προφυλαχθεί ο παππούς από μόνος του και η γιαγιά. Αν το παιδάκι έχει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής να κάνει προληπτικό τεστ πριν επισκεφτεί τον παππού και τη γιαγιά. Εάν δεν έχει δεν είναι απαραίτητο.

«Να εμβολιαστούν ο παππούς και η γιαγιά»

«Προς Θεού, ο παππούς και η γιαγιά θα πρέπει και τώρα ακόμα να πάει να κάνει τα εμβόλια. Είναι βασικό. Έχουμε μόνο περίπου 5.000 προσελεύσεις  την μέρα για την αναμνηστική δόση του κορονοϊού» Όπως ενημέρωσε «Για το επικυρωμένο εμβόλιο του κορονοϊού υπάρχουν δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από την Αμερική που λένε ότι μειώνει κατά  85% τον κίνδυνο θανάτου  σε σχέση με το κλασικό, για τα καινούργια στελέχη.