Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει αφυδατωθεί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η αφυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες

Τόσο στη βρεφική όσο και στην παιδική ηλικία η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.


Ακόμη και μια σχετικά μικρή έλλειψη νερού στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστο αίσθημα και συμπτώματα όπως :

Ξηροστομία

Μυικές κράμπες

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Λιγοστά ούρα

Αίσθημα «κούρασης»

Ξηρό δέρμα

Βαριά/γρήγορη αναπνοή

Υπνηλία ή ζαλάδα

Κρύα χέρια/πόδια

Ανησυχία και σως και εκνευρισμό

Ταχυπαλμία

Πονοκέφαλο

Στη σχολική ηλικία η μικρή έλλειψη νερού μειώνει την πνευματική διαύγεια και την ικανότητα συγκέντρωσης στο σχολείο.  Διεθνείς μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη νερού βοηθά στην επίδοση των παιδιών σε ασκήσεις συγκέντρωσης και αντίληψης.

 

Όλοι μας χάνουμε συνέχεια κάποια ποσότητα νερού από το σώμα μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και των ούρων. Τα βρέφη και τα παιδιά αποτελούν μια ομάδα ιδιαίτερα επιρρεπή στην αφυδάτωση καθώς αδυνατούν να φροντίσουν από μόνα τους τον εαυτό τους. Είναι λοιπόν ευθύνη των γονέων αλλά και των δασκάλων να φροντίζουν για την ενυδάτωση των παιδιών καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας.

 

Μελέτες έδειξαν ότι μεγάλο ποσοστό παιδιών σχολικής ηλικίας φτάνουν το πρωΐ στο σχολείο σχετικά αφυδατωμένα, ειδικά στις μεσογειακές χώρες, και η πρόσληψη νερού κατά τη σχολική μέρα είναι ανεπαρκής. Είναι σημαντικό να υπάρχει μεγάλη πρόσληψη υγρών κατά το πρόγευμα και στο σχολείο τα παιδιά να έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας.
Πώς μπορώ να προλάβω την αφυδάτωση

Δίνοντας στο παιδί σας να πίνει μικρές γουλίτσες νερό ανά τακτά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε νερό με κάθε γεύμαι αλλά και ενδιάμεσα από το παιχνίδι στην παραλία

Πώς μπορώ να ενυδατώσω το παιδί μου…

• Εξασφαλίστε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης στα παιδιά χορηγώντας τους συχνά εκτός από νερo, γάλα,χυμούς, smoothies..
• Φροντίστε να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
• Εξασφαλίστε την πρόσληψη και άλλων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό π.χ. σούπα, φαγητά κατσαρόλας, σάλτσα ζυμαρικών, ζελέ φρούτων, γιαούρτι.

Αφυδάτωση λόγω διάρροιας

Η διάρροια ορίζεται ως η εμφάνιση τριών ή περισσότερων χαλαρών ή υδαρών κενώσεων μέσα σε ένα 24ωρο και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας υγρών και αφυδάτωσης στα παιδιά.

Πώς μπορώ να καταλάβω την αφυδάτωση στα βρέφη

Η αναγνώριση της αφυδάτωσης στα βρέφη  είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι, καθώς είναι ευάλωτα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην ισορροπία του νερού, και είναι πολύ μικρά για να εκδηλώσουν τη δίψα τους ή να ανταποκριθούν σε άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Η ύπαρξη μειωμένου αριθμού υγρών πανών και ένα ελαφρύ βαθούλωμα στο κρανίο αποτελούν επιπρόσθετες ενδείξεις αφυδάτωσης.

Τέλος, τα παιδιά θεωρούνται επαρκώς ενυδατωμένα εάν έχουν απώλεια σωματικού βάρους που δεν υπερβαίνει το 3%, ήπια έως μέτρια αφυδάτωση όταν υπάρχει απώλεια του 3-9% του σωματικού βάρους, ενώ σοβαρή αφυδάτωση υποδεικνύεται από την απώλεια άνω του 9% του βάρους του σώματος.