Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας ασφαλές

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

H χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά δεν είναι πλέον απλά ένα ακριβό παιχνίδι, αλλά μια αναγκαιότητα. Ειδικά στην εποχή της πανδημίας, το κινητό είναι το μέσο ώστε αρκετά παιδιά να παρακολουθούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, ή να περάσουν κάποιο χρόνο με αυτό παίζοντας. Επίσης, τα κινητά βοηθούν τους γονείς να παραμένουν σε επαφή και τα παιδιά και να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς, καθώς με την αυξημένη πρόσβαση στο διαδίκτυο ανοίγει ταυτόχρονα ο δρόμος για το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying), το sexting (αποτελεί συνδυασμό των λέξεων sex και texting - ανταλλαγή κειμένων-μηνυμάτων) και την παρενόχληση.

Αφού οι γονείς έχουν σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα να κατέχουν τα παιδιά τους smartphone, αυτά είναι πιθανό να βρίσκονται στην κορυφή κάθε χριστουγεννιάτικης wish list. Η απόφαση να δώσετε σε ένα παιδί smartphone είναι σημαντική, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχει ρυθμιστεί σωστά και με ασφάλεια ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα ανήλικο.

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που σχετίζονται με φορητές συσκευές είναι ένα ζήτημα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης, όπως δείχνει το Mobile Statistics of the Kaspersky IT threat evolution Q3 2020. Οι απάτες μέσω email, το social media phishing και η κλοπή κωδικών πρόσβασης σε πλατφόρμες gaming δεν είναι παρά μερικά παραδείγματα των διαδικτυακών απειλών που αντιμετωπίζουν οι ψηφιακοί χρήστες σήμερα και μερικές φορές οι νέοι μπορεί να μην έχουν την εμπειρία να αναγνωρίσουν αυτές τις απειλές. Ωστόσο, οι ψηφιακοί εγκληματίες δεν κάνουν καμία εξαίρεση για τις συσκευές των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky που πραγματοποιήθηκε το 2020: έξι στους δέκα (60%) γονείς δηλώνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ψηφιακής ασφάλειας που σχετίζεται με το παιδί τους. Επομένως, οι γονείς θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δώρα τους με χαρά, ασφαλή από ακατάλληλο περιεχόμενο και διαδικτυακές απειλές.

Ένας βασικός τρόπος, ποσώς γράφει η naftemporiki.gr, για να διατηρήσετε τα παιδιά ασφαλή στο Διαδίκτυο είναι να μιλήστε μαζί τους για την πλοήγηση στο Internet, το gaming και τους περιορισμούς και γιατί αυτοί έχουν νόημα. Πρέπει να αναμένετε ότι τα παιδιά συνήθως προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να αποφύγουν τους κανόνες και τους περιορισμούς των γονέων και για τον λόγο αυτό η Kaspersky συνιστά μερικές χρήσιμες προεπιλογές.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε το κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας ασφαλές

Πέντε συμβουλές για την έξυπνη ρύθμιση του κινητού τηλεφώνου:

Διαχείριση λογαριασμού σύμφωνα με τη νομοθεσία

Η νόμιμη ηλικία για τη δημιουργία ενός λογαριασμού λειτουργικού συστήματος για κινητά ποικίλλει, ξεκινώντας από τα 14 σε μερικές ευρωπαϊκές περιοχές. Η επιλογή για ανήλικα παιδιά είναι να δημιουργήσετε ξεχωριστό λογαριασμό συνδεδεμένο με τους λογαριασμούς των γονέων. Με αυτόν τον τρόπο δεν παραβιάζουν τους όρους υπηρεσίας και διατηρούν τον έλεγχο του λογαριασμού, ταυτόχρονα τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις επιτρεπόμενες υπηρεσίες. Για λόγους ασφαλείας, οι γονείς ενδέχεται επίσης να λαμβάνουν ειδοποιήσεις ασφαλείας για περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος συνδέεται στον λογαριασμό από μια άγνωστη συσκευή ή προσπαθεί να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης.

Δημιουργία οικογενειακού λογαριασμού

Με τη δημιουργία ενός οικογενειακού λογαριασμού, μπορείτε να διαχειρίζεστε τις αγορές του παιδιού σας και να μοιράζεστε παιχνίδια, βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές - το περιεχόμενο των μέσων παραμένει διαφοροποιημένο και προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα είναι δυνατό να αποτρέψετε / αποκλείσετε ακατάλληλο περιεχόμενο και ακατάλληλες εφαρμογές. Η χρήση παραμένει ευθυγραμμισμένη με τους περιορισμούς ηλικίας για παιχνίδια και ταινίες χρησιμοποιώντας τον γονικό έλεγχο.

Ελέγξτε τη χρήση του Διαδικτύου

«Με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και η μεγάλη ευθύνη» - και η υπεύθυνη χρήση των δεδομένων πόρων πρέπει συχνά να διδαχθεί στην πράξη. Ωστόσο, οι ελευθερίες και οι δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο έχουν και μειονεκτήματα. Αλλά είναι δυνατόν να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα με τη χρήση κατάλληλων ελέγχων και περιορισμών.

Προστασία smartphone από ζητήματα ασφάλειας

Οι έλεγχοι και οι συμπεριφορές είναι σωστά μέτρα, αλλά μια ισχυρή λύση λογισμικού ασφάλειας δεν πρέπει να παραβλέπεται μαζί με την εγκατάσταση μιας εφαρμογής γονικού ελέγχου. Μια ευέλικτη λύση γονικού ελέγχου όπως το Kaspersky Safe Kids όχι μόνο βοηθά στη ρύθμιση της δραστηριότητας του smartphone και του υπολογιστή ενός παιδιού, αλλά ταυτόχρονα η εφαρμογή προστατεύει επίσης από διάφορους κινδύνους ασφάλειας και ψηφιακές απειλές.

Ασφαλίστε το παιδί σας στον πραγματικό κόσμο

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα παιδιά στην πραγματικότητα και να διασφαλίζετε ότι δεν περνούν όλο τον χρόνο τους στο Διαδίκτυο. Mπορείτε να παρακολουθείτε την τοποθεσία τους χρησιμοποιώντας μια λύση γονικού ελέγχου που διαθέτει GPS, σε έναν διαδικτυακό χάρτη σε πραγματικό χρόνο. Λειτουργίες όπως τοποθεσίες ασφαλούς περιοχής και ειδοποιήσεις, μαζί με ειδοποιήσεις χαμηλής μπαταρίας μπορούν να προσφέρουν επιπλέον διαβεβαίωση.