Πώς λειτουργεί το μυαλό ενός παιδιού με την κοινωνική αποστασιοποίηση;

Δημοσιεύθηκε στις

Η κοινωνική αποστασιοποίηση μας επιβλήθηκε λόγω των εξαιρετικών συνθηκών της πανδημίας. Πόσο όμως επηρέασε τα παιδιά μας;

από τη Μαρία Αντωνίου


Μία φίλη, έχει ένα γιο 3 ετών και λίγες εβδομάδες μετά την κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν καλεσμένος σε ένα διαδικτυακό πάρτυ γενεθλίων ενός φίλου του. Βλέποντας τους φίλους του για πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό έκανε σαν τρελός. Φώναζε, κοπανούσε τα χέρια του στο τραπέζι, χτυπούσε παλαμάκια και γενικά ξεχείλιζε από χαρά που είχε δεί τους φίλους του. Υπήρχε όντως περίπτωση να μην επηρεαστεί καθόλου που τόσο καιρό δεν είχε δει τους φίλους του;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Madeline Levine  υπάρχει αντίκτυπος της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε παιδιά αυτών των ηλικιών.

  1. Τα μικρά παιδιά επηρεάζονται λόγω της απότομης αλλαγής που συντελείται στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Τα παιδιά σίγουρα αντιλήφθηκαν το γεγονός ότι κάποιους ανθρώπους που έβλεπαν σε καθημερινή βάση δεν τους έβλεπαν πλέον (όπως παππούδες, γιαγιάδες, φίλους). Επειδή λοιπόν δεν είχαν συνηθίσει στην απουσία τους υπάρχει η περίπτωση να αναστατωθούν και να μπερδευτούν.Ακ όμη παρόλο που όντως τα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών αναπτύσσουν ένα είδος αμνησίας εξαιτίας του οποίου χάνονται ορισμένες αναμνήσεις των πρώτων χρόνων της ζωής τους η έλλειψη οικείων προσώπων και η αλλαγή της ρουτίνας τους μπορεί να τα αναστατώσει. Προκειμένου να μετριαστεί η αναστάτωση η ψυχολόγος υπογραμμίζει πως χρειάζεται οι γονείς να δίνουν προσοχή στο παιδί τους και να είναι και οι ίδιοι ήρεμοι προκειμένου το παιδί να νιώθει ανακούφιση και συνάμα ότι νοιάζονται για εκείνο.

  1. Τα παιδιά λατρεύουν να είσαι μαζί τους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο!

Το να πρέπει να συνδυάσει κανείς δουλειά και παιδί σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο! Όμως το παιδί θα παρατηρήσει πως η μαμά του και ο μπαμπάς του ξαφνικά βρίσκονται συνεχώς μαζί του, ειδικά αν ακόμα είστε αναγκασμένοι να δουλεύετε από το σπίτι. Αυτό αποτελεί μία θετική αλλαγή στην καθημερινότητα του παιδιού η οποία θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών μεταξύ γονέα- παιδιού.
Με άλλα λόγια αυτό που μπορεί να φαίνεται παράξενο και ξένο σε εμάς που έχουμε συνηθίσει σε μία άλλη καθημερινότητα,  το παιδί όμως θα το δει ως κάτι παρήγορο και φυσιολογικό. Και για να σας προλάβω... ΌΧΙ δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να κοινωνικοποιηθεί τα επόμενα χρόνια της ζωής του.Η κατάσταση αυτή χρειάζεται ηρεμία από την μεριά των γονιών. Χαρείτε, με άλλα λόγια, και απολαύστε τις στιγμές που θα είστε μαζί με το παιδί σας!

  1. Διατηρείστε σχέσεις με άλλους ανθρώπους

Επικοινωνείστε! Το παιδί σας, εκτός από το ότι μπορεί σιγα σιγά να έρχεται σε επαφή με τους κοντινούς συγγενείς και τους φίλους του (με το σχολείο να έχει ήδη ξεκινήσει) είναι καλό να μιλάει με τον παππού, την γιαγιά, τον καλυτερό του φίλο και από το τηλέφωνο, αφού ο καθημερινός συγχρωτισμός δεν ενδείκνυται. Η επικοινωνία βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων, στην ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων.