Πως αλλάζει η ζωή του ζευγαριού με τον ερχομό του μωρού
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Ένας καινούριος κόσμος. Μια νέα πραγματικότητα. Άλλες ισορροπίες. Πρωτόγνωρα συναισθήματα και άλλος τρόπος σκέψης. Εκεί, λοιπόν, που έχετε συνηθίσει να είστε οι δυο σας, να έχετε την ησυχία σας, να κάνετε ό,τι θέλετε – όταν το θέλετε, έρχεται αυτό το μικρό πλασματάκι να αλλάξει τα πάντα. Γιατί, πραγματικά, αλλάζουν τα πάντα.
Η έλευση ενός παιδιού σε ένα ζευγάρι, είναι ίσως ο σημαντικότερος σταθμός του κύκλου ζωής της οικογένειας. Αναζητώντας τις καινούριες ισορροπίες, δύο άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν στη ζωή, αντιλαμβάνονται γρήγορα ότι οι αλλαγές που έρχονται μετά την απόκτηση ενός παιδιού είναι πολλές, συμβαίνουν άμεσα και αφορούν τους περισσότερους τομείς της ζωής τους (αν όχι όλους).
Σε όλη αυτή την κατάσταση προστίθενται κάθε φορά και νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού που διαδέχονται το ένα το άλλο που δημιουργούν άγχος, αλλά και νέες προκλήσεις τις οποίες το ζευγάρι θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί με τρόπο λειτουργικό.
Ας ξεκινήσουμε όμως να βλέπουμε τις αλλαγές:
Η έλλειψη ύπνου
Ένα νέο μωρό είναι αξιαγάπητο, δεν ενδιαφέρεται όμως και τόσο για το πρόγραμμά σας. Κλαίει όποτε θέλει, παίζει όποτε θέλει και λερώνει την πάνα του όποτε μπορεί. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι το πρόγραμμα του μωρού σας θα συγκρουστεί με το δικό σας – τουλάχιστον στην αρχή. Δεν μπορείτε πλέον να κάνετε πράγματα που χρειάζεστε για εσάς, όπως το να κοιμηθείτε!
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι περιμένετε να κοιμηθεί το μωρό σας για να προλάβετε να κάνετε ορισμένα πράγματα που συνηθίζατε να κάνετε χωρίς σκέψη, όπως το ντους ή να πάτε στην τουαλέτα. Η έλλειψη ύπνου είναι μια πραγματικότητα για τους περισσότερους νέους γονείς και μπορεί πραγματικά να εντείνει τη δυσαρέσκεια όταν υπάρχουν εντάσεις.
Γι’ αυτό καλό είναι να δεχτείτε στην αρχή τη βοήθεια και την υποστήριξη που θα σας προσφέρουν οι συγγενείς σας. Αν κάποιο αξιόπιστο πρόσωπο προσφερθεί να φροντίσει το μωρό για λίγο αρπάξτε την ευκαιρία και κάντε ένα διάλειμμα, κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε.
Η απώλεια της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής
Η φροντίδα ενός παιδιού αναμφίβολα φέρνει αλλαγές στον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες, όπως προσωπικά χόμπι και υποχρεώσεις, επικοινωνία με φίλους και οικογένεια, καθώς και λοιπές κοινωνικές επαφές.
Πριν φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας, τα έχετε σκεφτεί όλα: «Δεν θα αλλάξω καθόλου την ζωή μου, απλώς θα το εντάξω στο καθημερινό μου πρόγραμμα. Θα κάνει ό,τι κάνω». Ωστόσο, στην πράξη, όλα είναι διαφορετικά. Θα νιώθετε ευτυχία κάθε φορά που θα το παίρνει ο ύπνος ενώ έχετε βγει με τον άντρα σας για φαγητό ή βλέπετε μια ταινία στο σπίτι, αλλά σύντομα θα καταλάβετε πως το μωρό είναι αυτό που κάνει πραγματικά κουμάντο στο πρόγραμμά σας.
Θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, αν μέχρι τώρα αφιερώνατε επιπλέον χρόνο στην εργασία, ένα παιδί φέρνει ανατροπές. Έτσι, όμως, ο χρόνος που θα περνάς μαζί του δεν θα είναι απαραίτητα χρόνος που θα στερηθείς από ξεκούραση ή κάποια άλλη δραστηριότητα ενώ θα είναι και χρόνος ποιοτικός – που σε γεμίζει με τη χαρά και όλα αυτά τα νέα συναισθήματα που έχουν «εισβάλει» στη ζωή σου.
Ας μην ξεχνάμε και τις σχεδιασμένες ή τις απρόοπτες επισκέψεις από φίλους και συγγενείς καθώς και τα τηλεφωνήματα που γίνονται, ειδικά στην αρχή, για να εξακριβωθεί η υγεία του παιδιού και των γονιών. Είναι καλό να βάλετε κάποια όρια στους επισκέπτες σας ή να τους ανακοινώσετε ποια μέρα μπορούν να σας έρθουν να σας δουν. Επίσης το τηλέφωνο κάποιες ώρες μπορείτε να το βάζετε εκτός λειτουργίας.
Αποδεχτείτε ακόμη ότι δεν μπορούν όλα να γίνουν όπως πριν αλλά μην απομονώνεστε. Βρείτε χρόνο και προγραμματίστε κάποιες εξόδους με τους φίλους σας, σε ώρα που δεν θα αισθάνεστε κούραση και δεν θα είστε απολύτως εξαντλημένοι.
Αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού
Εδώ χρειάζεται επαναπροσδιορισμός. Όταν στο ρόλο του συντρόφου προστίθεται αυτός του γονέα, δημιουργούνται τριβές και δυσκολίες στη σχέση ενός ζευγαριού, ειδικά το πρώτο διάστημα.
Το μωρό έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ανάγκη τη συνεχή αρχικά φροντίδα, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργείται απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι και να απειλείται η συζυγική σχέση. Αν οι δύο σύζυγοι δεν είναι σε θέση να ωριμάσουν ταυτόχρονα και να ενσωματώσουν το ρόλο του γονέα δίχως να παραγκωνίσουν αυτόν του συντρόφου, υπάρχει πιθανότητα η συντροφική σχέση να βρεθεί σε δεύτερη μοίρα. Οι συγκρούσεις συχνά αυξάνονται λόγω της κούρασης και της αυπνίας, ειδικά τον πρώτο καιρό, ενώ οι προσωπικές στιγμές του ζευγαριού συρρικνώνονται.
Σύμφωνα με έρευνες τα ζευγάρια που έχουν αποκτήσει πρόσφατα παιδί δηλώνουν χαμηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη συντροφική σχέση, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Επαναπροσδιορισμός χρειάζεται επίσης και σε σχέση με πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα νέα δεδομένα των ευθυνών, αφού όλα πλέον θα είναι διαφορετικά. Θα πρέπει να συντονίσετε ξανά τις καθημερινές ευθύνες, τις δουλειές του σπιτιού, τις εργασίες σας αλλά και τη φροντίδα του μωρού, με τρόπο λειτουργικό για όλη την οικογένεια.
Η επίδραση στη σεξουαλική ζωή
«Το στρες της εγκυμοσύνης και οι σωματικές αλλαγές, μετά τη γέννα, μπορούν να εξαφανίσουν κάθε επιθυμία για σεξ, είτε επειδή δεν έχετε αποθέματα ενέργειας λόγω του μωρού, είτε επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπετε το σώμα σας, είτε επειδή οι ορμόνες κάνουν rollercoaster. Όπως υπάρχουν και εκείνες που αποκτούν μεγαλύτερη όρεξη για σεξ», μας ενημερώνει η Δρ. Maria Sophocles, γυναικολόγος και διευθύντρια του τμήματος της υγείας της γυναίκας στο Princeton.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής των ζευγαριών μειώνεται στο μισό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τη γέννηση, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο. Εκτός από το γεγονός ότι το σώμα της γυναίκας χρειάζεται να επουλωθεί και να αναρρώσει μετά τη γέννα, οι γυναίκες συνήθως αντιμετωπίζουν θέματα με τη λίμπιντο τους εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που φυσιολογικά συμβαίνουν μετά τον τοκετό.
Επίσης η φροντίδα ενός μωρού απαιτεί χρόνο και ενέργεια, με αποτέλεσμα η κόπωση να είναι συχνή. Όταν κάποιος ξυπνάει μέσα στη νύχτα, ταΐζει συχνά το μωρό και κάνει τις δουλειές του σπιτιού, δεν υπάρχει ούτε ενέργεια, ούτε διάθεση για σεξ.
Οι μπαμπάδες ίσως να κοιμούνται λίγο παραπάνω αλλά συνήθως αναλαμβάνουν περισσότερες εξωτερικές δουλειές για την οικογένεια και δέχονται μεγαλύτερη πίεση. Και επειδή κανένας δεν έχει την ενέργεια ή τη διάθεση για να κάνει σεξ, αυτό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα για πολλούς γονείς με νεογέννητα.
Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε σχέση. Είτε έχετε αυξημένη όρεξη, είτε μειωμένη, είναι καλό να μιλάτε με το σύντροφό σας για τις ανάγκες σας και για το πώς βλέπετε το σεξ στην παρούσα φάση.
Αυξημένες οικονομικές ανάγκες
Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει και οικονομική πίεση, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές. Αυτό μπορεί να είναι σοκ για πολλούς γονείς. Πέρα από την προσθήκη ενός ακόμη στόματος (γάλατα, κρέμες, πάνες) χρειάζεται να αγοραστούν περισσότερα ρούχα και έπιπλα για το μωρό.
Αν, λοιπόν, συνηθίζατε να αγοράζετε ακριβά ρούχα, να βγαίνατε έξω συχνά, να τρώγατε σε εστιατόρια ή να πηγαίνετε συχνά διακοπές, ίσως να χρειαστεί να περιοριστείτε ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες ενός παιδιού.
Δυστυχώς, τα οικονομικά θέματα προκαλούν έντονη πίεση στις σχέσεις, καθώς οι γονείς βάζουν στην άκρη τις δικές τους μικρές ή μεγάλες απολαύσεις.
Καλό είναι πριν τη γέννηση να υπάρξει μία μικρή αποταμίευση για τα πρώτα έξοδα του παιδιού. Επίσης, είναι καλή ιδέα να δανειστείτε κάποια έπιπλα ή ρούχα για το μωρό σας αφού η χρήση τους έτσι κι αλλιώς είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Για να τα συνοψίσουμε: Τώρα θα καταλάβετε τι σημαίνει κούραση και ότι πλέον δεν είστε το κέντρο του κόσμου. Η κοινωνική σας ζωή για το πρώτο διάστημα θα εξαφανιστεί, η σεξουαλική ζωή θα περάσει μια «κρίση», οι προστριβές και οι διαφωνίες με το έτερον ήμισυ θα αυξηθούν, οι διακοπές δεν θα είναι πια ίδιες, δεν θα αναγνωρίζετε σε πολλές περιπτώσεις τον εαυτό σας και φυσικά θα εκτιμήσετε τους γονείς σας.
Το να γίνει κάποιος γονιός δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι να αφήσετε πίσω την παλιά σας ζωή και να αναλάβετε τις καινούριες ευθύνες, αναγνωρίζοντας ότι πλέον το παιδί έχει τον πρώτο λόγο. Σε κάθε περίπτωση οι νέοι γονείς μπορούν να βρουν τρόπο να ισορροπήσουν και να δημιουργήσουν στιγμές απόλαυσης και ευχαρίστησης στο πλαίσιο της νέας τους ζωής και καθημερινότητας.
Διαβάστε επίσης:
Σεξ μετά τη γέννα: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να μην ανησυχήσετε!
3 πράγματα που μαθαίνεις όταν γίνεσαι μπαμπάς για πρώτη φορά