Πόλλυ Αντωνιάδη: H συγγραφέας του "Φανταστικού Ζαχαροπλαστείου της Μόλλυ Ρόουζ" ξεχειλίζει από γλύκα και συνταγές (φώτο)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

H "Μόλλυ Ρόουζ εμφανίζεται στην παρέα μας και δεν έχουμε παρά να την καλοδεχτούμε με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη για όλη τη γλύκα και τη σοφία που θα μοιραστεί μαζί μας. Πρόκειται για το νέο βιβλίο της Πόλλυ Αντωνιάδη που περιλαμβάνει 12 παραμύθια συνοδευμένα από δημιουργικές συνταγές για όλες τις εποχές του χρόνου. Για να καταλάβουμε όμως τα συγκεκριμένα παραμύθια και την ιστορία που κουβαλούν οι συνταγές τους χρειαζόταν να γνωρίσουμε τη συγγραφέα και να μάθουμε από που αντλεί την έμπνευση της. Το μόνο σίγουρο για τη συγκεκριμένη επικοινωνία είναι πως πασπαλίστηκε από ειλικρίνεια και ενδιαφέρον, συστατικά που είμαι σίγουρη ότι θα συναντήσουμε ξανά στο μέλλον.

Συνέντευξη στη Βέρα Πάρδου


Πόλλυ Αντωνιάδη: H συγγραφέας του "Φανταστικού Ζαχαροπλαστείου της Μόλλυ Ρόουζ"  ξεχειλίζει από γλύκα και συνταγές (φώτο)

  • Η γλυκιά γεύση φαίνεται σαν να καθόρισε τη ζωή σας...

Η ζωή μου περιείχε και γλυκά αλλά και πολύ δύσκολα διαστήματα. Κάτι μέσα μου αδυνατεί να μείνει για πολύ στην πικρή γεύση που αφήνουν οι δύσκολες εμπειρίες. Ξεχνάω εύκολα το “πικρό” κάνοντας καλύτερες σκέψεις, καινούργια  όνειρα για να ξεκολλήσω και να πάω παρακάτω. Αυτή είναι η γλυκιά πλευρά της ζωής μου. Όχι τα γεγονότα, ο τρόπος που ξυπνάω καινούργια, μετά τα δύσκολα.

  • Βρίσκεστε εδώ και 5 περίπου χρόνια στο Λονδίνο, τι αγαπήσατε σε αύτη την πόλη ώστε να μπορέσετε να παραμείνετε και να μην γυρίσετε πίσω;

Το Λονδίνο είναι και παραμένει το ευρωπαϊκό “land of opportunity”. Δύσκολα ένας φιλόδοξος άνθρωπος, οποιασδήποτε ηλικίας, μπορεί να δεχτεί την “υπνηλία” της Ελλάδας της τελευταίας δεκαετίας, όπου τίποτα δεν μπορούσε να εξελιχτεί ή έστω να αναπνεύσει. Είναι μία πόλη που μας καλοδέχτηκε και μας έδωσε ευκαιρίες στην περίοδο της βαθιάς κρίσης. Αλλά μέχρι εκεί. Η αγάπη είναι άλλο πράγμα. Δεν αγαπώ το Λονδίνο, το θεωρώ περισσότερο μία στάση στη διαδρομή μου, όχι προορισμό και σίγουρα όχι πατρίδα.

  • Σας λείπει η Ελλάδα;

Ζώντας στο Λονδίνο κατάλαβα ότι η αγάπη για την χώρα σου ή τον τόπο που μεγάλωσες τα παιδιά σου, είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή. Την Ελλάδα την αγαπώ παρά τα τόσα προβλήματά της. Όχι μόνο για τις αναμνήσεις μου. Απλά γιατί όταν κατεβαίνω από το αεροπλάνο, βρίσκω ότι ο αέρας είναι πιο απαλός και μου χαιδεύει τ´αυτιά. Γιατί με ηρεμεί μία βόλτα δίπλα στη θάλασσα.

  • Σας στήριξε η οικογένεια σας σε αυτό το βήμα; Υπάρχει κάποιο γλυκό που θα συνδέατε με την περίοδο εκείνων των αποφάσεων;

Φύγαμε όλοι μαζί σαν οικογένεια, εμείς στηρίζοντας τα παιδιά και τα παιδιά εμάς. Οι γονείς μας, απλά έπρεπε να το δεχτούν και να το υπομένουν όσο δύσκολο και να είναι για ηλικιωμένους ανθρώπους. Η περίοδος εκείνη ήταν γεμάτη “γλυκά”. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν με το όνειρο της Ελληνίδας που πάει να φτιάξει  τα “βρετανικά” της γλυκά, στο Λονδίνο! Και μάλιστα στο Covent Garden, ανάμεσα στην ελίτ των ζαχαροπλαστείων και της εστίασης. Αυτά μόνο με γλυκιά τρέλα γίνονται!

  • Η ζαχαροπλαστική σας ξεκουράζει ακόμα;

Δούλεψα πολύ σκληρά για τη ζαχαροπλαστική. Σίγουρα στην πορεία σταμάτησε να είναι απλά μία γλυκιά ασχολία. Αναπολώ τον καιρό που ήταν μόνο αυτό και εύχομαι ειλικρινά να μπορέσει να ξαναγίνει όταν θα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο να τη χαρώ.

  • Η σκέψη για αυτό το φανταστικό ζαχαροπλαστείο πώς προέκυψε; 

Ίσως ακριβώς εκεί, που η ζαχαροπλαστική έπρεπε να πάρει μία απαραίτητη δόση νεραϊδόσκονης  για να ξαναβρεί τη λάμψη που είχε πάντα μέσα μου. Υπήρχε μία στιγμή που κατάλαβα, ότι η ζαχαροπλαστική εκτός από τέχνη είναι ένα κόλπο ευτυχίας για τα παιδιά. Συνδυάζει έμπνευση, στοργή, αγάπη, δουλειά και ανταμοιβή. Τότε αποφάσισα να τους μιλήσω για τη Μόλλυ Ρόουζ και το ζαχαροπλαστείο της.

  • Η "γέννηση" της Μόλλυ Ρόουζ διεκδίκησε στοιχεία από τη δική σας προσωπικότητα;

Δεν γινόταν αλλιώς. Τα παραμύθια δεν γράφτηκαν με τον αυτοσκοπό της έκδοσης. Γράφτηκαν από εμένα για τα παιδιά μου. Και μετά για όλα τα παιδιά . Είναι ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο Ο κόσμος της Μόλλυ, το Φέαρχιλ, μοιάζει πολύ με τον κόσμο που θα ήθελα να ζω.

Πόλλυ Αντωνιάδη: H συγγραφέας του "Φανταστικού Ζαχαροπλαστείου της Μόλλυ Ρόουζ"  ξεχειλίζει από γλύκα και συνταγές (φώτο)

  • Βοήθησαν τα παιδιά σας και η παρουσία τους στην κουζίνα στην ιδέα του βιβλίου;

Νομίζω αυτές οι στιγμές καθόρισαν την πορεία της ζωής μου ολόκληρης, χωρίς υπερβολή. Όχι μόνο τα μαγειρέματα μας. Η παρουσία των παιδιών στη ζωή μου, με άλλαξε. Με βοήθησε να βρω κι εγώ το παιδί μέσα μου. Χωρίς αυτό ούτε με την ζαχαροπλαστική θα είχα προχωρήσει, ούτε με τα παραμύθια.

  • Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό σχόλιο που σας έχουν πει για τις συνταγές σας;

Το πιο εντυπωσιακό, είναι το ότι άνθρωποι από όλα τα μέρη του του κόσμου, αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Όταν παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το concept της επιχείρησης μας στο Λονδίνο, είχα πει ότι είναι παγκόσμιο, εννοώντας την επίδραση που έχει το σπιτικό γλυκό και η ζεστασιά του οικογενειακού περιβάλλοντος  σε όλους τους ανθρώπους. Ας μην είναι τέλειο στην παρουσίαση ένα γλυκό. Σημασία έχει να περιέχει αγάπη.

  • Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σας;

Σε όλους όσοι θα ήθελαν να ζουν στη ρομαντική εποχή της Μόλλυ. Σε παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες. Σε όσους αγαπούν τη ζαχαροπλαστική. Σε όσους πιστεύουν ότι ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά είναι ο πιο πολύτιμος της ζωής μας.

  • Θα υπάρξει  και συνέχεια;

Έχω ήδη γράψει 36 παραμύθια για τη Μόλλυ Ρόουζ. Ελπίζω να μπορέσουν να βγουν στην αγορά σύντομα τα επόμενα δύο βιβλία της σειράς. Το δεύτερο  “οι ιστορίες του Φέαρχιλ” θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2021.

  • Μετανιώνετε για κάποια επιλογή στη ζωή σας; 

Πάντα ακούω την καρδιά μου. Τελευταία καταλαβαίνω ότι χρειάζεται και ένας συνδυασμός με το μυαλό και τη λογική. Μετανιώνω για τις αποφάσεις  που πήρα χωρίς να βάλω και τα δύο αυτά στη ζυγαριά. Πάντα πιστεύω όμως ότι η καρδιά έχει προτεραιότητα. Αυτή μας χαράζει την πορεία μας. Αυτή μας δείχνει που πρέπει να πάμε.

  • Ποια συμβουλή θα δίνατε σε όσους θέλουν να κάνουν ένα βήμα παρακάτω αλλά αισθάνονται τον φόβο να τους σταματάει;

Ο φόβος είναι ένα αόρατο εμπόδιο που βάζουμε οι ίδιοι στο δρόμο μας. Πολλές φορές γιατί έτσι έχουμε μεγαλώσει. Άλλες φορές γιατί ο φόβος απλά μας επιβάλλεται. Μόλις το δούμε διαφορετικά, ανοίγει η πόρτα σε ένα καλύτερο αύριο. Η γνώμη μου για το φόβο βρίσκεται στην ιστορία του Τζούνιπερ και της Ηλιαχτίδας. Όλα είναι στο χέρι μας. Αυτό είναι και το νόημα ολόκληρου του βιβλίου τελικά. Να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Αυτό είναι το αντίδοτο του φόβου.

  • Αν η Ελλάδα ήταν κάποιο γλυκό ποιο θα ήταν για εσάς και που θα βρισκόσασταν όταν το απολαμβάνατε;

Κάπου να βλέπω τη θάλασσα. Καφεδάκι παγωμένο, πικρό  σκέτο χωρίς ζάχαρη και γάλα. Γλυκό του κουταλιού βύσσινο πάνω σε μία μπάλα παγωτό καϊμάκι. Αυτό!

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΖΙΝΤΖΕΡΜΠΡΕΝΤ

Μάλιστα η "Μόλλυ" είχε την καλοσύνη να μας παραχωρήσει την πιο χριστουγεννιάτικη και γλυκιά συνταγή της ώστε να την φτιάξουμε στις γιορτές, να βρούμε ξανά λίγη από τη χαμένη μας γλύκα και να συνδεθούμε με το παιδί μέσα μας. Λέγεται πως σε αυτή την συνταγή κρύβονται όλα τα μυστικά αρώματα της μαγείας των Χριστουγέννων ! Η Μόλλυ μετράει πάντα πολύ προσεκτικά τα υλικά της πριν ζυμώσει αυτά τα υπέροχα μπισκοτάκια, που τρώγονται, στολίζονται αλλά πάνω από όλα πλημμυρίζουν το σπίτι με τη μαγευτική μυρωδιά τους.

Πόλλυ Αντωνιάδη: H συγγραφέας του "Φανταστικού Ζαχαροπλαστείου της Μόλλυ Ρόουζ"  ξεχειλίζει από γλύκα και συνταγές (φώτο)

ΥΛΙΚΑ

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

¾ κ.γλ. σόδα

¼ κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. τζίντζερ

1 ¾ κ.σ. κανέλα

½ κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο

½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

6 κ.σ. βούτυρο

¾ κούπας  καστανή ζάχαρη

1 αβγό

½ κούπα Golden Syrup (σιρόπι καλαμποκιού) ή μέλι

2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε προσεκτικά το αλεύρι με τα μυρωδικά, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέτουμε το αυγό, το σιρόπι καλαμποκιού, τη βανίλια και στο τέλος το αλεύρι με τα μπαχαρικά.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20’-30’

Απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε ένα φύλλο ζύμης με τη βοήθεια του πλάστη και κόβουμε μπισκότα με τα κουπ – πατ που μας αρέσουν.

Αν τα προορίζουμε για στολίδια δεν ξεχνάμε να τρυπήσουμε το σημείο από το οποίο θα τα κρεμάσουμε.

Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170ο) για 12’-14’

Η Μόλλυ ψήνει λίγα λεπτά παραπάνω αυτά που θα χρησιμοποιήσει για διακόσμηση.

Αφήνουμε τα τζίντζερμπρεντ να κρυώσουν καλά και να σταθεροποιηθούν.

 

ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

2 ασπράδια αβγών

4 κούπες άχνη ζάχαρη

Χυμός ενός λεμονιού

3 σταγόνες γλυκερίνη

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να σταθεροποιηθούν. Προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη κοσκινισμένη, το χυμό λεμονιού και τη γλυκερίνη, χτυπώντας στο μίξερ για περίπου 7’-8’

Μεταφέρουμε σε κορνέ και στολίζουμε τα μπισκότα μας !

Καλή επιτυχία !