Πόλεμος και Ειρήνη: Κλασική λογοτεχνία για νεαρούς αναγνώστες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η αξία της κλασικής λογοτεχνίας είναι αδιαμφισβήτητη. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να διαβάσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας σε μια μορφή που θα τα κάνει να την αγαπήσουν.

Με οδηγό τους το κείμενο και την άρτια εικονογράφηση θα ταξιδέψουν σε παλιές εποχές, θα γνωρίσουν και θα επεξεργαστούν θέματα που θα τους δώσουν σημαντικά μαθήματα ζωής, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και θα διευρύνουν τη φαντασία τους.


Πόλεμος και Ειρήνη

Leo Tolstoy Διασκευή: Μιχάλης Μακρόπουλος

Στο κλασικό αντιπολεμικό έργο του Λέοντος Τολστόι αναδεικνύονται η δύναμη της αγάπης και το πάθος του ανθρώπου για ειρήνη. Μια εκπληκτική διασκευή του Μιχάλη Μακρόπουλου για παιδιά. Εκδόσεις διόπτρα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη σημερινή Μόσχα, μια νεαρή μητέρα, της οποίας ο άντρας λείπει στον πόλεμο, αφηγείται στα δύο της παιδιά την ιστορία του Πολέμου και της Ειρήνης, του

κλασικού αριστουργήματος του Λέοντος Τολστόι. Μέσα από την καθηλωτική αφήγηση του έρωτα του Αντρέι και του Πιερ για τη Νατάσα, ξετυλίγεται η κοινή μοίρα όλων των ηρώων του βιβλίου,
που παρασύρονται στη δίνη και στον όλεθρο των Ναπολεόντειων Ένας ύμνος στο μεγαλείο του ανθρώπου και στην αξία της ειρήνης.

Πόλεμος και Ειρήνη: Κλασική λογοτεχνία για νεαρούς αναγνώστες

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά (έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα των Ernest Hemingway, Truman Capote, F.S. Fitzgerald, John Steinbeck, Ray Bradbury, Stephen King, Saul Bellow, Richard Powers, Michel Faber, Antoine de Saint-Exupery, Martin Amis, κ.ά.). Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία για ενήλικες, τα τέσσερα τελευταία στις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα (2014), Τσότσηγια & Ω’μ (2017), Μαύρο νερό (2019), Η θάλασσα (2020), καθώς και βιβλία για παιδιά, μεταξύ αυτών τα: Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ (Καστανιώτης, 2005), Το παιδί μες στη βαλίτσα (Πατάκης, 2013), Η μαλαματένια βελανιδιά (Καλειδοσκόπιο, 2020) και το Καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων (Νάκας, 2008), που εκδόθηκε επίσης στα γαλλικά και στα αγγλικά. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί η Φάρμα των Ζώων σε διασκευή για παιδιά.

Leo Tolstoy (Λέων Τολστόι)

Ο κόμης Lev Nikolayevich Tolstoy (9 Σεπτεμβρίου [O.S. 28 Αυγούστου] 1828-20 Νοεμβρίου [O.S. 7 Νοεμβρίου] 1910) ήταν Ρώσος συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας συνεχόμενα από το 1902 έως το 1906, καθώς και για το Νόμπελ Ειρήνης το 1901, το 1902 και το 1909. Το ότι δεν το έλαβε ποτέ είναι παράδοξο μέχρι και σήμερα. Είναι περισσότερο γνωστός για τα μυθιστορήματά του Πόλεμος και ειρήνη (1869) και Άννα Καρένινα (1878), που συχνά αναφέρονται ως τα κορυφαία κείμενα λογοτεχνικού ρεαλισμού, ενώ κομβικό μυθιστόρημά του είναι Η Ανάσταση (1899). Άλλα σπουδαία έργα του είναι Ο πάτερ Σέργιος (1898), Η σονάτα του Κρόιτσερ (1889), Αφέντης και δούλος (1895). Έγραψε επίσης θεατρικά έργα και πολυάριθμα φιλοσοφικά δοκίμια. Ήταν φύση ανήσυχη, γεμάτη σχέδια και αναμορφωτικές ιδέες, επηρεασμένες από τη Γαλλική Επανάσταση. Θέλησε να ανυψώσει τους Ρώσους χωρικούς και να μορφώσει τα παιδιά τους. Ίδρυσε, μάλιστα, και σχολείο και εξέδωσε παιδαγωγικό περιοδικό με τον τίτλο Γιάσναγια Πολιάνα. Στη δεκαετία του 1870, ο Τολστόι βίωσε μια βαθιά ηθική και πνευματική αφύπνιση, όπως περιγράφεται στο μη μυθιστορηματικό έργο του Μια εξομολόγηση (1882). Με πρότυπο τις ηθικές διδασκαλίες του Ιησού και επίκεντρο την Επί του Όρους Ομιλία, στη μετέπειτα ζωή του υπήρξε ένθερμος χριστιανός, αναρχικός και ειρηνιστής. Οι ιδέες του για τη μη βίαιη αντίσταση, που εκφράστηκαν σε έργα όπως το The Kingdom of God Is Within You (1894), είχαν βαθύ αντίκτυπο σε κομβικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα όπως οι Μαχάτμα Γκάντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.