Ποιος αποφασίζει για το όνομα του παιδιού, όταν διαφωνούν οι γονείς;

Δημοσιεύθηκε στις

Το όνομα που θα πάρει ένα παιδί, το αποφασίζουν οι γονείς ή μερικές φορές έχει λόγο και η νονά.

Είναι όμως πολλές φορές αιτία συγκρούσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.Κι αν έχουν γίνει ομηρικοί καυγάδες, ακόμα και την ώρα της βάφτισης... Άσε που μερικοί για να το... μοιράσουν δίνουν διπλό όνομα, τύπου Αριστογιώργος!


Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα εάν το παιδί έχει γεννηθεί εκτός γάμου. Τον τελευταίο λόγο, για το όνομα του παιδιού τον έχει η Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφασίσει σύμφωνα με το «βέλτιστο συμφέρον του παιδιού», όπως επιτάσσει το οικογενειακό δίκαιο.

Το καλοκαίρι του 2015 γεννήθηκε ένα αγοράκι εκτός γάμου και ο βιολογικός του πατέρας, ήδη πριν από τη γέννησή του, το αναγνώρισε ως γνήσιο τέκνο του με συμβολαιογραφική πράξη. Με την ίδια συμβολαιογραφική πράξη η μητέρα του παιδιού, πλέον του ότι συναίνεσε στην αναγνώριση του ανήλικου, χορήγησε στον βιολογικό πατέρα «ειδική πληρεξουσιότητα για να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την ονοματοδοσία του παιδιού».

Μετά τη γέννηση του παιδιού, όμως, οι σχέσεις του ζευγαριού οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Κι εκείνη, με νέα συμβολαιογραφική πράξη, ανακάλεσε την πληρεξουσιότητα που είχε δώσει στον πρώην σύντροφό της αναφορικά με το θέμα της ονοματοδοσίας.

Πέντε μήνες μετά, η μητέρα του αγοριού, χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του, πήγε στο Ληξιαρχείο δήμου της Αττικής και δήλωσε ως όνομα ανήλικου το όνομα «Μ», το οποίο και καταχωρήθηκε στη ληξιαρχική πράξη γέννησής του.

Όπως η ίδια υποστηρίζει, το όνομα του παιδιού «το επέλεξε χάριν του συνονόματου πατέρα της, ο οποίος εξαρχής της συμπαραστάθηκε υλικά και ηθικά στην ανατροφή του τέκνου της, δοθέντος ότι η ίδια δεν εργάζεται και στερείται οικονομικών πόρων».

Στη συνέχεια έκανε ακόμα ένα βήμα. Ένα χρόνο αργότερα βάπτισε το αγοράκι με το ίδιο όνομα σε εκκλησία του Πειραιά.

Τις εξελίξεις αυτές τις πληροφορήθηκε ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος μετά την αναγνώρισή του, σύμφωνα με το οικογενειακό δίκαιο, έχει «αποκτήσει τη γονική μέριμνά του και ως εκ τούτου έχει δικαίωμα να αποφασίζει από κοινού με τη μητέρα του για την ονοματοδοσία του».

Ο πατέρας διαφώνησε με την επιλογή του ονόματος με το οποίο το βάπτισε η μητέρα του και δήλωσε ότι επιθυμεί να δοθεί στο αγοράκι «το όνομα του αποβιώσαντος πατέρα του, “Π”, για το οποίο εκείνη ήταν αρχικά σύμφωνη, όσο ήταν ακόμα μαζί και για τον λόγο, δε, αυτόν άλλωστε του είχε χορηγήσει την πληρεξουσιότητα να ρυθμίσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της ονοματοδοσίας του υιού τους».

Κάθε γονιός φώναζε με διαφορετικό όνομα το αγοράκι

Η διένεξη αυτή των γονέων είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα του, το συγγενικό και το κοινωνικό της περιβάλλον, αλλά και στον Παιδικό Σταθμό να φωνάζουν το παιδί με το όνομα «Μ», ενώ αντίθετα ο πατέρας του και οι συγγενείς του να το φωνάζουν με το όνομα «Π».

Σύμφωνα με ττο protothema.gr, συνέπεια όλων αυτών ήταν να ενταθούν οι διενέξεις για το όνομα του παιδιού, οι οποίες κατέληξαν στα δικαστήρια. Ο πατέρας ζήτησε την αντικατάσταση του ονόματος από «Μ» σε «Π», όμως κρίθηκε ότι «τυχόν αντικατάσταση του δοθέντος σε αυτό ονόματος με το αιτούμενο δεν είναι προς το συμφέρον του τέκνου, καθόσον θα του δημιουργήσει σοβαρή σύγχυση στην ταυτότητά του».